Dolmuş taksi önerisi
İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonunun 'Toplu Ulaşım Araçlarına Yönelik Tercihli Yol Sistemi' raporunun çözüm önerileri bölümünde Edirne'de daha hızlı, daha konforlu, güzergaha göre daha küçük (taksi dolmuş gibi) toplu taşıma araçları kullanarak daha yüksek frekansta sefer sayıları düzenlenmesi gerektiği belirtildi.
Edirne'de bulunan döner kavşaklarda sabah ve akşam saatlerinde yoğun bir trafik sıkışıklığı baş göstermesi Edirne İl Genel Meclisi gündeminde görüşüldü. Ocak ayında gündeme gelen konuyla ilgili Araştırma ve İnceleme Komisyonu 'Toplu Ulaşım Araçlarına Yönelik Tercihli Yol Sistemi' adıyla bir rapor hazırladı. Komisyon Başkanı CHP'li Ahmet Sarıgül, hazırlanan rapor doğrultusunda çeşitli gözlemler ve incelemeler yaptıklarını ifade ederek, çözüm önerileri için sosyal anlamda toplu taşıma araçlarının kullanım oranının arttırılmasına yönelik kampanyalar hazırlanması gerektiğini söyledi. Dolmuş taksi önerisinin de raporda yer aldığını ifade eden Sarıgül, 'Daha hızlı, daha konforlu, güzergaha göre daha küçük (taksi dolmuş gibi) toplu taşıma araçları kullanarak daha yüksek frekansta sefer sayıları düzenlemek. Uygun güzergahlarda bisiklet kullanımı için düzenlemeler yapmak. Yine toplu taşımaya özendirmek ve trafik düzeni oluşturmak amaçlı 'tahsisli yol' sistemine geçilmesi gereklidir' dedi.
Giyik:
Tercihli yol olmazsa olmaz
İl Genel Meclisine sunum yapması için davet edilen Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik de, toplu taşıma araçlarının tercihli yol kullanması gerektiğini savundu. Giyik, 'Tercihli yol, toplu taşımada olmazsa olmaz hale geldi. Özellikle büyük şehirlerde tercihli yol olmazsa toplu taşıma yapamıyorsunuz. Edirne'de 08:00-09.30 arası, akşamüzeri de 16.30 ile 18.00 arası olabilir. E-5 üzerinde bankalardan Olin Kavşağına kadar yapılabilir. Bize sorulduğunda Edirne'de tercihli yol olmazsa olmaz. Bu hem toplu taşımayı hızlandıracak hem de trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Özel araçlarını kullanan vatandaşlar çevre yolunu kullanmayı tercih etmiyor. Tercih etseler bu sorunlar yine olmaz. Çok şikayet alıyoruz. Vatandaş diyor ki sabah bir saat bekledim. O kadar bekleme şansı yok. Toplu taşımayı yavaşlatan en önemli unsurlar ışıklardaki yoğunluk. Kavşaklardaki sıkışıklık, atlambaçlar kasisler. Kasis yerine yaya geçitlerinin olmasını istiyoruz. Her atlambaçların olduğu yerde bir yaya geçidi olsa hem aracımızın arızası anlamında kazancımız olacaktır, hem de orada durmayacağız. Bizi bir durak kadar oyalıyor atlambaçlar. Durak mesafeleri çok önemli. Daha önce yüz metrede bir duraklar vardı. Şu anda 250 metre. Durak mesafelerinin yakınlığı toplu taşımayı yavaşlatıyor. En önemlisi de ışıklar ve kavşaklar' ifadelerine yer verdi.