EDİRNE'DE LAVANTA TARLALARI KATLANARAK ARTIYOR

Trakya'da lavantalar çiçeklenmeye başladı. Yağı kozmetik sanayinde kullanılan bitkinin üretimi de artıyor. 5 yıl önce Edirne'de lavanta ekimi neredeyse hiç yapılmazken bugün ise binlerce dekarda üretimi yapılıyor.

EDİRNE'DE LAVANTA TARLALARI KATLANARAK ARTIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TRAKYA TÜRKİYE'NİN LAVANTA BAHÇESİ OLACAK

Çiçeklenip Edirne'yi mor renge boyayan lavantalar için hasat dönemi yaklaşıyor. Bölgede özellikle son 3 yılda çok hızlı şekilde lavanta üretimi arttı. 2015 yılında ilk kez Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü damızlık lavanta üretimine başlamıştı. 2019 yılında yaklaşık 155, 2020'de ise 322 dekarda yetiştiricilik yapılmaya başladı. Bu büyümede en büyük etken ise gelirinin bir hayli yüksek olması geliyor. Lavanta yağı kilogramı 80 avroya kadar çıkıyor.

Özellikle kıraç arazilerin ekonomiye kazandırılması için başlanmış bir projeydi ve giderek gelişti. Hatta her yıl lavantaların hasat döneminde Edirne'de tarla günleri düzenleniyor.

Tarlalar mor renge boyandı

Trakya'da lavanta üretim rakamları önemli bir düzeye geldi. Bölgede artık fide üretiminden tutun, hasat işlemleri, hasat sonrası yağın çıkarılması ve kalitesinin değerlendirilmesi çalışmalarını yapılıyor.

Elde edilen sonuçlara bakıldığında adaptasyon kabiliyeti olarak lavantanın bölgede oldukça uyumlu olduğunu görülüyor. Orhaniye Köyü'nde 8 dekarlık alanda lavanta üretimi yapan Mehmet Banya aynı tarlada buğdaydan kazanacağının çok daha yükseğini kazandığını belirtti. Banya ayrıca ekim alanlarını arttırmayı düşündüklerini ifade etti.

Ekim alanları artıyor

Lavanta özellikle marjinal alanlar için, ayçiçeği ve buğdayda verim alınamayan, ya da ekonomik düzeyde verim alınamayan alanlar için öneriliyor. Lavanta, endüstriyel üretime müsait olan bir bitki. Uçucu yağ elde edilen dünyada kültürü yapılan önemli bir bitki. Lavanta gıdadan kozmetiğe birçok alanda kullanılıyor. Hasat için ise lavantaları yüzde 80'inin çiçeklenmesi gerekiyor. Yani yaklaşık 1 hafta sonrasında hasadın başlaması gerekiyor. Hasat için ise havanın rüzgarsız ve yağmursuz olması gerekiyor.

Lavantanın Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli ve İstanbul'da 2020 yılı içerisinde toplam 2 bin 325 dekarlık bir alanda üretimi yapılıyor.