BU ADALET Mİ?

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcü Ertürk Çoban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinden İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağına dair duyuruya tepki gösterdi. Dünyanın ve Türkiye'nin salgınla uğraştı bir dönemde böyle bir karar almanın yanlış olduğunu belirten Karagöz ve Çoban yaptıkları yazılı açıklamada 'Büyükşehirler arası ulaşım yasağı var, İDK'ya katılmak isteyecek davacılar arasında sokağa çıkma kısıtlısı olanlar var. Bu adalet mi?' dedi.

BU ADALET Mİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcü Ertürk Çoban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılacağını ilan ettiği İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına yaptıkları yazılı bir açıklamayla karşı çıktılar. Dünyanın ve Türkiye'nin salgınla uğraştı bir dönemde böyle bir karar almanın yanlış olduğunu, büyükşehirler arası ulaşım yasağı ve İDK'ya katılmak isteyecek davacılar arasında sokağa çıkma kısıtlısı olanların olduğunu kaydeden Karagöz ve Çoban açıklamasında şu görüşlere yer verdiler:

'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yapmak istiyor? Sitesinden 21.04.2020 tarihinde aynen şu duyuruyu yayınlıyor; Edirne ili Keşan ilçesi sınırları içerisinde Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi ile ilgili 06.05.2020 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED raporu ilgililere ve kamuoyuna duyurulur. Dünya ve ülkemiz insanlarının canlarıyla uğraştığı bu zamanda bu karar ve duyuru neyin nesidir? Olayın süresi ve sonucu son derece ilginçtir. Şöyle ki; Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü 10.03.2020 Tarih ve E.2208970 sayılı yazıları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden Çevre ve Orman Bakanlığının 2009/7 sayılı genelgesi hakkında görüş soruyor, ilgili genel müdürlük 12.03 2020 Tarih ve 81195450-220.01-E. 65582 sayılı yazıları ile ilgili genel müdürlüğe, Edirne İdare Mahkemesinin kararının Bilirkişi Raporuna dayandığı bu nedenle, Çevre ve Orman Bakanlığı 2009/7 sayılı genelgesinin sondan ikinci paragrafına göre: ('¦Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu kararları hakkındaki yürütmenin durdurulması / iptal kararları, hakkında ÇED olumlu kararı verilen ÇED raporunun bir ya da birkaç bölümüne ilişkin ise ve yürütmenin durdurulması / iptal kararı ÇED raporunun diğer bölümlerini olumsuz yönde etkilemiyor, yani kararın tümünün yeniden ele alınıp değerlendirilmesini gerektirmiyorsa, ÇED raporunun hazırlanmasına ilişkin tüm sürecin en baştan tekrarlanmasına gerek bulunmamaktadır.) hükmüne dayanılarak dava konusu işlemin iptaline esas teşkil eden bilirkişi raporunda yer alan hususlar doğrultusunda düzenlenerek hazırlanacak ÇED raporunun tüm ekleri ile birlikte komisyonca yeniden değerlendirilmesi için 2009/7 genelgesi kapsamında bakanlığa sunulması yeterli görülüyor ve bu doğrultuda bir buçuk aylık bir sürede hazırlanan 2020 sayfalık yeni ÇED dosyasının bakanlığa sunulması ile İDK tarihi belirlenip duyuruluyor. Burada ilginç olanı iki genel müdürlük arasındaki yazışma süresidir. İki gün içinde yıldırım hızıyla her şey kotarılıyor. Çevre ve Orman Bakanlığının 2009/7 sayılı genelgesinin sondan ikinci paragrafında savunulan görüşün desteklenmesi için aynı genelgede üç örnek veriliyor ve bu üç örnekte de ÇED olumlu kararı verilip iptal gerekçesi olarak raporun sadece bir bölümünde yasaya uyarlık olmadığı belirtiliyor.

Oysa Saros FSRU Gemi İskelesi ile ilgili ÇED olumlu raporunun iptal kararının gerekçelerinde Edirne İdare Mahkemesi 14 ayrı bölümde hukuka aykırılık belirtiyor, aynı davanın Bilirkişi Heyeti ise onlarca konuda bilime ve ÇED Yönetmeliğine aykırılık saptıyor. Kaldı ki, Çevre ve Orman Bakanlığı 04.07.2011 tarihinde kapatılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı diye iki bakanlığa ayrılıyor. Yani genelge yayınlamış bakanlık kapatılmış durumdadır. Çevre ve Orman Bakanlığının 2009/7 genelgesine göre 06.05.2020 tarihinde İDK toplantı kararı alan sayın bakanlık yetkilileri bu ülkede veya bu gezegende yaşamıyor mu? Dünya insanlığının ne ile uğraştığından haberleri yok mu? Kaldı ki söz konusu mahkeme kararının Davalılar tarafından Danıştay'a temyize taşınmasına karşın neden Danıştay kararı beklenmeden mevcut mahkeme kararı ile hiç ilgisi olmayan raflarda tozlanmış olan bu genelge dayanak yapılarak yangından mal kaçırırcasına yasanın arkasından dolaşılıyor. Hele hele ülke genelinde bir çok kısıtlama ve yasakların olduğu bu dönemde. Örneğin; Büyükşehirler arası ulaşım yasağı var, İDK'ya katılmak isteyecek davacılar arasında sokağa çıkma kısıtlısı olanlar var. Bu adalet mi? Bu durumda hemen yapılması gereken halk tarafından seçilmiş ve Saros'a sınırı bulunan Edirne, Keşan, Enez ve Gelibolu Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, Köy Muhtarları, Kooperatif ve Site Yöneticileri bu duruma itiraz etmeli, aynı zamanda 6 Mayıs 2020 tarihinde Ankara'da yapılacak İnceleme, Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına da katılmak üzere müracaatta bulunmalıdır. İnsanlığın can derdinde olduğu böyle bir zamanda yasa ve mevzuatların arkasından dolanarak alınan bu kararı bizler hiçbir yere sığdıramıyoruz Değerlendirmeyi kamuoyuna bırakıyor, yukarıda belirttiğimiz muhatapları göreve davet ediyoruz.'