• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de Tarım Ürünlerinde Donun Etkileri İnceleniyor

Edirne'de Tarım Ürünlerinde Donun Etkileri İnceleniyor

Son günlerde Edirne ve çevresinde yaşanan yoğun kar yağışı sonrası hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, tarım alanlarında don olaylarını beraberinde getirdi. Zirai koşullardaki bu değişim üzerine Ziraat Odası uzmanları, özellikle ayçiçeği, kanola ve buğday gibi ürünlerde meydana gelen etkileri yerinde incelemeye başladı.

Edirne'de Tarım Ürünlerinde Donun Etkileri İnceleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne merkez ve çevresinde yapılan arazi çalışmalarında, uzman ekiplerin donun tarımsal ürünler üzerindeki etkilerini sahada gözlemlediği belirtildi. Hafta başında yaşanan kar yağışının ardından başlayan incelemelerde, donun bitkisel gelişim üzerindeki etkileri değerlendiriliyor.

Mart ayı itibarıyla bölgede ekimi yapılan ayçiçeklerinin çoğunun henüz erken gelişim evresinde olduğu, bu nedenle yaşanan soğuk hava dalgasından büyük zarar görmediği aktarıldı. Bazı tarlalarda bitkilerin kotiledon, bazılarında ise iki yapraklı dönemde olduğu tespit edildi. Geceleri hava sıcaklığının -4°C’ye kadar düştüğü, fakat bu durumun kısa süreli olması sebebiyle ciddi hasar oluşmadığı ifade edildi. Ayrıca sıkça sorulan Ayçiçek Mildiyosü (Köse) hastalığıyla ilgili, şu aşamada hastalığın tespitinin mümkün olmadığı, sürecin dikkatle izleneceği belirtildi.

Don olayının, çiçeklenme dönemine yeni giren kanola tarlalarında büyük ölçüde olumsuzluk yaratmadığı açıklandı. Özellikle ana gövdedeki çiçeklerin bir kısmında hasar oluşmuş olsada, ilerleyen dönemde bitkinin yan dallarından çıkacak yeni çiçeklerle bu zararın telafi edilebileceği bildirildi. Eğilen dalların da sıcaklıkların artmasıyla normale döneceği vurgulandı.

Bölgede yetiştirilen buğdaylarda yaygın bir don zararına rastlanmadığı, ancak bazı yumuşak taneli çeşitlerde sararma ve yaprak uçlarında yanıklar gibi lokal belirtilerin oluşabileceği kaydedildi. Teknik destek için üreticilere Ziraat Odası ile iletişimde kalmaları önerildi. Ayrıca bazı alanlarda görülen buğday yatmalarının yanlış gübreleme uygulamalarından kaynaklandığı, bu konuyla ilgili daha detaylı açıklamaların yapılacağı duyuruldu.

Meyve ağaçları ve bağlarda gerekli önlemleri almayan üreticilerin ürünlerinde çiçek donmaları yaşandığı, bunun da verim ve kalite kaybına yol açacağı belirtildi. Ancak yetkililer, mevcut durumda acele kararlar verilmemesi gerektiğinin altını çizerek, sıcaklıkların normale dönmesiyle birlikte ürünlerin gelişim sürecinin dikkatle takip edileceğini vurguladı.

Üreticilerden gelen bildirimler doğrultusunda saha incelemelerinin sürdüğü ve tarımsal konularda her türlü danışmanlık için Ziraat Odalarının hazır olduğu bilgisi verildi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar

Bakmadan Geçme