Deniz çayırlarına ilk tespit

Kırklareli Istranca Ekolojik Yaşam Derneği ile Pomorie Europe and We Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen Deniz Çayırlarını Araştırma Projesi tamamlandı. Proje kapsamında İğneada'nın Karadeniz kıyısındaki deniz çayırları elektromanyetik sonar yöntemiyle ilk defa belirlenirken Proje Koordinatörü Onur Güneş, deniz çayırlarının sürdürülebilir balıkçılık, turizm ve deniz ekosistemi için korunması gerektiğini söyledi. Projede deniz çayırlarının GPRS konumlarının olduğu haritalar üretildi.

Deniz çayırlarına ilk tespit
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye ile Bulgaristan'dan iki sivil toplum örgütünün, Karadeniz'deki deniz çayırlarını koruma amacıyla başlattığı proje tamamlandı. Kırklareli'nden Istranca Ekolojik Yaşam Derneği ile Bulgaristan'ın Burgas iline bağlı Pomorie ilçesinde faaliyet gösteren Europe and We Derneği'nin, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirdiği Deniz Çayırlarını Araştırma Projesi'nde (Common Value Black Sea '“ Let The World Breathe) çalışmalar açıklandı.

Kırklareli Çarşı Rezidans'ta düzenlenen toplantıda Proje Koordinatörü Onur Güneş, proje boyunca düzenlenen aktivitelerle ilgili sunum yaptı. Istranca Ekolojik Yaşam Derneği'nin 2017 yılında kurulduğunu belirten Güneş; 'Derneğimiz, kurulduğu tarihten itibaren, doğal yaşamın korunması ve permakültüre yönelik çalışmalarını AB Çevre Müktesebatı kapsamında geliştirdiği projelerle devam ettirmektedir' ifadelerini kullandı.

'İLK DEFA ARAŞTIRILDI'

Deniz Çayırlarını Araştırma Projesi'nde, konu olarak Avrupa Birliği tarafından yaklaşık 20 yıldır koruma altında olan deniz çayırlarının seçildiğini söyleyen Güneş; 'Bilim insanları, soluduğumuz oksijenin yaklaşık yüzde 70'ini üreten deniz çayırlarının, mutlak koruma altına alınmasını öneriyor. Deniz ekosistemleri ve soluduğumuz oksijenin üretiminde başrol oynayan deniz çayırlarının, Karadeniz'de ilk defa araştırılmasında önemli bir rol edindik. Umarız devamı gelir' dedi.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK İÇİN KORUNMALI'

Güneş, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların incelenebileceği internet adresini de açıklarken; 'www.commonvalueblacksea.org adresinde yaptığımız çalışmalara ulaşabilirsiniz. Gerçekleştirdiğimiz proje ile Karadeniz'de ilk defa ülkemizdeki çeşitli kurumların yaptığı çalışmaları destekler nitelikte sonuçlara ulaştık. Deniz çayırları, ülkemizin Karadeniz kıyılarında da önemli yayılımlar göstermektedir. Sürdürlebilir balıkçılık açısından da mutlaka korunmalıdır' sözlerine yer verdi.

'BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ TÜRÜ'

Istranca Ekolojik Yaşam Derneği'nin, proje kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetlerde Bulgaristan'ın Europe and We Derneği ile benzer sonuçlara ulaştığını söyleyen Güneş; 'Projemizde sürdürülebilir balıkçılık alanında da önemli çıkarımlar elde ettik. Yaptığımız proje sonucunda Karadeniz'de sürdürülebilir balıkçılık, sürdürülebilir turizm ve gelecek nesillere borçlu olduğumuz deniz ekosistemleri konusunda koordinatlarını belirlediğimiz deniz çayırlarının, bölgemizde en önemli tür olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Umarız can çekişen Karadeniz'in gelecek nesillere ulaşması hususunda bir katkımız olur' dedi.

ORTAK DEKLARASYON İMZALANDI

Güneş, açıklamalarında ayrıca projeye katkı verenlere de teşekkür ederken; 'Projemizin geliştirilmesinde ve gerçekleştirilmesinde katkılarından ötürü Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, akademik danışmanımız Prof. Dr. Herdem Aslan, proje ortağımız olan Bulgaristan Europe&We Derneği'nden Maria Velikova ve Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı Edirne ortak sekreterya uzmanlarına teşekkür ederiz' diye konuştu. Türkiye ve Bulgaristan dernek temsilcileri, deniz ekosistemlerinin korunmasına yönelik ortak bir deklarasyon imzaladılar.

ELEKTROMANYETİK SONAR TARAMASI YAPILDI

Türkiye'de deniz çayırlarının ilk defa belirlendiği projede, İğneada ve Burgas kentlerinin Karadeniz kıyılarındaki deniz çayırlarının tespiti amacıyla 40 metre derinliğe kadar olan bölgelerde faaliyetler gerçekleştirildi. Elektromanyetik sonar yöntemiyle deniz tabanını tarandığı projede bitkilerin konumları elde edilirken; GPRS konumlarının olduğu haritalar üretildi. Projenin internet sitesinde ayrıca İOS ve Android cep telefonlarına uyumlu aplikasyonlara da yer verildi. 

 

Bakmadan Geçme