Bulgaristan son 3 yılda 7'inci kez sandığa gitti

Bulgaristan son 3 yılda 7'nci kez genel seçimlere gidiyor. 240 milletvekilinin yer alacağı halk meclisine girmek için partilerin yüzde 4'lük barajı geçmesi gerekiyor.

Bulgaristan son 3 yılda 7'inci kez sandığa gitti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bulgaristan'daki erken genel seçimler için Türkiye'deki Bulgaristan Türkleri için Edirne'de 3, Türkiye genelinde ise 168 sandık kuruldu.

Son seçimde altı parti barajı aşarak meclise girdi. Partiler arası görüşmeler gerçekleşmesine karşın koalisyon yapacak işbirliği yine sağlanamadı.

Seçimde Türkiye'de yaşayan yaklaşık 300 bin Bulgaristan Türkü çifte vatandaş da oy kullanacak.

Son seçimde Türk azınlığı temsil eden Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS), yüzde 16.56 oy alarak parlamentoda 47 sandalye ile dördüncü büyük grup olmuştu.

Sandık kurulan illerden bir tanesi de Edirne… Edirne’de toplam 3 sandık kuruldu. Kent merkezindeki 75. Yıl İlköğretim Okulu ve Bulgaristan Başkonsolosluğu ile Keşan ilçesindeki Keşan Lisesi'nde oy kullanılabiliyor.

Bulgaristan'da hükümet kurulamaması nedeniyle son 3 yılda 7'nci kez erken genel seçim yapılıyor. Bulgaristan'da seçime katılan 21 parti bulunuyor. Ancak partilerin yeterli milletvekili çıkaramaması nedeniyle hükümet kurulamıyor.

Türkiye'de yaşayan 300 bin Bulgaristan Türkü de seçimlerde oy kullanabiliyor. Fakat son yapılan seçimlerde 60-90 bin bandında oy kullandığı görülmüştü. Seçimin sonuçlarına göre 'Halk Meclisi' 51'inci kez belirlenecek.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ (HÖH) 47 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMIŞTI

Kamuoyu anketleri, 2025 Nisan’da sekizinci seçime gitme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Seçimlerde 57 ülkede toplam 719 sandık kurulacak. 168 ile en çok sandık, çifte vatandaş sayısının en çok olduğu Türkiye’de olacak.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, soydaşların son 3 buçuk yılda 7’nci kez seçime gittiğini söyledi.

Seçime katılımın yoğun olmasını temenni ettiklerini söyleyen Güneş, soydaşlara demoktarik haklarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Sabah 07.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında oy kullanma işleminin devam edeceğini söyleyen Güneş, tüm seçim sandıklarının vatandaşların evlerine yakın bölgelerde olduğunu belirterek 5 dakikalarını ayırıp oylarını kullanmaları çağrısında bulundu.

"HAKLARIMIZI SAVUNMAYA ÇALIŞIYORUZ "

Oy kullanmaya gelen soydaşlardan Figen Kılıç, herşeyden önce bütün haklarımızı savunmaya çalışıyoruz. Bıkmadan usanmadan haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Ne kadar çok oy kullanırsak o kadar zemin sağlanmış olacak. Sabah ilk saatlerde oyumuzu kullandık. Hayırlı uğurlu olsun" dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ