Dilenciler turistleri tedirgin ediyor

Edirne'nin en işlek cadde ve sokaklarında adeta mesken tutan dilenciler, turistlerin korkulu rüyası haline geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, bu duruma karşı bir an önce alınması gerektiğini aktardı.

Dilenciler turistleri tedirgin ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başta Bulgaristan’dan gelen turistleri hedef seçen dilenciler duygu sömürü yaparak hem turistleri rahatsız ediyor hem de esnafı zor durumda bırakıyor. Kentin en işlek noktalarında bulunan dilenciler, gözüne kestirdikleri turistlerin dakikalarca peşlerinden ayrılmıyor, bu durum turistleri tedirgin ediyor.

Dilencilere yönelik çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “turistler arabasını park ettiği zaman dilenciler hemen onların yanına giderek rahatsız ediyor. Çarşıda turist alışveriş yapıyor, rahatça gezmek istiyor, dilenci hemen para için yakasına yapışıyor. Esnaflar para döküyor, dükkan açıyor, istihdam yapıyor, yatırım yapıyor, dilenci gelsin yerel halkı, yerli yabancı turisti kaçırsın diye mi? Bu dilenci ya da değnekçinin kontrol edilmesi esnaf odasının işi değil. Emniyet mi belediye mi kimin sorumluluğundaysa onlar ilgilenmeli. Çalışma yapılmalı.” Dedi.

Edirne'ye gezmeye gelen turistlerin bu durumdan rahatsız olduğunu ve bir daha aynı şeyi yaşamamak için gelmek istemediğini belirten Cingöz, “ Edirne’ye gezmeye gelen turistler bu durumdan rahatsız ve bir daha aynı şeyi yaşamamak için buraya gelmek istemiyorlar. Parasıyla kötü duruma mı düşecek, hakaret mi işitecek? Sonuçta turistler gelip parasını burada değerlendiriyor. Bu para ilk Edirne'ye daha sonra tüm Türkiye'ye yayılıyor. Neden? Çünkü esnaf şehir dışından getirdiği mal stoku için gelen parayı toptancıya veriyor. Yeni mal alıyor. Kirasını ödüyor. Diğer esnaftan alışveriş yapıyor. Para bir şekilde dönüyor. Dilenciler ise iki el uzatıp leva kapayım diye bekliyor. Bunu da yaparken turisti sıkıştırıyor rahatsız ediyor. Onlarda tedirgin oluyor acaba çantamı çalar mı, acaba zarar verir mi bana gibi düşüncelerle tedirgin oluyor.” Şeklinde konuştu.

Cingöz, Dilencilerin sadece çarşıda değil, trafik ışıklarında da sürekli kol gezdiğine değindi.

Özellikle Bulgaristan plakalı araçların yanına yaklaştıklarını ve turistleri sıkıştırdıklarını belirten Cingöz, şunları kaydetti:

 “bu durum turist için çok sıkıntılı bir hal aldı. Turistler bir süre sonra Edirne’den başka bir şehre gitmesine sebep oluyor.  Bu durumda yine kaybeden Edirne ve esnaf olur. Hazır böyle bir sınır kapısı ile imkan varken neden böyle rahatsız edici bir husus devam etsin ki. O turistler kaçıp gitse suçlu dilenci mi, yoksa dilenciye müdahale etmeyenler mi? Yaz döneminde de bunun aynısı gurbetçilere karşı yapılıyor. Buna şehrin yetkilileri ve sorumluları önlem almalı”  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN