• Haberler
  • Edirne
  • Çeltik ambarı Edirne'de nem oranı yüksek çeltikler 60 derecelik ısıyla kurutuluyor

Çeltik ambarı Edirne'de nem oranı yüksek çeltikler 60 derecelik ısıyla kurutuluyor

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Edirne'de, üreticilerin meşakkatli çeltik kurutma mesaisi başladı.

Çeltik ambarı Edirne'de nem oranı yüksek çeltikler 60 derecelik ısıyla kurutuluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


 Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de hasat edilen çeltikler, nem oranlarının uygun seviyeye düşürülmesi için 60 derecelik ısıyla kurutuluyor.
Ülkenin çeltik ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Edirne'de, çiftçilerin, 4 ay boyunca farklı safhalardan geçirerek yetiştirdiği çeltiğin pirinç haline gelmesi için hummalı mesaileri sürüyor.


 İl genelinde geçen yıl 515 bin dekarda 411 bin ton 525 kilo çeltik üretildi. 500 bin dönümlük alanda ekimi yapılan ve üreticiler tarafından "beyaz altın" olarak nitelendirilen çeltik, hasat edildikten sonra römorklara yüklenerek nem oranlarının uygun seviyelere inmesi için ısıyla buluşturuluyor.
Hasat edildiğinde yaklaşık yüzde 30 nem seviyesinde olan çeltikler, kömürle çalışan silo tipi kurutma makinelerinde 60 derecelik ısıyla kurutmaya tabi tutuluyor.
 

“8-12 saat arasında kurutma tamamlanıyor”
 Üretici Mehmet Dağ, çeltik kurutma mesaisine 24 saat devam ettiklerini söyledi.
 Makineleri kömürle ısıttıklarını anlatan Dağ, “Nem oranı yüksek çeltik, kurutma makinesinde aşağından yukarıya sürekli dönüyor. Makinedeki ısı sayesinde nemli giren çeltik kuru çıkıyor. Rutubeti ölçüldükten sonra uygun bir kurutma süresi belirleniyor. Çünkü tarladan farklı rutubet değerlerinde ürün çıkıyor. Nem durumuna göre 8-12 saat arasında kurutma tamamlanıyor.” Dedi.

“Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısına yakınını karşılıyoruz”
 Üretici Özcan Çetin de hasat edilen çeltiklerin kurutma alanlarına getirildiğini ve bir dizi işlemden geçtiğini belirtti.
 Çeltikleri ilk olarak uygun nem seviyesine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çetin, “Zorlu bir iş yapıyoruz. Kömür yaktığımız kazanlar içeriye 55-60 derece ısı veriyor. Yaklaşık 10 saatte çeltikleri kurutabiliyoruz. Edirneli üreticiler olarak Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısına yakınını karşılıyoruz. En kaliteli pirinci yetiştirmek için çalışıyoruz. Hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu.
 Yaklaşık 10 saatlik kurutma işleminin ardından yüzde 14-15 nem seviyesine düşürülen çeltikler, pirinç olarak işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor. Fabrikalarda işlenen çeltikler daha sonra sofralardaki yerini alıyor.
 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme