Edirne'deki nehirlerin debileri dip seviyede akıyor
Edirne'ye hayat veren Tunca ve Meriç Nehirlerinde su seviyesinin azalmasıyla birlikte nehre atılan çöpler gün yüzüne çıktı.
Kentin önemli su kaynaklarından olan Tunca ve Meriç Nehirleri dip seviyeyi gördü.
Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinin yetiştirildiği Trakya, kuraklıkla boğuşuyor. Verim kaybı yaşamak istemeyen üreticiler ise yağış bekliyor. Kente hayat veren Tunca ve Meriç Nehirleri ise kuraklık nedeniyle dip seviyede akıyor.
Nehir yatağında adacıklar oluşan ve çevresindeki çöpler görünür hale gelen nehirlerde daha az yaşam alanı ve daha az oksijen kalmasından dolayı nehir canlıları da olumsuz etkileniyor.
Kaynağını Bulgaristan alıp birleşerek Ege’ye dökülen 350 kilometrelik nehirlerin debisi düştü.
Tunca Nehri iki yıl önce aynı dönemde (2022’de) 10 m3/saniye ile 2023’te ise 13 m3/saniye ile akıyordu. Bu yıl ise yalnızca 3 m3/saniye ile akıyor.
Meriç Nehri’nde ise durum 2 yıl önce 140 m3/saniye ile geçen 95 m3/saniye ile bu yıl ise yalnız 66 m3/saniye ile akıyor.
Tunca ve Meriç Nehirlerinde yaşanan düşüşten dolayı bölge çiftçisinin üretimde de kullandığı nehir suyu giderek azalmasına neden oldu. Tunca Nehri kenarında restoran işletmeciliği yapan Selahattin Kaya, daha önce bu kadar kurak bir döneme şahit olmadıklarını aktardı.
Nehirlerde suyun azalmasıyla birlikte kirliliğin ortaya çıktığını söyleyen Kaya, “Bunun nedeni iklim değişikliği mi, yağmur yağmaması mı bilemiyoruz ama gerçekten bu yıl inanılmaz bir kuraklık yaşıyoruz. Umarım mevsimler normale döner, yağışlar gelir ve bu durum ortadan kalkar. Nehirde su az olunca hem kirlilik, hem sinek, hem de çamur insanları rahatsız ediyor. Hijyen açısından da kötü bir durum." Şeklinde konuştu. Dilek Şahin