Dizilerin kadına şiddet karnesi

Edirne'de Uzman Psikolog Işıl Altıntaş Uçar, Türkiye'deki televizyon kanallarında ve internette yayınlanan dizilerin, kadına yönelik şiddet karnesini açıkladı. Uçar, açıklamasında dizilerin sadece bir haftadaki bir bölümünün izlendiği belirtirken 'Çalışmada en çok reyting alan 8 dizi belirlenmiş, bir haftadaki 23 sahnede kadına yönelik şiddet uygulandığı tespit edilmiş' dedi.

Dizilerin kadına şiddet karnesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Uzman Psikolog Işıl Altıntaş Uçar, Türkiye'deki televizyon kanallarında ve internette yayınlanan dizilerin, kadına yönelik şiddet karnesini açıkladı. Uçar, açıklamasında Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer'in hazırladığı rapor kadına yönelik şiddet raporu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine yer verirken; dizilerin topluma etkisini gözler önüne serdi.

Taşcıer'in, Türkiye'deki tüm dizilerde şiddet, silah, ölüm, kadını aşağılayan ifadeler ve bağrış çağırışlar bulunduğunu dizilerin şiddet karnesi raporunda açıkladığını söyleyen Uçar; 'Çalışmada en çok reyting alan 8 dizi belirlenmiş, bir haftadaki 23 sahnede kadına yönelik şiddet uygulandığı tespit edilmiş. Bu sahnelerden 4'ü babanın kızına uyguladığı şiddet iken, çok sayıda sahnede erkeğin eşine yönelik şiddeti söz konusu olup; birçok sahnede işkence ve eziyet edilen, tecavüz edilmeye çalışılan, sandalyelere bağlanılan ve kafasına silah dayanan kadınların bulunduğu sahnelere rastlanmış' ifadelerine yer verdi.

Uçar, dizilerin 30 sahnesinde bağırış, tokat atma, sopalarla dayak atma, dövme, fare zehri ile zehirleme, etrafın yumruklanması, silahla vurulma ve işkence gibi genel şiddete yer verildiğini belirtirken; 'En az 219 kez silah gözükmüş veya ateşlenmiş, 8 dizinin 8'inde de silah bulunması dikkat çekmiş. 71 sahnede bağrışma ve yüksek ses tespit edilmiş, 55'i erkeklerin bağırdığı sahnelermiş. 35 sahnede defalarca kızların ebeveynlerinden, kadın çalışanların işverenlerinden ve eşlerinden ağlayarak özür dilediği, kadını güçsüz gösteren sahneler tespit edilmiş. 52 sahnede şiddet söylemi bulunduğu, bunlardan 32'sinin ölüm tehdidi olduğu duyulmuş. Yaşanan çatışma ve infazlarda 41 kişi ölmüştür. Dizilerin sadece bir haftadaki bir bölümünün izlendiği altını çizmemiz gereken bir husustur' dedi.

Uçar, açıklamasında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre; 2018 yılında 440 kadının, erkekler tarafından öldürüldüğüne ve 300 kadına da cinsel şiddet uygulandığına dikkat çekti. 

Bakmadan Geçme