Edirne kadın istihdamında birinci

Edirne İstihdam Fuarı, TÜ Balkan Kongre Merkezi konferans salonu ve fuaye alanında gerçekleştirildi. TÜ öğrencileri ile Edirne ve Trakya'daki firmaları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen fuarda konuşma yapan Edirne İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, Edirne'nin kadın istihdamında birinci sırada yer aldığını açıkladı. İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya ise 2018'in birincisi olarak Edirne'yi görmek istediklerini söyledi.

Edirne kadın istihdamında birinci
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İstihdam Fuarı'nın 3'üncüsü, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde yaklaşık 50 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Edirne İŞKUR İl Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Kariyer Merkezi işbirliğinde Balkan Kongre Merkezi fuaye salonunda yaklaşık 50 firmanın stantlarının yer aldığı fuarın açılış töreni Kongre Merkezi salonunda düzenlendi.Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkan Vekili Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, Edirne'de kurum ve kuruluş müdürleri, yatırımcılar ve öğrenciler katıldılar.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan açılış töreninde İŞKUR tanıtım filmi izlendi. Film gösteriminin ardından törenin açılış konuşmasını Edirne İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam yaptı. Çildam, konuşmasında tüm dünyadaki gelişmiş ülkelerin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğuna dikkat çekerek; 'İŞKUR, aktif işgücü programları kapsamında iş piyasasının ihtiyacı doğrultusunda meslek edinmek isteyenlere meslek edindirme kursları, kendi işini kuracaklara yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimleri, en az 2 çalışanı olan işyerlerine işi, işin başında öğreten işbaşı eğitim programları, dezavantajlı gruplara yönelik toplum yararına programlar düzenlemektedir' ifadelerine yer verdi.
İşgücünde en yüksek Trakya
Çildam, İŞKUR'un istihdama önemli katkı sağladığını belirterek; '2017 yılında 812 kişi meslek edinme kurslarımızdan, 514 kişi iş uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden, 1567 kişi işbaşı eğitim programlarımızdan, 2530 kişi toplum yararına programlarımızdan faydalanmış olup toplamda aktif işgücü programlarımızdan 5423 kişi faydalanmıştır. Faydalananların yüzde 66'sını kadınlar oluşturmaktadır. 2017 yılında 265 işyerine anket düzenlenmiştir. İş piyasasının nabzını tutmak amacıyla 13 bin 500 çalışan tespit edilmiştir. Bunun yüzde 38.9'unu kadınlar oluşturmaktadır. İller arasında sıralandığında da Edirne kadın istihdamında birinci sırada yer almaktadır. TÜİK verilerine baktığımızda da Trakya bölgesi yüzde 59 oranıyla işgücüne katılım oranı en yüksek olan bölgedir' dedi.
Teşvikler devam edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Çalışma Hayatında Milli Seferberlik 2017 ilave teşviklerinin 2018, 2019 ve 2020 yılında da devam edeceğini açıklayan Çildam; 'İşyerlerimiz ortalama çalışan sayısına ilave aldığı her işçinin SGK primi ve vergisi devlet tarafından ödenecektir. '˜Bir senden bir benden' teşvikimiz ile 1 ile 3 çalışanı olan imalat sektörleri ücretli SGK priminin vergisini bir ay işveren ödeyecek, bir ay devlet tarafından ödenecektir' sözlerine yer verdi.
İstihdamda hedef 8 bin
Edirne'nin 2018 yılında istihdam hedeflerinin 8 bin olduğunu açıklayan Çildam; 'İlk 3 ayımızda geçen yılın ilk 3 ayına göre değerlendirdiğimizde 2 bin ile yüzde 300 oranında daha fazla istihdam yaratıldı. Bundan sonra da işveren temsilcilerimiz, kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde hedefimiz istihdamı artırmak, işsizliği azaltmaktır' dedi.
Öğrenci Trakya'da kalacak
Çildam'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında Trakya bölgesindeki üniversitelerde okuyan 110 bin öğrencinin mezun olduktan sonra Trakya bölgesinde kalabilmesi için iş olanaklarının araştırılması ve istihdam edilebilmeleri için üniversiteler, İŞKUR ve Bilim Sanayi, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlarla beraber Trakya Kariyer Projesi ile işbirliği içerisinde öğrencilerin hayata hazır olması amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı'nın elinden geleni yaptığını söyledi. 
Edirne geleceğin dünyasına hazırlanacak
Şahin, öğrencilerin kariyer yolculuğunun sadece 4 sene boyunca değil, işe başladıktan sonra da hayatları boyunca devam edeceğini belirterek; 'Üniversiteye ilk girdiğiniz günden itibaren bitirdiğinizde işe girdikten 10 sene sonra nerede olmanız gerektiğini planlamamız ve buna göre de gerekli olan donanıma sahip olmanız lazım. Çünkü mezun olduğunuzda gerekli donanımı ve altyapının olup olmadığı sorduğunuzda maalesef çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Edirne'yi ve Trakya'yı geleceğin dünyasına hazırlamaya çalışıyoruz' ifadelerine yer verdi.
1 milyon 57 bin 249 kişi işe yerleşti
Şahin'in konuşmasının ardından bir konuşma da İŞKUR Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya yaptı. Kaya, konuşmasında Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü olarak işsizlikle mücadele ettiklerini belirterek; 'Dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunu işsizliktir. 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında biz kurum personelleri olarak Türkiye'yi karış karış dolaştık. Bakanlığımızın kurduğu ekiple Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'yu gezdim ve 16 ile gittim. Devletimizin teşviklerini sanayicilerimize, işadamlarımıza anlattık. Bu sayede 2017 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük işe yerleştirme rekorunu gerçekleştirmiş olduk. 1 milyon 57 bin 249 kişiyi özel sektörde işe yerleştirmiş olduk' dedi.
Çildam en başarılı müdürlerden
2018 yılında seferberliğin devam edeceğini açıklayan Kaya; 'Kariyer günleri ve fuarlarla bunları destekliyoruz. Bu yıl girişim ve imalat sektöründe 3 ay olan desteklerimiz 6 aya çıkartıldı. İnanılmaz bir teşvik var. Edirne özelinde rakamlara da yansımış. İlk 3 ayda 1800 kişi özel sektörde iş sahibi olmuş. Yılsonunda hedef 8 bin kişidir. 1 milyon 57 bin 249 kişi bu yıl yüzde 30-40 artmış olacak. Ülkemiz adına bu bir övünç kaynağıdır. Dünyada Almanya, Fransa gibi kalkınmış ülkelere baktığımızda bile böyle bir başarı hikayesi yoktur. Tek başına iyi bir üniversiteden mezun olmak bir işe yaramıyor. Çünkü şartlarda acımasız bir mücadele var. Herkes en iyiyi almak istiyor. Devlet olarak İŞKUR'un sunduğu önemli imkanlar var. Tembellik etmeyin, irtibat noktalarına gidin. İl müdürümüz, 81 il müdürü arasında en başarılı il müdürlerinden biridir' sözlerine yer verdi.
'Edirne'yi birinci görmek istiyoruz'
Kadın istihdamının en yüksek olduğu ilin Edirne olduğuna dikkat çeken Kaya; 'Edirne'deki kurum personellerimiz arasında muazzam bir uyum var. Edirne bizi umutlandırıyor. İşe yerleştirme rakamı şu anda Türkiye'de birinci. Bunlar ilk 3 ayın verileri ama bu gidişle 2018'in birincisi olarak Edirne'yi görmek istiyoruz. Şu andaki gidişat bunu gösteriyor' dedi.
'Acımasız iş hayatı sizi bekliyor'
Kaya'nın konuşmasının ardından bir konuşma da Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılı Şubat ayında açıkladığı Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Türkiye genelinde istihdama yönelik çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyleyerek; 'Edirne'de de bunun artarak devam etmesi bizim en büyük dileğimizdir. Mezun olduktan sonra acımasız bir iş hayatı sizleri bekliyor. Bu tür etkinliklerle umarım iş hayatına bir an önce acemiliğinizi atlatmış olursunuz ve istihdam konusunda belli zorlukları aşmış olursunuz' ifadelerine yer verdi.
'Ekonomi iyi yolda'
Şahin'in konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir konuşma yaptı. Özdemir, konuşmasında Türkiye'nin son yıllarda çok ciddi ekonomik hamleler yaptığına dikkat çekerek; '2017 yılında da dünyada en fazla büyüyen ülkelerden birisidir. Edirne de bu büyümenin önemli bir artışını en iyi görenlerden birisiyiz. Son 4-5 aydır Edirne'de TIR kuyruklarından şikayet ediliyor. Şu anda 4 aydır TIR'larla ilgili ihracatımızda yüzde 14 artışımız var. Bu da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ihracat anlamında ciddi bir artış içerisindedir. Daha önce günlük olarak 750-800 TIR geçerken, şu anda ortalama 1000 TIR civarında günlük TIR'ımız geçmeye başladı. Bu da gösteriyor ki ekonomi iyi yolda' dedi.
'Ümitsiz olmayın'
Özdemir, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik anlamda dünyada her alanda üretim yapan ve önemli sektörlerin ihtiyacını karşılayan bir aşamaya geldiğini söyleyerek; 'Hiçbir zaman ümitsiz olmayın. Çünkü sizlere yetişmiş elemanlara Türkiye'nin gelecekte daha fazla ihtiyacı olacak. Siz yeter ki kendiniz bu istihdamda bütün donanımlarınızla gelişmeye hazır olun. Siz bu gelişmeye hazır olursanız, Türkiye gelecekte çok daha önemli yerlerde olacak. Siz gençlere bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Kendinizi iyi yetiştirmeniz ve gelecekteki ihtiyaçlara göre kendinizi yetiştirmeniz ve yönlendirmeniz gerekiyor' sözlerine yer verdi.
Sunumlarla sona erdi
Konuşmaların ardından Edirne İstihdam Fuarı'nın açılış kurdelesi tören protokolü tarafından kesilerek açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol, fuaye alanında stant açan firmaları ziyaret ederek bilgi aldı. İstihdam Fuarı, Turkcell Global Bilgi Lokasyon Müdürü Harun Eren, İŞKUR eğitim programlarının sunumu, Türk Hava Yolları İstihdam Şefi Feyza Sofu'nun '˜Gökyüzünde Kariyer' ve İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ'ın '˜Kalite ve Kariyer için Mazeret Yok' sunumu ile sona erdi.