• Haberler
  • Edirne
  • Çiftçilere köse ve Karakök hastalığı dikkat uyarısı

Çiftçilere köse ve Karakök hastalığı dikkat uyarısı

Edirne ve köylerde saha çalışması yapan Ziraat Odası ekipleri, arazi incelemeleri sonrası üreticileri yabancı köse ve Karakök hastalığına karşı dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgilendirdi.

Çiftçilere köse ve Karakök hastalığı dikkat uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya bölgesi bu yıl neredeyse hiç kış yaşanmadı ve mevsim yağışlarını almadı. Tarlalarını eken üreticiler yağmurun yağması için yağmur duasına çıktı. Bazıları ise ekimin ardından gübreleme dahi yapmadı. Edirne Ziraat Odası ekipleri, merkeze bağlı köylerde ekili tarlalarda ürün incelemesi yaptı.

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, bazı ayçiçeği ve buğday ekili arazilerde hastalıkların tespit edildiği belirtildi. Tayakadın, Orhaniye,Karakasım, İskender, Avarız, Büyükdöllük ve Değirmenyeni köylerindeki arazilerde inceleme yapan ekipler, hastalıklarla mücadele konusunda çiftçilere bilgi verdi.

Kontrollerde bazı ayçiçeği ekili tarım arazilerinde köse hastalığına rastlandığı açıklandı.Ayrıca buğday ekili arazilerde de karakök hastalığının görüldüğü ifade edildi. Karakök hastalığının toprak kaynaklı mantari bir hastalık olduğu aktarılan açıklamada, “Hava sıcaklığının 10-20 derece olduğu dönemlerde toprağın sürekli nemli olduğu ve yağışın bol olduğu dönemlerde yoğun şekilde görülmektedir. Hastalığın yayılmasındaki en önemli etken toprakta bulunan bitki artıklarıdır. Aynı şekilde hastalık sporları hava yoluyla da bulaşabilir. Hastalığın en önemli belirtisi kök kısmında ve saplarda siyah renkli çürüklükler oluşturmasıdır. Eğer hastalık yoğun olarak görülüyorsa buğdayın bodurlaşmasına, başakların beyazlaşmasına sebep olur. Dolayısıyla dane dolumunu ve verimi olumsuz etkiler” İfadelerine yer verildi.

Karakök hastalığının kimyasal mücadelesi olmadığı, bu nedenle hastalık oluşmadan önce kültürel önlemlerin alınmasının önemli olduğu aktardıldı. Karakök hastalığının nedenlerinin anlatıldığı açıklamada, “Anıza ekim ve sık ekim,karakök hastalığının oluşmasında en büyük etkendir. Ayrıca aşırı azotlu gübreleme hastalık gelişimini artırır. Hastalık ile mücadele için toprak işlemenin iyi yapılması gerekir. Ayrıca tohumları ruhsatlı tarım ilacı ile ilaçlamak en etkili mücadele yöntemlerindendir.” İfadeleri kullanıldı.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme