EDİRNE BALKAN TARİH MÜZESİ AÇILDI

Edirne'de Balkan Savaşlarında Karargah olarak kullanılan tarihin en büyük tabyası, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Edirne Balkan Tarih müzesi açıldı.

EDİRNE BALKAN TARİH MÜZESİ AÇILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gerçekleştirdiği ziyaretlerde Edirne'de temaslarda bulundu. 
            Bakan Ersoy, Edirne Valisi Ekrem Canalp'i ziyaret ederek müzeler kenti Edirne'de hizmete açılan müze ve ören yerleri ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Valilik ziyareti ardından AK Parti Edirne İl Başkanlığında partililer ile bir araya gelen Bakan Ersoy, program kapsamında partililer ile sohbet etti.
Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak bilinen Selimiye Camii ve Makedon Kulesi restorasyon kapsamında çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Ersoy, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.
            Cihan Devleti Osmanlı'nın tarihi çerçevesinde, Türkün Balkanlar'daki yaklaşık 600 yıllık bir dönemine kapı araladığı Balkan Tarihi Müzesinin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarih'in bir emanet olduğu kadar bir ödev ve sorumluluk olduğunu söyledi.
            Bakan Ersoy, 'Tarih, bir emanet olduğu kadar bir ödev ve sorumluluktur. Bizler tarihe sahip çıkmakla ecdadımıza ödenmesi mümkün olmayan vefa borcumuzdan bir parça da olsa eksiltmenin, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmede yolumuzu aydınlatacak ilham ve iradeyi kullanmanın, beşeri ilimlerden manevi değerlere insanlığa rehber olmuş medeniyetimize layık olmanın mücadelesini vermekteyiz. Çünkü hep ifade ettiğimiz gibi tarih, milletlerin hafızasıdır. Siz kendi gerçeklerinizi unutursanız, başkalarının yalanlarını yaşamak zorunda kalırsınız. Buna asla müsaade etmedik, etmeyiz.' Dedi.
            Hıdırlık Tabyasının yaklaşık 135 yıllık bir tarihi sürece şahitlik yaptığını belirten
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şunları kaydetti; 'Bu süreçte, özellikle Balkanlar'daki Türk varlığının dönüm noktalarına karşılık gelen 19'uncu yüzyılın sonu ve 20'nci yüzyılın başları; yaşanan savaşlarla ve bugün dâhi vicdanlarımızı kanatan insanlık dramlarıyla çok ayrı bir öneme sahiptir. Hıdırlık Tabyası'nın şöyle kısaca bir tarihine baktığımızda, Balkanlar'dan gelecek bir hücumun önünü kesmek için inşa edilen 24 tabyanın en büyüğü olduğunu görüyoruz. Burası aynı zamanda Balkan Savaşları'ndaki Edirne savunmasının karargâh binasıdır. Şükrü Paşa, emrindeki askerlerle burada bir destan yazmıştır. Kendisinden 40 günlük bir müdafaa beklenmesine rağmen, o ve birliği Edirne'yi tam 5 ay 5 gün kahramanca savunmuştur. Bu vesileyle o büyük kahramanları, bütün şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle, saygıyla anıyorum. Konuşmamın başında ifade ettiğim ödev ve sorumluluk işte böylesi şanlı bir geçmişten geliyor. Biz bu bilinçle, Balkan Savaşları'nın 100'üncü yılı anısına Hıdırlık Tabyası'nın restorasyonunu başlatmıştık ve aslına uygun şekilde 2015 yılında tamamladık. Madem tarihi ihya ediyoruz o halde dünü bugüne taşıyalım ve geleceğe miras bırakalım istedik. Dolayısıyla restorasyon sonrası da düzenlemeler yaparak Balkan Tarihi Müzesi projesini hayata geçirdik. Yaklaşık 1800 metrelik çevre uzunluğuna sahip ve 60 dönümlük bir alanı kaplayan Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi'nde 22 adet karargâh odası, 4 adet dehliz odası ve 18 adet topçu odası olmak üzere toplam 44 adet odayı, teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenledik. Edirne'nin 1361 yılındaki fethinden 1912-1913 Balkan Savaşları sonrasına kadar, Türklerin Balkanlar'daki yaklaşık 600 yıllık tarihi burada ziyaretçileriyle buluşacak. Edirne'mize yaklaşık 51 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirmiş olduk. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Balkan tarihi noktasında gerçekten çok değerli bir eser teşekkül etti.'

 

Hıdırlık Tabyası restorasyon çalışmaları kapsamında açığa çıkan buluntular tabyanın aktif olarak kullanıldığı dönemi yansıtan materyallerin sergilendiğini belirten Bakan Ersoy, 'Balkan Savaşları dönemi ile Erken Cumhuriyet dönemine ait top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar gibi 166 eserin bulunduğunu söyledi.
            Bakan Ersoy, 'Müzemizde, restorasyon esnasında açığa çıkan buluntular ve tabyanın faal olarak kullanıldığı dönemi yansıtan materyaller sergileniyor. Balkan Savaşları dönemi ile Erken Cumhuriyet dönemine ait top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar; gülleler, bilumum savaş araçları, tıbbi gereçler ve yine dönemini yansıtan askeri kıyafetlerden oluşan 166 eser bulunuyor. Ayrıca Şükrü Paşa, Fatih Sultan Mehmet Han gibi tarihi şahsiyetlere ait olanların yanı sıra revir odası, koğuş odası canlandırması gibi bölümlerde gerçekçi heykeller de teşhirde kullanılmıştır. Gerek restorasyon gerekse müze çalışmalarında emeği ve desteği olan tüm kurum ve kişilere, değerli mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Edirne'mize kazandırdığımız bu eserlerin özellikle çocuk ve gençlerimize ilham olmasını; geçmişten devralacakları sarsılmaz bir iradeyle, geleceğe özgüvenle yol almalarını temenni ediyorum. Konuşmamı noktalarken doğumunun 179. yıldönümünde Türk müzeciliğinin, kültür varlıklarını koruma bilincinin ve ulusal arkeoloji çalışmalarının temellerini atan ünlü ressam, arkeolog ve düşün adamı Osman Hamdi Bey'i saygı ve şükranla anıyorum. Atılan o temellerin üzerinde bugün dünya çapında müzelerimiz, Taş Tepeler gibi tarihi değiştiren arkeolojik keşiflerimiz ve kültür varlıklarımızı ait olduğu topraklarda koruma ve muhafaza etme yolundaki sarsılmaz irademiz yükselmektedir. Hepinize saygılar sunuyorum. Balkan Tarihi Müzemiz Edirne'mize hayırlı uğurlu olsun.' İfadelerine yer verdi.
            Balkan Tarih Müzesinin açılışında konuşan  
Edirne Valisi Ekrem Canalp, Balkan Tarih Müzesinin bir anlamda Şükrüpaşa'nın vasiyetinin yerine getirilmesi olduğunu söyledi.
                Vali Canalp, Edirne müdafi Şükrü Paşa'nın "Düşman hatlarımızı geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahalde gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir." sözüyle başladığı konuşmasında, açılan eserin bir anlamda Şükrü Paşa'nın vasiyetinin yerine getirilmesi olduğunu söyledi.
               
Balkan Savaşlarında Karargah olarak Hıdırlık Tabyası Edirne Balkan Tarih müzesi açılış programında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a Edirne Valisi Ekrem Canalp, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, MHP İl Başkanı Zakir Tercan, kurum müdürleri ve protokol üyeleri eşlik etti. 

Bakmadan Geçme