Çeltikte hasat mesaisi

​​​​​​​Türkiye'nin çeltik üretiminin neredeyse yarısını karşılayan Edirne'de çeltik hasadı sürüyor.

Çeltikte hasat mesaisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin çeltik üretiminin neredeyse yarısını karşılayan Edirne’de çeltik hasadı sürüyor.

Ülkenin en önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne’de zorlu hasat mesaisi devam ediyor.

Yüksek verimi ve getirisi nedeniyle üreticilerin çokça tercih ettiği çeltiğin hasat edilmesi için biçerdöverler kontak çalıştırdı. Olgunlaşma sürecinin ardından kurtulan çeltik tavalarında hasada başlayan üreticiler, büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünlerini toplamak için uğraş veriyor.

4 ay önce tarlalara saçılan çeltik tohumları olgunluğa ulaştı ve hasat edildi. 4 ay boyunca su içinde bekleyen çeltik artık pirinç olmak üzere işlem görüyor.

Biçerdöverlerle hasat edilen çeltikler tarladan kömürle çalışan kurutma makinelerinin yanına getiriliyor.

İşlemlerin ardından bembeyaz renk alacak olan pirincin kapkara kömür ile teması da mkurutma makinelerinin içinde gerçekleşiyor.

Makinelerde üretilen ısı sayesinde çeltikler istenilen nem oranına gelene kadar sıcak buharla kurutuluyor. Kurutma işlemi ortalama 10 saat sürüyor.

Türkiye’nin çeltik üretiminde önemli bir yere sahip olan Edirne’de çeltik hasadı sürüyor.

Üreticiler, aylar süren emekçilerinin karşılığını almak için biçerdöverler tarlalara giriyor.

Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’de üreticilerin yüksek verimi ve getirisi nedeniyle tercih ettiği çeltikte zorlu mesai devam ediyor.

Çeltik 4 ay boyunca su altında olgunlaşmanın ardından hasat edilmeye başlandı.

Hasat edilen çeltikler, kurutulmak üzere kömürle çalışan kurutma makinelerine taşınıyor. Bu makinelerde üretilen sıcak buhar, çeltiği istenilen nem oranına getirerek, ortalama 10 saatlik bir işlem sürecinin ardından pirince dönüştürüyor. Yoğun mesaiye devam eden hasat, bölgedeki çiftçilerin en önemli gelir kaynağı olarak dikkat çekiyor

SERCAN GÜDER