'Çocuklar, bu süreçte haber kaynaklarından uzak tutulmalı'
Ülke olarak çok zor bir dönemden geçildiğini söyleyen TED Edirne Koleji Psikolojik Danışmanı ve Ortaokul Müdür Yardımcısı Fulya Bektaş, depremden uzak bölgelerde de çocukların özellikle psikolojik olarak korunması gerektiğini belirterek ebeveynlere uyarıda bulundu.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen deprem Türkiye'yi yasa boğdu. Depremin yıkıcı etkileri en çok da çocukları olumsuz etkiliyor. Bu dönemde çocukların psikolojik açıdan kontrol edilmesi gerektiğini aktaran TED Edirne Koleji Psikolojik Danışmanı Fulya Bektaş, eğitimciler ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli noktalar olduğunu ifade etti.
"Çocuklarımızı psikolojik olarak da korumakla yükümlüyüz"
Ebeveynler ve eğitimciler olarak çocukları psikolojik olarak da korumakla yükümlü olduklarının altını çizen Bektaş, "Öncelikle medyada çok fazla şu an için haber kaynağı var ve burada yetişkinler olarak bile bizlerin taşıyamadığı belli yüklerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Çocukların maruz kalabilme ihtimallerine karşı öncelikle bu yayınların ve görüntülerin ebeveynler tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bu süreçte çocuklar olabildiğince haber kaynaklarından uzak tutulabilirse çok daha sağlıklı bir şekilde süreci yönetebileceğimizi düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
Bu zorlu süreçte çocuklara doğru tanımlamalarla depremin anlatılması gerektiğini ifade eden Bektaş, depremin doğal bir olgu olduğundan bahsedilebileceğini aktardı.
Her çocuğun yaş grubuna uygun olarak tanımlamalar olduğunu dile getiren Bektaş, özellikle yaşı daha küçük olan çocuklara depremin bir saatinin olmadığını ve bunlardan kaynaklı bina yıkılmalarının olabileceğini, tüm çalışmaların yapıldığını ve insanların bu noktada güvende olduğunun mesajını vermenin oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
"Uyku, yemek, davranış değişikliği gibi problemler oluşabilir"
Daha büyük yaş grubundaki çocuklar için açıklamaların biraz daha kolay olduğunu söyleyen Bektaş, sürecin en doğru şekilde anlatılmasının büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Bu gibi olumsuz süreçte gece uyanmalarının başlayacağını ve uyku, yemek, davranış değişikliği gibi problemlerin başlayabileceğini aktaran Bektaş, kaygı ve korku süreçlerini ön plana çıkaran bir durumla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
"Çocukların duygu tanımlaması doğru sağlanmalı"
Çocukların duygu tanımlamasının doğru sağlanması gerektiğini belirten Bektaş, "Birlikte bir oyun oynarken, resim çizerken süreç içinde ne hissettiğini, deprem olgusuna ve çizdiği resme yönelik olarak, baskın duygusunun tespitini kolaylıkla ebeveyn oyunları içerisinde de gerçekleştirebiliriz. Bu duygu tanımlandıktan sonra süreç biraz daha kolay. Korkuyorsa, güvende hissetmiyorsa buranın evimiz olduğunu, konforlu alanımız olduğunu bizlerin onun yanında olduğunu iyi hissetmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kaygı duyduğu noktada belirsizlikleri biraz daha yaş grubuna uygun olarak cevaplar vererek kaygı düzeyini azaltabiliriz. Ama süreçteki semptomlar yükseliyorsa ve devam ediyorsa burada mutlaka bir uzman desteği almakta fayda olacak diyebilirim" ifadelerine yer verdi.
Kumru Öngün