Düşüncede kalmasın
Edirne Ekonomi Zirvesinde konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi'ne Turizm Fakültesi kurulmasının planlandığını açıklarken Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Tabakoğlu'nun Turizm Fakültesi projesini değerlendirerek Hocam, Turizm Fakültesi inşallah düşüncede kalmaz. Çünkü ihtiyaç olacak dedi.
Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve NEF işbirliğinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen '˜Edirne Ekonomi Zirvesi'nde konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi'ne Turizm Fakültesi kurulmasının planlandığını açıkladı.
Tabakoğlu, konuşmasında Trakya Üniversitesi'nde Turizm Bölümü'nün bulunduğunu söyleyerek; 'Turizm Bölümü'müzü Öğretim Üyesi takviyelerimizle geliştiriyoruz. Belli bir yoğunluk oluştuktan sonra belki Turizm Fakültesi fikrimiz var. Gastronomi Bölümü açtık. Bu yıl itibariyle 30 öğrenci alıyoruz. Birbirinden kıymetli 4 hocamız var. Edirne'nin gastronomi zenginliklerini ortaya çıkartacak çalışmalar yapılacak. Trakya Üniversitesi de turizm konusunda faaliyetlerini göstermektedir' ifadelerine yer verdi.
'Potansiyel iyi kullanılamıyor'
Trakya Üniversitesi'nin bölgedeki en büyük üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. Tabakoğlu; '49 bin öğrencisi var. Edirne merkezde 39 bin öğrencimiz geziyor. Bu şehirde genç heyecan var. Sokakta gezen hareketli kısmın çok büyük bir kısmı üniversite seviyesinde genç, hareketli ve dinamik bir nüfustur. Eskiden Edirne sınırlarla kısıtlanmış bir yapıydı ama artık Balkanlar gibi bir potansiyeli var. Edirne, esasen bir başkent ve Balkan coğrafyasındaki bütün ülkelerin ikinci başkentleri her zaman Edirne olmuştur. Edirne, o büyük potansiyelini çok iyi kullanamaz durumda. Belki bunu geliştirmek üzerine genel tespitler olur' dedi.
'2023'te hedef 10 bin'
Trakya Üniversitesi'nde 2 bin 650 yabancı öğrencinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tabakoğlu; 'Bunların 2 bin 300'ü Balkanlar'dan gelen öğrencilerdir. Türkiye'nin en çok Balkanlar'dan gelen öğrencisi olan üniversitesi olmak gibi önemli bir vizyonumuz var. Çünkü oraya insan yetiştiriyoruz. Onlar, bizim birer elçimiz oluyorlar ve gittikleri her yerde de Edirne'yi sunuyorlar. Biz, 2 bin 600 yabancı öğrenciyi 2023 yılına kadar 10 bin yapmayı hedefliyoruz' sözlerine yer verdi.
'Japonya'dan misafirimiz var'
Trakya Üniversitesi'nin, Edirne'de yerleştiği yerlerdeki tarihi binaları elinde bulundurduğunu söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu; 'II. Beyazid Külliyesi, üniversitemiz sayesinde restore edildi ve Sağlık Müzesi oldu. Avrupa En İyi Müze Ödülü aldı. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ndedir ve artık UNESCO'ya girdiği için Japonya'dan bile ziyaret eden misafirlerimiz var' dedi.
'Müze kampus yapmak istiyoruz'
Prof. Dr. Tabakoğlu, konuşmasında Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesine de dikkat çekerek; 'Mimar Kemaleddin'in muhteşem bir eseri olan Karaaağaç Yerleşkemiz var. Şu anda Güzel Sanatlar Fakültesi olan Yerleşkemizi olduğu gibi bir müze kampus yapmak istiyoruz. Orada bir Milli Mücadele Müzemiz ve bir de İlhan Koman Müzemiz var. Şimdi de yeni bir müze daha açtık. Bütün tarihi binaları müze olarak oluşturmak istiyoruz' ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Tabakoğlu'nun sözlerini değerlendiren 1. oturumun yöneticisi Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Turizm Fakültesi'ne dikkat çekerek; 'Hocam, Turizm Fakültesi inşallah düşüncede kalmaz. Çünkü ihtiyaç olacak' dedi.