Dönüş yolculuğuna geçen gurbetçiler, hizmetler ve ikramlardan memnun ayrılıyor
Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren ve çalıştıkları ülkelere dönem üzere yola çıkan gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı'nda dinlenme alanları ve ücretsiz hizmetlerden yararlanarak yola çıkıyor.
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve Yaz tatilini Türkiye'de geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüşleri devam ediyor. Türkiye'ye gelişte olduğu gibi dönüş yolculuğunda da Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih eden gurbetçiler, geçtiğimiz yıllarda oluşan uzun kuyrukların tarih olmasından ve tedbirlerin arttırılmasından oldukça memnun...
Kapıkule Sınır Kapısı girişinin yanında yer alan yaklaşık 45 dönümlük alan Edirne Valiliği tarafından gurbetçiler için otoparka çevrildi. Bin 750 araç kapasiteli parka numara alıp giren gurbetçiler, sırasını ekrandan takip edebiliyor. Valiliğin kurduğu alanda, tuvaletler, televizyon izleme ve dinlenme alanları, ücretsiz internet erişimi gibi hizmetler bulunuyor.
Sırası ve geçiş süresi belli olan gurbetçiler, zamanını dinlenerek geçirebiliyor. Gurbetçilerin rahat etmeleri ve ihtiyaçlarını karşılamaları için Kapıkule'de oluşturulan alanlar da onlara büyük kolaylık sağlıyor. Edirne Valiliği tarafından ek tedbirlerin alınması, personel ve peron sayısının arttırılmasıyla bu yıl bekleme süreleri de oldukça kısaldı. Alanda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca oluşturulan çocuk oyun alanları ve bekleme salonu da gurbetçilere büyük kolaylık sağlıyor.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından oluşturulan alanda görevlisi Bahadır Kılıç, gönüllülerin 24 saat esasına göre gurbetçilere oluşturulan alanda hizmet verdiğini söyledi.
Sınır kapısından çıkmadan önce kurulan çadıra gelen gurbetçilere çeşitli ikramlarda bulunduklarını söyleyen Kılıç, “Burada dinlenme imkânı buluyorlar. Çeşitli meşrubat ikramlarımız da var. Tamamen ücretsiz bir şekilde buradan yararlanabiliyorlar. Çocuklar içinde ayrı bir oyun alanı kurduk. Gurbetçilerimizin yolculuklarını kolaylaştırmak ve onları güzel bir şekilde uğurlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.
Avusturya'ya dönen Adnan Dere, tatilini memleketi olan Bingöl'de geçirdiğini ve eski anılarını tazelediğini söyledi. Tatil döneminde akraba ve dost ziyaretleri yaptığını belirten Dere, "Şimdi geri dönüyoruz artık alıştık. Burada farklı bir duygu, farklı bir yaşam var. Ben şahsen memleketimi özlüyorum ama herkes için farklıdır. Bu memleket duygusunu yaşamayanın kendinden şüphe etmesi gerekiyor. Gelirken hep sevinçli oluyorsun ama dönüşte hep üzüntülü oluyorsun." dedi.
Almanya'ya dönen Tuncer Tankuş da 6 haftalık tatilini Türkiye'de geçirdiğini dile getirdi.
Türkiye'de en çok denizi özlediğini belirten Tankuş, "Akrabalarla görüştük hasret giderdik ve 6 haftanın sonunda dönüyoruz ama temenni dönmeyeceğim. Emekli oldum yılbaşında tekrar geleceğim" dedi.
Kayseri'den Hollanda'ya giden Çetin Andaç ise vatanı terk etmenin çok ağır bir duygu olduğunu vurguladı.
Tatilinin çok çabuk geçtiğini aktaran Andaç, tatilde Kayseri ve Nevşehir'i gezdiğini anlattı.
Tatilini ailesiyle birlikte geçirdiğini söyleyen ve Hollanda'ya dönen Fatma Kocadağ,
"Tatilim çok güzel geçti. Özlemiştim ailemi vatanımı. Vatanı terk etmek çok zor geldi bu sefer" dedi.