Çamlıca köyünde 'Bocuk Gecesi' kutlamaları gerçekleştirildi
Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, 'Bocuk Gecesi' etkinliği düzenlendi.
Çamlıca köyünde toplanan vatandaşlar çeşitli maskeler taktı, yüzlerini boyadı, beyaz çarşaf giydi. Gelenek olarak yılın en soğuk gününde gerçekleşen Bocuk Gecesi'ne katılanlar dernek bahçesine yakılan ateşlerin etrafında ısındı. Daha sonra köy sakinlerinin yaptığı kabak tatlısı tepsilerde konuklara ikram edildi. Sokaklara inen gençler, pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu. Yüzleri boyalı gençler, yoldan geçen arabaları durdurdu.
Çamlıca köyünde etkinlik için düzenlenen alanda toplanan vatandaşlar hazırlıklara başladı. Yüzlerini boyayan vatandaşlar korkutucu olmak için çeşitli aksesuarlar giydi. Bazı vatandaşlar ise geceye özel hazırladıkları kıyafetleri ile ‘Bocuk Gecesi’ni doyasıya yaşamak için hazırlandı.
Bocuk Gecesi’nde vatandaşlar korkutucu sesler çıkararak evlerin kapılarına ve camlarına vurdu. Orta Çağ’dan gelen bu gelenekte vatandaşlar doyasıya eğlendi.NÇevre il ve ilçelerden gelen yüzlerce vatandaş köy meydanındaki stantlarda yüzlerine korku temalı makyaj yaptırdı.
Düzenlenen etkinlikte gösteriler, söyleşiler ve konserlerde yapıldı.
Bocuk Gecesi
Balkanlar'daki Hristiyanların "bojic" adetleriyle karıştırılmasına rağmen bununla sadece kelime benzerliği olan "Bocuk" Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olarak biliniyor. Bocuk Gecesi'nde her evde kabak pişirilip dağıtılması, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, badem, çekirdek, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı gibi cevizlerin yenen eski Türk folklorunun ögelerinden sayılıyor. Bocuk sofralarının simgesi haline gelen kabak pişirme ve eşrafa dağıtma geleneğinin, ''Bocuk'' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, ''Bocuk karısının'' kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inancından kaynaklanıyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını ''Bocuk geliyor'' diye korkutuluyor. Bocuk Gecesi'nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.