• Haberler
  • Edirne
  • DİYETİSYEN TUĞÇE DALOĞLU BAYRAM ÖNCESİ TAVSİYELERDE BULUNDU

DİYETİSYEN TUĞÇE DALOĞLU BAYRAM ÖNCESİ TAVSİYELERDE BULUNDU

Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala 30 gün oruç tutup aç kalan vatandaşların nasıl beslenmesi gerektiğini hakkın bilgi verdi. Daloğlu, vücudun yeniden normale dönmesi için eski beslenme düzenine yavaş yavaş geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DİYETİSYEN TUĞÇE DALOĞLU BAYRAM ÖNCESİ  TAVSİYELERDE BULUNDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala 30 gün boyunca oruç tutan vatandaşlar metabolizmalar bozmadan eski düzenlerine geri dönmek istiyor. Vatandaşlar bir aydır kısıtlı sürede beslendiği için yemek yeme özgürlüğüne kavuşma düşüncesiyle tatlı ve hamurlu gıdaların tüketimini arttırıyor. Dolayısıyla bayram sonunda vatandaşlar istemediği kilo problemleriyle karşılaşabiliyor.

                Vatandaşların ramazan ayında yavaşlayan metabolizmalarını yormadan nasıl beslenmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Tuğçe Daloğlu, ilk günlerde yağlı ve şekerli beslenmeyi minimumda tutmaya özen gösterilmeli şeklinde konuştu. 

'Öğünler düzenli olmalı'

                Bayram tatili sürecinde vücudu doğru beslemeye başlamanın gerektiğini vurgulanayan Dalaoğlu, kahvaltının günün erken saatlerinde yapılıp öğle yemeği ve akşam yemeği şeklinde 3 ana öğünle yeni beslenmeye başlanmasını tavsiyesinde bulundu.

Kahvaltı etmeden güne başladığında uzun süren açlık sebebiyle sonradan tüketilen besinin yağ olarak depolanabileceğini söyleyen Daloğlu,  Öğlen ve akşam yemeklerinde sebze ve et- baklagil yani protein kaynaklarını dengeli tüketmek gerektiğine dikkat çekti.

'Su çok önemli'

                30 gün tutulan orucun ardından yeterli su tüketilmeyen günlerin telafisinin yapılması gerektiğini belirten Daloğlu, suyun vücut için en önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu ve günde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

'Tatlı yerine ne tüketilmeli'

                Tatlı yerine ne tüketilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Daloğlu, 'Bayramda gelenekler gereği süregelen tatlı ve şekerli yiyecekler yemenin cazibesi kaçınılmaz. Fakat şekerli yiyecekler bağışıklığınızı yıpratarak hastalıklara zemin hazırlar. Aynı zamanda yağlanmanıza sebebiyet verir ve bu da bağışıklığınızı düşürür. Kan şekeri dengesizliği ve sürekli yüksek kan şekeri vücudunuzu çok yorar. Tatlı yiyecekler yerine sağlıklı yağlar yani kuruyemişler, meyveler, sağlıklı tahıllar (bulgur, esmer ekmek, yulaf vs), süt ve süt ürünleri (süt,yoğurt,kefir,ayran) tercih edilmelidir.' Dedi.

                Daloğlu, tatil boyunca yapılacak egzersizlerin önemli olduğuna dikkat çekti ve şunları kaydetti.

'4 günlük bayram tatilini fırsat bilerek eğer bir sağlık sorununuz yoksa günün 45 dk-1 saatini yürüyüş veya egzersize ayırıp, metabolimanızı hızlandırabilir, iştah kontrolünüzü ve enerji dengenizi sağlayabilirsiniz'

Yatmadan mutlaka 3 saat öncesinde yemek yemeye son verilmesi gerektiğini belirten Daloğlu, 'Buna uygun olacak şekilde akşam yemeğinden 2,5-3 saat sonraya bir ara öğün ekleyebilirsiniz. Az önce bahsettiğim gibi ara öğünde sağlıksız, vücudunuza olumlu katkısı olmayan yiyecekler yerine sağlıklı besinler tüketilip hem tokluk hissi sağlanabilir hem de yağlanmanın önüne geçilmiş olabilir' 

Ebru Yıldız Günenç