ÇED yönetmeliğine aykırı

Trakya Platformu Edirne Dönem Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul'un ÇED raporuna dikkat çekti. ÇED raporunun, içeriği nedeniyle ÇED yönetmeliğine aykırı olduğunu açıklayan Kaçar, yönetmelik gereği ÇED'in hükümsüz kılındığı belirtti.. ÇED raporunda Kanal İstanbul projesinin yanı sıra Saros Körfezi'ne kanal açılmasının planına yer verilemeyeceğini belirten Kaçar, raporu hazırlayanların Saros kanalının yerini dahi bilmediklerine de dikkat çekti.

ÇED yönetmeliğine aykırı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Platformu Edirne Dönem Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED raporu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından yazılı açıklama yapan Kaçar, Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED raporunun 1426'ncı sayfasında yer alan '˜Zincirbozan-Gelibolu mevkiinden Saros Körfezi'ne bir kanal açılması düşünülebilir' şeklindeki dipnot ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin nasıl olursa aşılabileceğine dair yorumların, ÇED raporunu hükümsüz kıldığını söyledi.

ÇED yönetmeliğine göre Kanal İstanbul ÇED raporunda bulunması gerekenlere dikkat çeken Kaçar, raporda Kanal Saros önerisinde bulunulamayacağını da belirtti. Kaçar, açıklamasında ÇED raporunu hazırlayanların Saros Kanalı'nın yerini dahi bilmediğine dikkat çekti. Kaçar, ÇED raporunun hükümsüz olduğuna dair açıklamasında; 'Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun 1426'ncı sayfasında yer alan '˜Zincirbozan-Gelibolu mevkiinden Saros Körfezi'ne bir kanal açılması düşünülebilir.' şeklindeki dipnot ve Montrö Boğazlar Sözleşmesinin nasıl olursa aşılabileceğine dair yorumlar ÇED raporunu hükümsüz kılmaktadır. Çünkü ÇED yönetmeliğine göre Kanal İstanbul ÇED raporunda sadece gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar yer alabilir' ifadelerine yer verdi.

ÇED şirketinin Kanal Saros önerisinde bulunamayacağını söyleyen Kaçar; 'ÇED şirketinin görevi Marmara Denizi ile Ege Denizi arasında Gelibolu yarımadasının ekolojik, doğal, tarihi ve demografik yapısını yok edecek Kanal Saros önerisinde bulunmak değildir. Bilim ve hukuka tamamen aykırı projeyle ilgisiz paragrafları ÇED raporuna koymak şirketin görevini kötüye kullandığına dair şüphe doğurabilir. Çünkü Proje Kanal İstanbul olduğu ÇED raporunda Kanal İstanbul incelenebilir' dedi.

'Yerini dahi bilmiyorlar'

Kaçar, ÇED raporunu hazırlayanların Saros Kanalı'nın yerini dahi bilmediklerine dikkat çekerken; 'ÇED raporunun gerçeklerden uzak ve yanlış bilgiler içerdiğine dair önemli bir örnek de '˜Zincirbozan-Gelibolu mevkiinden Saros Körfezi'ne bir kanal açılması düşünülebilir.' şeklinde rapora öneri yazan ÇED raporunu hazırlayanların önerdikleri Saros Kanalı'nın yerini dahi bilmemeleridir. Saros Kanalının başlayacağı yer olarak belirttikleri Zincirbozan mevkii Gelibolu ilçesinde değildir. Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesine bağlı olup Anadolu yakasındadır. En temel coğrafi araştırmayı dahi yapmadan yanlış yazımlar içeren ÇED raporu hazırlamak ciddiyetsizliktir' sözlerine yer verdi.