Çok riskli iller kapatılmalı

Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilerde Edirne'nin vaka sayılarının, Türkiye'nin 1,5 katı olduğuna dikkat çekti. Altun, çok riskli illerden diğer illere hareketlilik ile birlikte vaka sayılarının artacağını savunurken şehirlerarası ulaşımın kapatılması gerektiğini söyledi. Altun, normalleşme kararının da yanlış olduğunu belirtti.

Çok riskli iller kapatılmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan korona virüsü risk grubu, haftalık vaka sayıları ve aşılama haritası ile ilgili açıklama yaptı. Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Altun tarafından yapılan açıklamada, çok riskli grubunda yer alan Edirne'nin vaka sayılarına dikkat çekilirken; normalleşme süreci ile ilgili de önerilerde bulunuldu. Altun, 19 Şubat Cuma günü gerçekleştirdiği basın toplantısını hatırlatırken; '19 Şubat'ta bir toplantı gerçekleştirmiştik ve şunu söylemiştik; 'Edirne'de Şubat ayında, Ocak ayına oranla olgu sayılarında artış görülmektedir'. Ne yazık ki bu artış devam etmektedir. Bu artışta mutant virüsün etkisinin olmadığı kimse tarafından söylenemez. Özellikle İpsala ilçesindeki olgu artışları bu süreçte devam ettiği gibi, Keşan ilçesinde de olgu sayılarının arttığı izlenmektedir. Bu bölgelere bazı yerleşim birimlerinin karantinaya alınmasında geç kalınmıştır' ifadelerini kullandı.

'EDİRNE 1,5 KAT DAHA FAZLA'

                Sağlık Bakanlığı tarafından haftalık olarak illere ait 100 bin nüfustaki olgu sayılarınun paylaşıldığını belirten Altun; '20 - 26 Şubat verilerinde Edirne 100 bin nüfuta 107,43'e yükselmiş durumdadır. Türkiye ortalaması da 71,27'dir. Edirne'de 20 - 26 Şubat haftasında 442 yeni olgu tanımlanmış, gün ortalaması da 63 yeni olguya tekabül etmektedir. Sağlık Bakanlığı internet sayfasında günlük kovid verilerine baktığımızda; 8 -14 Şubat haftasında Edirne'nin 100 bin nüfusta 65.66 olan oranı, Türkiye ortalamasıyla uyumluydu. Bir sonraki hafta geçildiğinde 15-21 Şubat haftasında Türkiye ortalaması 62 iken, Edirne ortalaması 75,29. Yaklaşık yüzde 13'lük bir artış var. 20-26 Şubat haftasına gelindiğinde Türkiye ortalaması 71,27 iken, Edirne ortalaması yüz bin nüfusta 107,43. Yani 1 buçuk kat daha fazladır' dedi.

'MUTANT VİRÜSLÜ İLLER AÇIKLANMALI'

                Altun, Türkiye'deki mutant virüs görülen illerin açıklanması gerektiğini söylerken; 'Sağlık Bakanı tarafından 33 ilde virüsün saptandığı belirlenirken, bu iller insanlardan gizlenmektedir. Oysaki o illerde yaşayan insanların bunları bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok fazla olduğu bilindiği için, bu görülen illerin açıklanmasıyla o illerde yaşayan yurttaşların daha dikkatli davranması sağlanabilir. Dolayısıyla hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir' sözlerine yer verdi.

'TEST SAYILARI AZALIYOR'

                Türkiye'de son günlerde günlük test sayılarının da istenen düzeyde olmadığını belirten Altun; 'Son 3 haftadır günlük test sayıları haftalık ortalama 114 bin ile 118 bin arasında değişmektedir. Test yapılan insanların büyük çoğunluğu yakınmaları nedeniyle hastanelere başvuranlar ve bir ameliyat öncesi test alınan insanlardan oluşmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın yeni vaka bulmaya yönelik test stratejisi ne yazık ki yoktur. Sıklıkla vatandaşın talebine göre test yapılmaktadır. Yakın temaslılara bile test yapılmamaktadır. Bu nedenle günlük test sayıları ciddi dalgalanmalar gösterdiği gibi, son zamanlarda düzenli bir azalma içerisinedir. Dolayısıyla salgının seyrini hastalık hızı, yani nüfusa oranla vaka sayısı üzerinden izlemek yanlıştır. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle salgının takibindeki uygun kriter, vaka sayısının test sayısına bölünmesi üzerinden oranlanıp hesaplanmalıdır. Bu nedenle her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması mutlak gereklidir' dedi.

'NORMALLEŞME KARARI YANLIŞTIR'

                Altun, Türkiye'deki vaka ve test sayılarının grafiklerine dikkat çekerken; '24 Şubat - 2 Mart haftasında yeni test sayıları ve vakalar hesaplandığında test pozitif sayıları 24 - 25 Şubat'ta yüzde 8, 26-27 Şubat'ta yüzde 7, 28 Şubat ve 1 Mart'ta yüzde 8, 2 Mart'ta yüzde 9'a ulaşmış. Son bir kaç haftadır hem günlük vaka sayısı, hem de vaka - test oranları düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı bildiğiniz gibi 11 binin üzerine çıkmış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün yeniden açılma için belirlediği vaka sayısı bölü test sayısı oranı yüzde 5'tir. Şu anda Türkiye'de genel anlamda bakıldığına bu rakamların çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Yani bu ortamda normalleşme kararı başlı başına yanlış bir karardır' ifadelerine yer verdi.

'ÇOK RİSKLİ İLLER ULAŞIMA KAPATILMALI'

                Sağlık Bakanlığı'nın 4 risk grubundan oluşan haritasındaki verilere de dikkat çeken Altun; 'Bu değişimlerin mutlaka çok yakından izlenmesi gerekmektedir. Bu değişimlerde farklılıklar ortaya çıktığında nedenlerinin araştırılıp gün yüzüne çıkarılması, toplumla mutlaka paylaşılması ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. İller arası hareketlilik ve geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerde, orta ve düşük riskli illere bulaşı önlemek için bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır' dedi.

'MAVİLERDE TEST SAYILARI DÜŞÜKTÜR'

                Altun, Sağlık Bakanlığı'nın 2 Mart Salı günü saat 14.45'teki verilerine göre Türkiye'de 9 milyon 144 bin kişinin aşılandığını açıklarken; 'Birinci doz aşı sayıları 7 milyon 160 bindir. Edirne'de de toplam 70 bin 743 aşı yapılmış, ilk dozu yapılan birey sayısı 56 bin 356'dır. Toplam nüfusa göre oranlandığında Edirne'de aşılanma oranı yüzde 17. İyi bir düzeydedir. Ancak bu illerden aşılama oranının düşük olduğu bölgelerde, aşılama oranının bir an önce niçin bu kadar düşük olduğu belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla baş etmek sorun olacaktır. Haritada mavi ile gösterilen yerlerde muhtemel ki test sayıları düşüktür. Buradaki en önemli nokta; her il düzeyinde günlük yapılan test sayıları ve pozitif vaka oranlarının mutlaka açıklanması gereklidir' sözlerine yer verdi.

KARANTİNALARI HATIRLATTI

                Edirne'nin çok riskli illerden biri olduğunu vurgulayan Altun; 'İpsala ilçesi dikkat çeken bir bölgeydi. İpsala'nın karantinaya alınma süreci çok geç kalmıştır. Vaka sayılarında artış sürmektedir. Vaka sayılarındaki bu artış Keşan'a da yansımıştır. Şu anda Beğendik beldesi ile İpsala'da Turpçular köyünün karantina altında olduğunu biliyoruz' dedi.

'DÜNYADA AŞI ADALETSİZLİĞİ VAR'

                Altun, Avrupa Birliği ülkeleri için tartışmaya açılan aşı pasaportu uygulamasının sorulması üzerine cevap verirken; 'Kendi ülkeleri açısından korumacı davranıyorlar. Bu hastalığın yayılma hızının yüksek oluşu nedeniyle ülkelerine kontrolsüz olarak insanların girmesini istemiyorlar. Aslında kötü bir uygulama değil. Aşı konusunda dünya ülkeleri arasında çok büyük bir adaletsizlik var. Dünya Sağlık Örgütü'nün en son açıklamalarına göre; bugüne kadar 120 ülkeye tek doz aşı gitmemiş. Ülkemizde illerimiz içerisindeki aşılama oranlarında farklılık olmaması gerektiği gibi, dünya ülkeleri açısından da böyle bir eşitsizliğin olmaması gerekiyor. Onların da aynı aşılanma oranlarına gelmedikçe bu hastalıktan kurtulmaları pek mümkün görülmüyor. Çünkü virüs üremeye devam ettikçe mutasyon geçiriyor' diye konuştu.