Edirne 2024 yılında ziyaretçi akınına uğradı
Turizmin başkenti Edirne, tarihi eserleriyle, camileriyle, müzeleriyle ve şenlikleriyle 2024 yılında ziyaretçi akınına uğradı. Kente gelen yaklaşık 1 milyon turist müzeleri ziyaret ederek kent turizmine de katkı sağladı.
Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Edirne, ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Hem gastronomi hem eğlence hem de tarihi eserler bakımından oldukça zengin olan Edirne'ye olan ilgi her geçen yıl artıyor. Kente gelen ziyaretçiler, tarihi ve turistik noktaları ziyaret ediyor, yemek yiyor ve sevdiklerine hediyelik eşya alıyor. En çok turist ağırlayan iller arasında ilk sıralarda yer alan Edirne, 2024 yılında yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı. 2024 yılında merkez ve ilçelere bağlı 18 müze yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Edirne Türkiye genelindeki müze sayısı sıralamasında üst basamaklarda yer alıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla bakıldığında 2024 yılında ziyaretçi sayısında artış olduğu gözlemlendi. Vatandaşlar birçoğu tematik olan bu müzelere yoğun ilgi gösteriyor.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait sütun başlıkları, heykeller ve Osmanlı Dönemine ait su kültürü ile ilgili olan Edirne'nin balıklı havuzları ve kuşlukları sergileniyor. Özellikle son yıllarda en çok ilgi çeken müzelerden birisi olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi de bu yıl ziyaretçi akınına uğradı.
Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nde ise Kurtuluş Savaşı dönemi ve Lozan Barış Antlaşması ile Karaağaç bölgesinin Yunanistan'dan Türkiye'ye savaş tazminatı olarak kazandırılması anlatılıyor.
Selimiye Vakıf Müzesi'nde, Osmanlı dönemine ait yapıların onarımları sırasında ele geçen çini parçaları, lüleler, Vakıf cami ve mescitlerinden gelen hat levhalar, Kur'an-ı Kerimler, şamdanlar, hilyeler, usturlaplar, rahleler, çini parçaları ve değişik objeler sergilenmektedir. Dönemin mimari özelliğini taşıyan geniş bahçeli, köşklerin ve konakların bulunduğu, Edirne Gar Binası bahçesi içindeki tarihi köşkte hizmet veren İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi'nde, heykellere devinim kazandırmayı başarmış, fizik, matematik, geometri ve estetiği yoğurmuş, Türkiye'nin Leonardo Da Vinci' si saydığımız ve müzeye adı verilen sanatçı İlhan Koman eserleri yer alıyor.
1914 yılında Çanakkale Savaşı sırasında Menzil Hastanesi olarak kullanılan tarihi binada 2024 yılında açılan Keşan Kent Müzesi ise Keşan’ın gelenek ve görenekleri, eğitim ve basın tarihi, mutfak ve gastronomi kültürü, göç, binanın ve Keşan’ın Çanakkale Savaşlarındaki yeri ve öneminden bir kesit sunan bölümlerden oluşturuyor.
Trakya Üniversitesi’nin Karaağaç yerleşkesinde yer alan Balkan Üniversiteler Birliği Müzesi de 2024’te ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 2024’te açılan bir diğer müze, Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi de içerisinde telefondan tıp aletlerine, televizyondan fotoğraf makinesine teknolojik anlamda hayatımızda iz bırakan birçok objeyi barındırıyor.
Edirne Kent Müzesi'nde, Edirne'nin tarih boyunca tanık olduğu isyan ve göç olaylarının anlatıldığı bölüm vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Prof. Dr. Osman İnci tarafından kurulan Özel Osman İnci Müzesi'nde yıllardır toplanan yağlıboya, suluboya, taş baskı eserlerin yanı sıra seramik, çini, bakır, ahşap ve cam objeler, Dolmakalem koleksiyonu ve oyuncak araba koleksiyonu sergileniyor.
Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi'nde ise Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği karargâh binası, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunuyor. 16 Aralık 2013 tarihinde kente kazandırılan Uzunköprü Kent Müzesi, Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi ve Fatih Sultan Mehmet Müzesi yine vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören müzeler arasında yer alıyor. Ebru Yıldız Günenç