Eczanelerde yerini almaya başladı

Yaz mevsiminin sona ermesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış görülmeye başlandı. Gribe ve birçok soğuk algınlığı hastalığına karşı koruyan grip aşısı eczanelerde yerini aldı.

Eczanelerde yerini almaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi bulunan grip aşısını sonbahar ve kış aylarını rahat geçirmek isteyen ve özellikle risk grubunda yer alan 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları ile kanser tedavisi görenlerin Eylül ve Ekim ayının ortalarına kadar yaptırmalarını öneriyor.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Eylül ayı ile birlikte birlikte grip, nezle, soğuk algınlığı gibi ısı değişimine bağlı oluşan hastalıkların görülmeye başlandığını dile getirdi.

Kronik hastalığı olanlar ve yaşlıların grip aşısı yaptırmasının son derece önemli olduğunu belirten Ciravoğlu, “Gece gündüz arasındaki ısı farkları, insanların ısı değişimlerine adapte olamayışı gibi nedenlerle soğuk algınlığı ilaçlarının satışında bir artış yaşanmaya başladı. Gribe yakalanmayı önlemek için yaptırılan grip aşısı eczanelerdeki yerini aldı. Özellikle kronik hastalığı olanlar ve yaşlıların grip aşısı yaptırması büyük önem taşıyor.” Dedi.

Ciravoğlu, gribe yakalanmanın önüne geçmek amacıyla 3 firma tarafından ithal edilen aşılar olduğunu ve bunların Devlet tarafından da geri ödemesi yapıldığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gribin daha çok görüldüğü Şubat ve Mart aylarına doğru kaymasından kaynaklı eskiden 1 Eylül'de başlanan grip aşısı yaptırma sürecinin artık 1 Ekim olarak tavsiye edildiğini vurgulayan Ciravoğlu, Bunun bir kural olmadığını herkesin istediği zaman grip aşısı yaptırabileceğini belirtti.

Vatandaşların grip aşılarının almaya başladığını söyleyen Ciravoğlu, “Grip aşılarının 6 ay etkisi ve koruyuculuğu var. Aşının ilk vurulduğundan itibaren 14 gün sonra tam koruma etkisi başlıyor. Önemli olan faktör, gribe yakalanmadan bu aşıyı yaptırmaktır. Grip olduktan sonra yaptırmanın hiçbir anlamı yoktur. Her ne kadar Ekim ayının başında vurdurulması önerilse de yavaş yavaş vatandaşlarımız gelip grip aşısını almaya başladı.” Şeklinde konuştu.

Ciravoğlu, grip aşısı ile ilgili önceki yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın karekodlu takip sistemi uygulaması olduğunu ve o nedenle bazı sıkıntılar yaşandığını aktardı.

Aşıların 4 tür gribe karşı koruduğunun altının çizen Ciravoğlu, “Aşıyı kişi adına tanımlayıp depodan o kişi adına getirip buluşturmak gerekiyordu. Şimdi öyle bir durum yok vatandaşlar normal ilaç alır gibi grip aşısını da gelip alabilir. Firmalar tarafından geliştirilen aşıların dünyada en çok görülen 4 tür gribe karşı koruyuculuğu var" dedi.

Bu yıl grip aşıları, 543 ile 558, 99 TL arasında satışa sunuluyor.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar