Çeltik bu yıl yüzleri güldürecek

Edirne'de ilk kez '˜Çeltik Tarla Günü' etkinliği gerçekleştirildi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, bu yıl çeltikte yüksek rekolte beklediklerini aktardı.

Çeltik bu yıl yüzleri güldürecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de ilk kez'˜Çeltik Tarla Günü' etkinliğigerçekleştirildi. Zorlu çeltik hasadına sayılı günler kala düzenlenen etkinlikte çeltik çeşitleri kurulan stantlarda tanıtıldı. Etkinliğe katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, Edirne'nin sahip olduğu tarımsal araziler ve üretim kapasitesiyle önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Geçen yıl 515 bin dekar araziye çeltik ekildiğini belirten Vali Kırbıyık, 'Yıllar itibarıyla değişkenlik göstersede neredeyse sofraya konulan iki tabaktan birisi Edirne'de üretilen pirinçle sofralara geliyor. Çeltik üretiminde Türkiye'de öncü il Edirne.' Dedi

Tarımsal sulama imkânlarının artırılması gerektiğini söyleyen Vali Kırbıyık; 'Arazideki verimin artırılması önemli. İkinci bir unsurda tabi ki burada yeni arayışlar, yeni denemeler, yeni ürünlerle beraber rekoltenin verimliliğinin artırılması. Bu noktada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü hakikaten çok kıymetli çalışmalar yürütüyor. Çeltiğin anlamında da bugüne kadar denediği, ürettiği çiftçimizin hizmetine sunduğu onlarca yeni çeşit var. Türkiye'yi artık mal olmuş tüm ülkenin genelinde kullanılan ve çiftcimizin büyük memnuniyet duyduğu, çeltik tohumlarının çeşitlerinij büyük bir kısmı bu enstitümüzden geliştirilmiş ürünler' ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde çeltik hasadının başlayacağına dikkat çeken Vali Kırbıyık, üreticilere hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmeleri temennisinde bulundu.

Çeltiğin verimi açısından iyi bir yıl olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Vali Kırbıyık, Rekolte miktarına bakacak olursanız 411 bin ton civarında üretim gerçekleştirmişiz. Dekar başına yaklaşık 800 kilogram civarında bir ortalama değerimiz var ki bunun üzerine çıktığımız yıllar da çok da sıkça rastladığımız bir durum. Bu yıl da inşallah rekolteyi daha yüksek bekliyoruz. Çeltik için inşallah iyi bir yıl olacak" şeklinde konuştu.

Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan etkinlik kapsamında yaptığı konuşmada, çeltin ve pirinçte öncü şehrin Edirne olduğunu söyledi.

Gelişen teknolojinin çeltik üretimini olumlu yönde etkilediğine değinen Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, dünyadaki çeltik veriminde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu vurguladı.

Ürettikleri farklı çeltik çeşitleri olduğunu aktaran Tülek,  "Bu kapsamda bazı çeşitlerimiz Bulgaristan, Makedonya, Rusya ve Ukrayna'da tescil edilmiş ve üretilmektedir. Ürettiğimiz farklı çeltik çeşitleri de var, örnek vermek gerekirse siyah çeltik. 2015 yılında tescil ettirilmiş, diyet gıda olarak düşünülmekte ve belli bir tüketici kitlesi olmakta" dedi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Vali Kırbıyık, çeltik ıslahında görevli mühendislere plaket verdi. Ardından Vali Kırbıyık, Belediye Başkanı Gürkan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve katılımcılar çeltik hasadı yaptı.