Çevre dostu heykel

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Halil Fırat Uysal, öğrencileriyle birlikte nesli tükenmekte olan bir balığın heykelini yaptı. Uysal, heykeli plastik toplama aracı olarak kullanma amacıyla ürettiklerini söyledi. Halil Fırat Uysal, '˜Çevre Dostu Bir Üniversite' adını verdikleri proje kapsamında metal atölyesi öğrencileri ile gönüllülük esasıyla üretecekleri heykeller sayesinde daha yeşil bir Trakya Üniversitesi ve Edirne amaçladıklarını belirtti.

Çevre dostu heykel
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Halil Fırat Uysal, '˜Çevre Dostu Bir Üniversite' projesi kapsamında metal atölyesi öğrencileri ile birlikte soyu tükenme tehlikesinde olan hayvanlar formundan yola çıkarak plastik atık toplama heykeli üretti. Öğretim Görevlisi Uysal ve metal atölyesi öğrencilerinden Berkin Günsay, Ferhat Borucu, Hasret Aktürk, Demirhan Gündoğan, Mahmut Can Papiroğlu, Melek Merve Tokuyan ve Serghei Gulpea; toplam 60 saat çalışarak plastik toplamak amacıyla orfoz balığı heykeli ürettiler. Öğretim Görevlisi Uysal, '˜Çevre Dostu Bir Üniversite' projesi kapsamında 8 öğrenci ile birlikte gönüllü olarak plastik toplama heykeli ürettiklerini belirterek; '2017 yılının Ocak ayında Trakya Üniversitesi'ndeki farklı fakültelerinden öğretim görevlileri ile birlikte dönemin dekan vekilimiz Sayın Prof. Cem Uzun ile birlikte makamında '˜Daha yeşil ve çevreci bir Trakya Üniversitesi nasıl olabilir?' başlıklı bir toplantı düzenledik. Toplantı da üst yönetimin gerçekten de yeşil dostu ve çevreye saygılı bir kampüs isteği dile getirildi. '˜Çevre Dostu Bir Üniversite' olmak için öncelikle atmamız gereken adımları ve geleceğe yönelik proje örneklerini içeren bir 'mini çalışma takvimi ve taslak eylem planı adımları atıldı. Onay alan ve yönetimi heyecanlandıran projelerden biri de benim gönüllü esasına dayanarak yapmak istediğim plastik atık toplama heykeli oldu' ifadelerine yer verdi.
'Soyu tükenmekte olan balıkları temsil ediyor'
Proje kapsamında üretilecek heykel veya heykellerin soyu tükenme tehlikesinde olan orfoz balığı, alageyik, Akdeniz foku, kutup ayısı gibi hayvanların formunda olacağını söyleyen Öğretim Görevlisi Uysal; 'İlk heykeli kendi maddi imkânlarım ve gönüllü öğrencilerim ile ders saatleri dışında hafta sonlarında yaptık. İlk heykelimiz Orfoz Balığı'nın karakalem çiziminden ortaya çıktı. Farklı balık türlerine benzeten arkadaşlarımız da oldu. Kısacası Akdeniz'de soyu tükenmekte olan balıkları temsilen bu balığı yaptık diyebiliriz' dedi.
'Her yerleşkeye de yapabiliriz'
Plastik atık toplama heykelinin Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'ne konmak istendiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Uysal; 'Ama projenin beğenilmesi halinde Güzel Sanatlar Fakültesi'nde de olabilir. Maddi destek olunursa ve devamlı talep ederlerse her yerleşkeye de yapabiliriz. Talebe göre çoğaltabiliriz. Özellikle ikinci heykelde alageyik yapmayı çok istiyoruz. Türkiye'de soyu tükenme tehlikesi altında olan orfoz balığı, alageyik, kelaynak kuşu gibi 8-9 hayvan var. Ama bunların yanı sıra talep gelirse Amazon Kurbağası, kutup ayısı da olabilir' sözlerine yer verdi.
'Daha çevreci ve yeşil bir üniversite için'
Öğretim Görevlisi Uysal, projeyi özellikle plastik toplamak amacıyla yaptıklarını belirterek; 'Çünkü plastik normal çöpe atıldığı zaman ayrışmayacak, geri dönüşmeyecek. Bu proje sayesinde Trakya Üniversitesi'nde '˜sıfır atık' politikası devreye girebilir. Daha çevreci ve daha yeşil bir Trakya Üniversitesi ve Edirne olabilir. Plastik, 8 defa geri dönüşebiliyor. En son çıkan hali ise poşet. Bir daha geri dönüştürülemiyor ve doğaya salınıyor. O da yüzlerce yıllık bir kirlilik yaratıyor. Aslında çözüm bu değil ama yapabileceğimizin en iyisi bu proje. Çünkü plastik kullanımı yasaklanmadan insanlar kullanmaya devam edecekler. Yaz aylarında çok fazla plastik su şişesi normal çöpe ve oradan da akarsulara, denize karışacak. Onun yerine hiç olmazsa bir merkezde toplansın ve çevreye daha duyarlı bir şekilde geri dönüşümü yapılsın. Hem de ekonomiye bir katkısı olur' dedi.
'İkinci el parçalarla yaptık'
Plastik atık toplama heykelinin metal plaka ve delikli saclardan yapıldığını söyleyen Öğretim Görevlisi Uysal; 'Bu iş için özel olarak tasarlanmış değil ama metal plaka, metal çubuk, delikli sacdan yaptık. Heykel tamamen demir. Üzerine antipas uyguladık. Üstüne de sprey boya kullandık. Sonucunda da bu plastik atık toplama heykeli ortaya çıktı. Heykeli, satın aldığım artık demir parçalardan yaptık. İkinci el parçalarla plastik atık toplama heykelini yaptık' ifadelerine yer verdi.
'Talep gelirse projeyi geliştirebiliriz'
Projenin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından beğenilerek talep edildiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Uysal; 'Bu sabah Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından projeyi istediklerini söylediler. Farklı yerlerden de talep gelirse projeyi geliştirebiliriz. Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı gibi kurumlardan da talep gelirse projeyi geliştirebiliriz' dedi.

Bakmadan Geçme