Dilekçeler elde kaldı
KESK Edirne Şubeler Platformu, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç edilen kamu emekçileri hakkında karar vermemesine tepki göstererek Saraçlar Caddesi'nde basın açıklaması düzenlediler. Platform üyeleri, daha sonra PTT Saraçlar Şubesi'nden Başbakanlığa faks göndermek isterken saatlerin 17.30'u göstermesi nedeniyle kapalı olan PTT Şubesi'ne giremediler. Platform üyeleri, fakslarını ertesi gün göndereceklerini belirterek dağıldılar.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Edirne Şubeler Platformu, 2 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından kurulması kararlaştırılan ve 23 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan 685 sayılı KHK ile kuruluşu ilan edilen 7 üyeli Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç edilen kamu emekçileri hakkında karar vermemesine tepki gösterdi. KESK Edirne Şubeler Platformu, Saraçlar Caddesi'nde basın açıklaması düzenleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na PTT Saraçlar Şubesi'nden faks göndereceklerini açıkladı. Basın açıklamasını KESK Edirne Şubeler Platformu adına Eğitim Sen Edirne Şubesi Başkanı Ayhan Fırtına okudu. Fırtına, açıklamada Türkiye'de OHAL ve KHK'larla yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanma sürecinin hızlandırıldığını söyleyerek; 'Yaşadıklarımız devletin çökertildiğini, sadece ve sadece Saray fermanlarının geçerli olduğu yeni bir rejim inşa edilmek istendiğini göstermektedir. OHAL ile birlikte KHK'lar eliyle yasama işlevsizleştirilirken, yürütme tek adamda toplanmış ve yargı siyasi iktidarın önceliklerine ve gündemine uygun kararlar alarak varlık gerekçesini ortadan kaldırmıştır. Yargının bu hali bile AK Parti'ye yeteri kadar güven vermemiş olacak ki, OHAL ve KHK'lar eliyle birçok hukuksuz işlemini yargı denetiminden kaçırmaktadır. OHAL İşlemlerini inceleme Komisyonu bunun en somut örneğidir' ifadelerine yer verdi.
'Çözüm önceliği yok'
Fırtına, komisyonun kuruluşunun 2 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırıldığını ve 23 Ocak 2017 tarihinde de yayınlanan 685 Sayılı KHK ile resmiyet kazandığını belirterek; 'Komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik ise kuruluşundan tam 7 ay sonra, 12 Temmuz 2017 tarihinde açıklanmıştır. Usul ve esasların düzenlenişine bakıldığında siyasal iktidarın yaşanan mağduriyetleri çözme gibi bir önceliğinin ve niyetinin olmadığı buradan da anlaşılmaktadır' dedi.
'25 bin dosyayı iade'
Anayasa Mahkemesi'nin KHK'ları denetleme yetkisinin olmadığı şeklindeki kararıyla bütün gözlerin binlerce dosyanın yığıldığı AİHM'e çevrildiğini söyleyen Fırtına; 'İktidar AİHM'le danışıklı bir şekilde kurduğu komisyonla iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesine sığınmış oldu. Nitekim AİHM, komisyonun kurulmasını gerekçe göstererek kendisine gelen en az 25 bin dosyayı iade etmiştir. Yine Venedik Komisyonu ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nin daha önce OHAL işlemlerinin şeffaf ve denetime tabi olmasına yönelik uyarıları da dikkate alınmış gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Bir taşla birkaç kuş vurmayı hedefleyen AK Parti'nin adil, şeffaf ve hızlı bir mekanizma ile haksız, hukuksuz şekilde kendisinin ihraç ettiği kamu emekçilerini mağduriyetlerini giderme gibi bir derdinin olmadığı açıktır' sözlerine yer verdi.
'Nasıl sonuçlanacak?'
7 üyeli Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun hâlâ bir başkanı olmadığını ve bir yıldır ihraç edilen kamu emekçileri hakkında karar vermediğini söyleyen Fırtına; 'Komisyon bugün bazı kararlar alsa dahi tüm dosyaları sonuçlandırması yılları alacaktır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası en az 140 bin kamu emekçisi hakkında işlem yapılmış, 113 binden fazlası ihraç edilmiş, yüzlerce dernek, vakıf üniversiteleri, gazeteler, TV'ler, radyolar, haber ajansları, yayınevleri, dağıtım kanalları, sendikalar, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları kapatılmış, mal varlıklarına el konulmuştur. Binlerce kişinin öğrencilikle ilişkisi sona erdirilmiştir' dedi.
Fakslar bugün gönderilecek
OHAL'in kaldırılması gerektiğini söyleyen Fırtına; 'Başta KESK üyeleri olmak üzere; haksız, hukuksuz, herhangi bir yargısal süreç işletilmeden ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal bunun kararını alarak kamuoyuna ilan etmelidir. Başvuruları ret edilenler için başvuru yapılacak mahkeme sayısı artırılmalı, her ilde en azından birer mahkeme yetkilendirilmelidir' ifadelerine yer verdi. Fırtına'nın basın açıklamasını okumasının ardından KESK Edirne Şubeler Platformu üyeleri, PTT Saraçlar Şubesi'ne giderek Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na faks göndermek istediler. Saatlerin 17.30'u göstermesi nedeniyle PTT Saraçlar Şubesi'nin kapalı olduğunu gören KESK Edirne Şubeler Platformu üyeleri, fakslarını ertesi gün göndereceklerini açıklayarak dağıldılar.
Bakmadan Geçme

Futbol turnuvası heyecanı devam ediyor

İpsala’da sazan balığı üretimi sürüyor

75. Yıl İlkokulu Öğrencileri Polis Haftası'na Özel Video Klip Hazırladı

Polis Teşkilatı'nın 180. kuruluş yıl dönümü resepsiyonla kutlandı

Çiftçilere destek ödemesi hesaplara aktarılacak

Öğrenciler Atölye Evi’nde el becerilerini geliştirdi