Cinsiyet değiştirme merkezi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda 5 yılda 56 cinsiyet değiştirme operasyonu gerçekleştirildi. Birçok cinsiyet değiştirme operasyonunu başarıyla gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Top, 'Amacımız cinsiyet değiştirmek isteyen bireylerin işlemlerini tek merkezde tamamlaması yönünde' dedi.

Cinsiyet değiştirme merkezi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 5 yılda tam 56 cinsiyet değiştirme operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye'de en fazla cinsiyet değiştirme operasyonunun yapıldığı TÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Top, cinsiyet değiştirme operasyonlarının uzun bir süreçten geçen prosedürleri olduğunu vurgulayarak, hedeflerinin bu prosedürleri ve tıbbi girişimleri tek merkezden çözüme kavuşturmak olduğunu vurguladı. Hastanede üroloji bölümüyle ekip olarak cinsiyet değiştirme operasyonlarına devam ettiklerini ifade eden Top, 'Türkiye'de en fazla cinsiyet değiştirme operasyonu Trakya Üniversitesi'nde gerçekleşiyor. Birey kapıdan girdiği zaman psikiyatrisinden endokrinine, diyetisyenine kadar ekip ile birlikte hareket etmek lazım. Türkiye'de çoğunlukla insanlar bu ameliyatları tek başına yapmaya çalışıyor. O nedenle hastanemizde ortak çalışıyoruz. Avrupa'da ve Türkiye'de ürolojiyle birlikte çalışan tek ekibiz. Bu ameliyatları ya plastik cerrahlar yapıyor, ya da ürologlar yapıyor. Sadece cinsiyet değiştirmeyle ilgili değil, doğuştan cinsel organlarla ilgili sorun yaşayan tüm hastaların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Doğuştan cinsel bölgelerinde organlarında problem yaşayanların sorunlarını ekip olarak çözmeye çalışıyoruz. Cinsiyet değişiminin kadın doğum basamağı da var. Kadından erkeğe geçişte yasa gereği Türkiye de çocuk sahibi olamayacağını belirtmesi gerekiyor. O yüzden cinsiyet değiştirmek isteyen bireye tıbbi müdahaleyi yani psikiyatrisinden üroloğa, hormon tedavisinden kadın doğumuna kadar bu işlemleri tek merkezde yapmak için çalışıyoruz' dedi. Top, 'Transeksüellerde problem işlemlerin hangi sırayla ilerlediklerini bilmiyorlar. O süreci iyi takip etmeleri gerekiyor' ifadelerine yer verdi.

İngiltere'den gelen var

Ameliyat olmak için yabancı ülkelerden de gelenlerin olduğunu anlatan Prof. Dr. Top, 'İngiltere'den gelen hastalarımız var. Yaptığımız ameliyatların yüzde 10'u yabancı ülkelerden gelen insanlar. Transeksüel dernekleriyle sürekli iletişim halindeyiz. Halkımız cinsiyet değiştirmek isteyen bireyleri artık yadırgamıyor. Çünkü toplumumuz bu konuda bilinçleniyor' diye konuştu.

Cinsiyeti belirsiz saklı kalmış hastalar var

TÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Yrd. Dr. Öğretim Üyesi Ersan Arda ise bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, 'Kişinin cinsiyet değiştirdikten sonra veya cinsiyeti belli olmayan kişinin cinsiyetini yerine getirdiğimizde fonksiyonel olarak yaşamını nasıl devam ettirdiğini de takip ediyoruz. Doğuştan cinsiyeti belirsiz hastalar var. Bunların revizyonlarını yapıyoruz. Aslında saklı kalmış cinsiyeti belirsiz çok hasra var' dedi. Avrupa'ya örnek olacak biçimde ilerlemek istediklerini anlatan Dr. Arda, 'Cinsiyet değişimi bir süreç istiyor. Sosyal değişim aşamasından sonra biz son basamağıyız. Bize gelmeden önce 2 yıllık psikiyatri ve 2 yıl da hormonal tedavi alması gerekiyor. Ondan sonra cerrahi aşamasına geçiyoruz. Psikiyatri kurulu ve endokri kurulu olsa bir yılda 60 hastanın ameliyatını gerçekleştirebiliriz' dedi.