Deva-i Misk Helvası'na coğrafi işaret

Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze ulaşan en önemli yöresel ürünlerinden biri olan Deva-i Misk Helvası'na TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaret verildi. Edirne Ticaret Borsası'nın Deva-i Misk Helvası için gerçekleştirdiği coğrafi işaret başvurusunun kabul edildiği açıklanırken Edirne'nin coğrafi işaretli ürün sayısı 7'ye yükseldi.

Deva-i Misk Helvası'na coğrafi işaret
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 15 Ocak 2021 tarihi itibariyle Türkiye genelinde başvuru süreci tamamlanarak tescil edilen 11 coğrafi işaretli yöresel ürünü açıkladı. 93 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alan açıklamaya göre; Edirne'den de bir ürün coğrafi işaret aldı. Edirne Ticaret Borsası tarafından TÜRKPATENT'e 31 Aralık 2018 tarihinde fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar grubunda yapılan başvuru sonucu Deva-i Misk Helvası, coğrafi işaret aldı. Deva-i Misk Helvası'nın coğrafi işaretli yöresel ürünlere eklenmesinin ardından Edirne'deki coğrafi işaretli ürün sayısı 7'ye yükseldi. Edirne'nin Deva-i Misk Helvası'nın yanı sıra coğrafi işaretli ürünlerinde Edirne Beyaz Peyniri, Edirne Mis Meyve Sabunu, Edirne Tava Ciğeri, İpsala Pirinci, Keşan Satır Et ve Keşan Siğilli Bamyası bulunuyor.

TARİHİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

                Deva-i Misk Helvası'nın coğrafi işaret sicil belgesinde tanımı ve ayırt edici özellikleri hakkında verilen bilgide; '39 çeşit baharat ve bileşen, yumurta akı, şeker ve potasyum bitartarat kullanılarak üretilen Deva-i Misk Helvası, Edirne ilinin Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptığı yıllardan günümüze uzanan tarihi miras içinde yer alan bir üründür. İçinde birçok baharat bulunan bu ürün, Osmanlı Edirne'sinde halka ücretsiz olarak dağıtılan özel bir tatlıdır. Bir şekerci ustası tarafından üretilen helvanın Osmanlı padişahı II. Murat'ın Edirne'ye geldiği gün padişaha sunulduğu ve adını kendisinin koymasının istendiği bilinir. İçinde yer alan baharatların baskın tadına rağmen tatlı bir helvadır' ifadeleri kullanıldı.

TARİFİNE YER VERİLDİ

Deva-i Misk Helvası'nın karışımı içinde yüzde 73 şeker, yüzde 25 su, yüzde 1,5 yumurta akı, yüzde 0,4 baharat karışımı ve yüzde 0,1 potasyum bitartarat bulunması gerektiği vurgulanan belgede; 'Kullanılan baharatlar ve diğer bileşenler; tarçın, karanfil, yenibahar, zencefil, Hindistan cevizi, karabiber, çörek otu, karahalile, sarıhalile, kakule, havlıcan, mürsafi, portakal kabuğu, meyan balı, polen, rezene, kebabiye, günlük, hıyarışember, safran, kimyon, hatmi çiçeği, ıhlamur, zerdeçal, karabaş otu, kuşburnu, ısırgan otu, üzüm tozu, keten tohumu, keçiboynuzu tozu, böğürtlen, kekik, biberiye, çakışır, defne, kişniş, nane, damla sakızı, sinameki. Hazırlanışı; şeker, su ve potasyum bitartarat karıştırılarak şerbet haline getirilir. 120 °C'ye ulaşıncaya kadar karışım kaynatılır. Daha sonra çırpılmış yumurta akı ilave edilir. Baharat ve diğer bileşenler karışıma eklenerek soğumaya bırakılır. Soğuyan ürün ambalajlanır. Ürün kaşıkla alınıp dolu kaşığın ters şekilde kapatılması ile şekil verilerek ambalajlanabildiği gibi direkt olarak altı sızdırmaz bir ambalaja dökülmek suretiyle de paketlenebilir. Ürün bileşiminde kullanılan baharat ve bitkiler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Bitki Listesi'ne uygun olacaktır' denildi.

DENETİMİ 3 KURUMDA

                Deva-i Misk Helvası'nın denetim merciinin ise Edirne Ticaret Borsası koordinatörlüğünde; Edirne Ticaret Borsası, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde görevli konusunda uzman en az 3 kişiden oluştuğu ve denetimlerin 6 ayda bir olmak üzere gerçekleştirileceği belirtildi.

Bakmadan Geçme