Çoklu Baro'ya eş zamanlı tepki

Edirne Barosu, Türkiye Barolar Birliği'nin çağrısı üzerine baroları ilgilendiren ve avukatlık kanunu üzerindeki değişikliklere ilişkin yapılması planlanan yasal düzenlemelerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Baro Başkanı Alper Pınar, 'Biz Barolar ve Baro Başkanları tartışmasız biçimde vatandaşı savunma hakkından mahrum etmemek, bireyin savunma ve adalete erişim hakkının kısıtlanmasına veya ortadan kaldırılmasına mani olmak adına yapılmak istenen değişikliklere karşı çıkıyoruz' dedi.

Çoklu Baro'ya eş zamanlı tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avukatlık Kanununda değişikliğe karşı tepki olarak yapılan eş zamanlı açılamayı Edirne Barosu adına Başkan Alper Pınar yaptı. Pınar'a, Yönetim Kurulu üyesi Av. Burak Güngörmedi eşlik etti. Edirne Barosu'nda gerçekleşen açıklamada, yapılmak istenen değişikliklerin avukatlar veya barolardan çok vatandaşları ilgilendireceğine dikkat çekildi.

'ÇOKLU BARO AVUKATLARI KORUMASIZ BIRAKACAK'

Savunma hakkının ancak özgür ve korkusuz avukatlar eliyle sağlanabileceği, avukatlarının özgürlüklerinin garantörünün ise kimseden emir ve talimat almayan tarafsız, özgür ve güçlü Barolar olduğunun vurgulayan Pınar, 'Aynı ilde birden fazla baro kurulduğu an, mevcut baroların tamamının kamu kurumu niteliği ortadan kalkacak veya tartışılır hale gelecektir. Bu durum ise mensubu olan avukatları korumasız ve himayesiz bırakacaktır' ifadelerini kullandı.  
'AVUKATIN GÜCÜ BARODAN KAYNAKLANIR'

Bireylerin hak aramak ve ihlal edilmiş haklarını kavuşmak için yargı sistemi içinde avukatlara ihtiyacı olduğunu belirten Pınar, "Yargının iki unsurunu temsil eden hakim ve savcının arkasında büyük bir kamu gücü varken yargının bir diğer unsurunu temsil eden avukatın gücü, mensup olduğu barolardan kaynaklanır. Avukat ancak, bağımsız, özgür ve güçlü bir baroya mensup olmakla kamu gücü karşısında başı dik ve korkusuzca adalet arar ve bireylerin hakkını savunur' dedi.
'YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ BİR ERDEMDİR' 

'Avukatı yargılama faaliyetinin dışında tutabilmek, onu pasif ve uysal hale getirmek, itaatkar olmasını sağlamak sonucunu doğuracağı açıkça anlaşılan çoklu baro girişimlerinin yargının bizatihi kendisine zarar vereceği, bağımsızlığına gölge düşüreceği aşikardır' ifadelerini kullanan Pınar,  'Avukatlık Kanunu bir bütün olarak, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlanma sürecinde olduğu gibi herkesin özgürce düşünce ve katkısını koyabildiği bir platform meydana getirerek yapalım. Baroların ve Barolar Birliğinin düşünce ve katkıları Türkiye'nin önünü açacak, yargı meşruluk indeksini yükseltecek her bir vatandaşımızın içine sinecek ve razı olduğu bir yargı düzeni inşasına yardımcı olacaktır. Her şeyin konuşulup tartışılması bir zenginlik ama neticesinde yanlıştan dönülmesi bir erdemdir' şeklinde konuştu.

Pınar, açıklamada son olarak, '19 Mayıs ve 1 Haziran Bildirilerimizde belirttiğimiz üzere yapılması düşünülen değişikliklerin doğru bir zamanda, sağlıklı bir ortamda, baroların yapılacak değişiklik çalışmalarına dahil edilerek yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz' ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme