Çiftçilerin zorlu mesaisi başladı

Türkiye'nin en önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de, çeltik hasadı başladı. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklık nedeniyle bazı sorunların yaşandığını ancak dönüşümlü sistemle üreticilerin çeltiklerini suladığını ifade etti.

Çiftçilerin zorlu mesaisi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çeltik üretiminin en önemli merkezlerinden olan Edirne’de zorlu mesai başladı. Bu yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler emeğinin karşılığını almaya başlıyor.

Yüksek verimi ve getirisi nedeniyle üreticilerin tercih ettiği çeltiğin hasat edilmesi için biçerdöverler kontak açtı.

Kurutulan çeltik tavalarında hasada başlayan üreticiler, büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünleri toplamak için çaba sarf ediyor.

Edirne’de pirincin sofraya olan yolculuğu başladı. Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yarısını tek başına sağlayan şehirde çeltik hasadı yapılıyor.

Yaklaşık 120 gündür su içinde bekleyen çeltik olgunlaştı ve üretimde bir başka safhaya geçildi. Çeltik hasat işlemi yaklaşık 1 ay sürecek.

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 45'i Edirne'den karşılanıyor.

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle bazı sorunların yaşandığını ancak dönüşümlü sistemle üreticilerin çeltiklerini suladığını söyledi.

Bazı alanlarda verim kaybı olabileceğini aktaran Arabacı, “Sonuç itibariyle hasat dönemine kadar bu süreci yürüttük. Üreticimiz de ürünleri toplar hasadını yapar diye düşünüyoruz. Edirne ekilişinin tamamına baktığımızda özellikle Tunca Nehrinde zarar gören kısım tabii ki azınlıkta kalıyor. Bir miktar verim kaybı da olacak. Ama Tunca Nehri’nde olan sıkıntı Meriç Nehri’nde de oldu ama Tunca kadar sıkıntı yaratmadı. Orada 3 günde bir 24 saat kesinti yaparak idare edilebildi. Tabi o bölgede de kooperatiflerimiz zaman zaman inisiyatif alarak süreci yönetmeye çalıştılar. Sonuç itibariyle iki nehirde de bir su sıkıntısı vardı. Verime de etkisi olacaktır. Şu an hasat dönemine başlayan üreticilerimiz var ama çok fazla değil. Bu önümüzdeki hafta bir çok yerde hasat başlayacaktır. Hasat başladıktan sonra bunları yorumlamak daha kolay olacaktır. Çünkü verimler nerelerde kaç kilo civarında daha iyi göreceğiz. Az da olsa bir miktar zarar görecektir. Ciddi anlamda Edirne ilinin tamamında var mı zaman gösterecektir bunu. İnşallah üreticilerimiz hayırlısıyla ürünlerini toplar, hasadını yapar diye umuyorum” sözlerini kullandı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar