Domuz, Meclis'te gündem oldu

Edirne İl Genel Meclisi'nin Eylül ayı üçüncü toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun yaban domuzu ile mücadele hakkındaki raporu damga vurdu. Raporda, yaban domuzları ile mücadele yöntemleri açıklanırken raporun ardından meclis üyeleri, Edirne'deki tarım alanlarına domuzlarının ciddi zararlar verdiğini söylediler. Çiftçilerin ekimden vazgeçecek duruma geldiğini söyleyen meclis üyeleri, yaban domuzu avının sadece av sezonunda değil 12 ay boyunca devam etmesini önerdiler.

Domuz, Meclis'te gündem oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Eylül ayı üçüncü toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile Gençlik ve Spor Komisyonu'nun raporları görüşüldü. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde gerçekleşen toplantıda Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun yaban domuzu ile mücadele, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'nun bakım ve onarım, Gençlik ve Spor Komisyonu'nun ise Edirne'deki amatör spor kulüpleri hakkındaki raporları görüşüldü.

Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun yaban domuzu ile mücadele hakkındaki raporunu Komisyon Başkanı Erdinç Can sundu. Can, raporda yaban hayvanları ile mücadelenin, çiftçileri yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğunu söylerken; 'Yaban domuzu ile etkili bir mücadele yürütülmediği takdirde ayçiçeği ve mısır mahsullerimizde ciddi zararlar oluşabilir ve oluşmaktadır. Son zamanlarda yaban domuzuna karşı yürütülen mücadelenin yeterli olmaması, birçok çiftçimizi ekimden vazgeçirecek kadar bezdirmiştir' dedi.

Can, yaban domuzu ile mücadelede tüp gazı patlatma, ultrasonik ses kaynakları ve elektrikli çitler kullanılabileceğine dikkat çekerken; 'Domuz mücadelelerine, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü izninde ve kontrolünde 2019 yılında İlimiz Havsa ilçesine bağlı Osmanlı, Oğulpaşa, Şerbettar ve Tahal köylerinde çiftçilerin ayçiçeği, slajlı mısır ve dane mısır üretimi yapılan alanlarda domuz zararı şikayeti üzerine Havsa İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan tespitler sonucunda domuz mücadelesine karar verilmiştir. Domuz zararını önlemek amacıyla sürek avı düzenlenmiştir. Birinci sürek avında 7 adet, ikinci sürek avında 5 adet olmak üzere toplamda 12 adet domuz etkisiz hale getirilmiş; köy muhtarlığı, çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının tespitleri sonucu mücadeleye devam edilmektedir' ifadelerine yer verdi.

Domuz avına 12 ay önerisi

Can'ın rapor sunumunun ardından toplantıda çok sayıda Meclis üyesi, bölgelerindeki tarım alanlarında yaşanan domuz zararına tek tek söz alarak tepki gösterdiler. Meclis üyeleri, domuz avcılığının, sadece av sezonunda değil; yılın 12 ayı boyunca devam etmesi gerektiğini isterken; aksi halde domuz üremesinin önüne geçilemeyeceğini ve tarım ürünlerine daha fazla zarar verileceğini söylediler. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de bölgedeki tarım alanlarında yaşanan domuz zararının önlenmesi amacıyla Edirne Valiliği'ne meclis üyelerinin talebinin iletileceğini açıkladı.

44 okulda bakım ve onarım

Toplantıda Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'nun bakım ve onarım hakkındaki raporunu ise Komisyon Başkanı Halil Akdağ yaptı. Akdağ, raporda Edirne İl Özel İdaresi'nde 2019 yaz döneminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talepleri doğrultusunda ihale edilen okulların bakım ve onarımlarının tamamlandığını açıkladı. Akdağ, Edirne merkez ve ilçelerinde toplam 44 okulun bakım ve onarımının yapıldığını söyledi.

Edirne Spor Salonu yapım aşamasında

Toplantıda Gençlik ve Spor Komisyonu'nun Edirne'deki amatör spor kulüpleri hakkındaki raporunu da Komisyon Başkanı Kutay Özköse sundu. Özköse, raporda Edirne merkezde Ekrem Demiray Spor Salonu, Gençlik Merkezi Spor Salonu, Çok Amaçlı Spor Salonu, Mimar Sinan Spor Salonu, Cumhuriyet Spor Salonu ve Olimpik Yüzme Havuzu'nun faaliyet durumunun faal ve fiziksel durumunun uygun olduğunu, Edirne Spor Salonu'nun ise yapım aşamasında olması nedeniyle faal olmadığını açıkladı. Özköse, Keşan ilçesinde Atatürk Spor Salonu, Gençlik Merkezi Spor Salonu ve Açık Yüzme Havuzunun faaliyet durumunun faal ve fiziksel durumunun uygun olduğunu; Uzunköprü ilçesinde Oğuz Arda Sel Gençlik Merkezi Salonu ve Ergene Spor Salonu'nun faaliyet durumunun faal ve fiziksel durumunun uygun olduğunu; Lalapaşa, Süloğlu, Havsa ve İpsala ilçelerinde bulunan spor salonlarının da faaliyet durumunun faal ve fiziksel durumunun uygun olduğunu söyledi. Raporların görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.