'Buğdayların yağış ve azota ihtiyacı var'
Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son 80 yılın en kurak ekim döneminin yaşandığını, buğday ekili arazilerin yağışa ve azota ihtiyacı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yalçın Kaya, beklenen yağışların gerçekleşmemesi sebebiyle kuraklığın yaşandığını, ekili arazilerde gübreleme yapıldığını fakat erimediğini söyledi. Kaya, Trakya’da buğdayların ekildiği fakat kuraklıkla mücadele edildiğini ifade etti. Kışlık ürünlerin yağışların olmaması nedeniyle zor ekildiğini belirten Kaya, yağışların Kasım ayı sonunda düştüğüne dikkat çekti.
“Son 80 yılın en sıcak Aralık ayını yaşadık”
Ekilen ürünlerin çıkışlarında problemler yaşadığını dile getiren Kaya, “Daha sonra yağışlar yetişti. En azından çıkışları sağladık. Trakya'da ve Edirne'de daha fazla yağış alan yerlerde bazı buğdaylar sapa kalkmaya başladı ama bazı bölgeler özellikle Trakya'nın iç kesimleri hiç yağış almadı. Kışı doğru düzgün yaşayamadık. Özellikle Trakya bölgesi neredeyse hiç yağış almadı. Son 80 yılın en sıcak Aralık ayını yaşadık. Yine Ocak ve Şubat ayında da benzer iklimler meydana geldi. Belki normal olan yağışın 5'te biri ya da 4'te biri hatta yüzde 10'a kadar olan yerler var. Bu anlamda yağışa tam ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz.” Dedi.
Özellikle üreticilerin buğday ekili arazilerde gübreleme yaptığını hatırlatan Kaya, yağışların gerçekleşmemesinden dolayı gübrelerin erimediğini vurguladı.
“Yağışlar çiseleme ile geçiş yaptı”
Balkanlardan gelen soğuk hava dalgalarının bu yıl hiç yaşanmadığını söyleyen Kaya, yağışların çiseleme ile geçtiğini bunun da yetersiz olduğunu kaydetti. Yağış gerçekleşen alanların miktarının çok az olduğunu belirten Kaya, sıkıntılı günlerden geçildiğini dile getirdi.
“Buğdayların yağmur ve azota ihtiyacı var”
Beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda büyük sıkıntıların oluşacağına değinen Kaya, sulu tarımın imkânının azalacağını anlattı. Ekilen ürünlerin sapa kalkma evresinde olduğunu aktaran Kaya, geç ekilen buğdayların kardeşlenme devresinde durduğunu, sapa kalkan buğdayların ise yağmur ve azota ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yabancı otla mücadele konusunda da bazı sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Kaya, “Bazı ilaçlar atıldı ama kuraklık nedeniyle yabancı otlarla karşılaşabiliyoruz. Kontrollü olan tarlalarda sıkıntı yok. Yağışlı olmaması sebebiyle yabancı ot ilaçları toprağa inemedi. Hatta bazı kızarıklıklar ve sararmalar da oldu. Ama özellikle çiftçilerin tarlalarını sık kontrol etmelerini ve tarladaki yabancı ot mücadelesini iyi yapmaları gerekmektedir. Hangi yabancı otlar var, hangi yöntemlerle daha etkili kontrol yapılır en uygun nasıl kontrol edebiliriz bu anlamda da takibin iyi yapılması gerekir. Gübrelemede genellikle üre gübresi kullanılıyor. Üre gübresi inorganik bir gübre olduğu için gübreyi atınca hemen yağmur olması gerekir. Üre gübresinin 1 hafta 10 gün sürüyor etki etmesi. Eğer imkan varsa direk nitratlı gübreler kullanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü kullanıma hazır olduğu için bu açıdan da faydalı olacağını düşünüyorum.” Dedi.
Barış Karapaça