• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de emlak piyasası yapı denetimlerinden dolayı aksıyor

Edirne'de emlak piyasası yapı denetimlerinden dolayı aksıyor

Kentte İnşaatı biten konut sayısının her geçen gün artması ve belediyenin yapı ruhsatı vermemesi konutların boş kalmasına sebep oluyor. Belediye bünyesinde bulunan ve ruhsat işleri ile ilgilenen birimlerin eksiklerinin olduğunu belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, 'Kırkpınar bahanesi vardı o bitti, fakat hala sıkıntılarımız devam ediyor' dedi.

Edirne'de emlak piyasası yapı denetimlerinden dolayı aksıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de emlak piyasası birimlerin yetersiz denetiminden dolayı aksamaya başladı. Kentteki yeni yerleşim bölgelerinde yapımı tamamlanan inşaatların tüm raporlarının tamamlanmasına rağmen belediye tarafından onlarca bina yapı ruhsatı bekliyor.

Kentte yapımım tamamlanan inşaatlara yapı ruhsatı vermesi noktasında aksaklıklar yaşandığını söyleyen çeker, Belediyede ruhsatlarla ilgili sorunun halen devam ettiğini ve bitmiş onlarca yapının hazır olmasına rağmen denetimlerinin yapılmadığını belirtti.

“KIRKPINAR BİTTİ SIKINTILARIMIZ BİTMEDİ”

Belediyede ruhsatlarla ilgili uzun zamandır var olan sorunun halen devam ettiğini belirten Çeker, "Seçimlerden yeni çıkıldı. Her gelen belediye başkanı kendisine yeni bir kadro oluşturuyor. Kırkpınar yoğunluğu bahanesi vardı o da bitti. Fakat hala sıkıntılarımız devam ediyor. Belediyede bu ruhsat işleri ile ilgilenen birimlerde eksiklikler var. O eksiklikler tamamlanmadığından ve yetkiliyi denetleyecek birisi olmadığından dolayı müteahhitler ya da onlardan daire satın alan kişiler belediyeye gelip duruma itiraz ediyor. O yüzden en kısa zamanda belediyenin imarla ilgili mevzuatta sistemini iyice oturtup, bir düzene koyması gerekiyor.  Yoksa baktığımızda Edirne'mizde bir çok daire görüyoruz bitmiş ama bomboş duruyor" şeklinde konuştu.

Kiraya verilmek istenen dairenin yapı ruhsatı olmamasından dolayı boş kaldığını ve bu durumda mağduriyetlerin ortaya çıktığını söyleyen Çeker,  o yüzden inşaatı bitmiş yapılarda kullanım belgelerinin bir an önce verilmesi ve işlemlerin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Edirne'de her geçen yıl öğrenci ve memur sayısının arttığını ve konut sıkıntısı yaşandığını belirten Çeker, belediyenin bu işe bir an önce çözüm bulması ve hem kiralık ev arayanları, hem müteahhitleri bu mağduriyetten kurtarması gerektiğini belirtti.

Belediyelerde inşaata başlamayla ilgili bir ruhsat aşaması olduğunu söyleyen Çeker, "Bir inşaata başlamadan önce bir de inşaat tamamlandıktan sonraki süreç var. Yeni inşaata başlayacak birisi tüm projelerini ve evraklarını belediyeye götürüyor. İlgili kurumlar ve odalardan izinleri aldıktan sonra projeleri içeren büyük dosyalar belediyeye bırakılıyor. Belediyeye bıraktıktan sonra belediye bunları kendi içerisinde birimlere dağıtıyor ve bu birimler bunları inceliyorlar. Eğer bir eksik yoksa, her şey tamamsa ve inşaata başlanacaksa inşaat ruhsatı veriliyor. Daha sonra inşaatın kanası bittikten sonra yapı belgesi ile ilgili belediyeye müracaatta bulunuluyor. Daire satın alanların elektrik, su ve doğalgazı açtırabilmesi için tapu örneğinin yanında bir de yapı kullanım belgesi gerekiyor. Bu belge olmadığı zaman hem müteahhitler hem de daire satın alan vatandaşlar zor durumda kalıyor" ifadelerine değindi.  Ebru yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ