Çeltik ekim mesaisinin sonuna gelindi
Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 44'ünün karşılandığı Edirne'de çeltik ekiminin büyük bir bölümü tamamlandı.
Türkiye’de çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Edirne’de ekim mesaisinin sonuna gelindi.
Üretici kurak geçen kış sezonun ardından mevsim yağışlarıyla birlikte su kaynaklarının yükselmesini beklemeye başladı.
Edirne'de bu yıl yaklaşık 500 bin dekarlık alanda çeltik ekimi yapıldı
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticilerin zorlu ekim mesaisinde sona geldiğini söyleyerek, “Nisan ayı itibariyle hazırlıklarımız başladı ve mayıs ayının başı itibariyle de ekilişlerimiz başladı. Yani şu an birçok bölgemizde ekilişler tamamlandı. Hatta ekilişte sonlara yaklaştık.” Dedi.
Çeltik üretiminde suyun öneminden bahseden Arabacı, “Yağışlardan dolayı birtakım hava şartlarından dolayı gelişken yerler kaldı sadece bu dönemde. İnşallah kısa sürede üreticilerimiz ekilişini tamamlayacaktır. Şu an için çeltik dediğimizde herhangi bir sıkıntı yok. Nehirlerimizin debileri şu an idare ediyor. Hazırlık anlamında üreticiler, hazırlığını ve ekilişini yaptı. Önümüzdeki süreç çok önemli. Kış döneminde Tunca Nehri’nin debisi yaz döneminden daha az seviyede arttı. Son zamanlarda yağan yağmurlarla bir nebze olsa nehir debilerimiz yükseldi. Biz ümit ediyoruz ki üreticilerimiz gerçekten çok emek verdi, çok masraf etti. İnşallah önümüzdeki süreçte de suyla ilgili sıkıntılar yaşamayız. Emeğin ve bu yapılan masrafların karşılığını alabileceğimiz bir yıl olur diye umuyorum. Başlangıç aşamasında herhangi bir sıkıntı yok. Ekilişlerimizi yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Arabacı, Yaz döneminde yağışların az olduğunu ve kış aylarındaki yağışların ise ekili ürünlerin ihtiyacını giderecek seviyede olduğunu belirtti.
Çok kuvvetli yağışların olmadığını ve bundan dolayı kış döneminde nehir debilerinin yükselmediğini söyleyen Arabacı, belirli aralıklarla yağış alarak sıkıntı yaşamamayı umduklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2021 yılında yatırım programına alınarak yapım çalışmalarına başlanan Çömlekköy Barajı’nın önemine değinen Arabacı, şunları kaydetti:
“biz göreve geldiğimizden beri gündeme getiriyoruz. Çömlekköy Barajı diyoruz. Neden Çömlek Köyü Barajı? Bulgaristan sınırından sonra Türkiye sınırlarına su girdiği noktada ilk yapılacak olan baraj projesi. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapım kararı alındı ve ihalesi yapıldı. Çalışmalar başladı. İnşallah bir an önce tamamlanır ve üreticilerimiz suyla buluştururuz. Yani en azından nehir debilerimizde su sıkıntısı yaşarsak eğer buradan bir miktar su saldığımızda buradaki sıkıntıyı gideririz diye umuyorum. Bunun başka bir kaynağı, başka bir çözümü şu an için yok. Yeraltı sularımızdan hep bahsediyoruz. Bunu Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüze de iletiyoruz. Burada yeraltı kuyularını vuralım. Ama bilmiyorsunuz ki Türkiye'nin birçok yerinde yeraltı suları gittikçe derinleşmeye başladı. Bizim bölgemizde de bu biraz etkisini göstermeye başladı.”
Arabacı, her bölgeye kuyu vurulması sonucu önümüzdeki yıllarda göçüklerin meydana gelebileceğini ve seviyelerin daha aşağıya gideceğini aktararak bu duruma çok fazla izin verilmediğini söyledi.
Arabacı, önümüzdeki yıllarda nasıl sulama yapılacak düşüncesinden kurtaracak tek unsurun baraj projesi olduğunun altını çizdi.
Edirne merkezde yaklaşık 67 bin dekar çeltik üretildiğini ve her ilde değişkenlik gösterdiğini söyleyen Arabacı, ilin tamamında yaklaşık 500 bin dekar çeltik ekildiğini vurguladı. Fahrettin Baydar