Bolca Ana'da geri dönüşüm

Trakya Üniversitesi Çevre ve Geri Dönüşüm Topluluğu, geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amacıyla Balkan Yerleşkesinin en çok gıda atığı üreten yerlerinden biri olan Bolca Ana Yemekhanesinde farkındalık etkinliği yaptı. Etkinlikte yemekhanenin mevcut geri dönüşüm kutularına bir yenisi daha eklenirken öğrencilere yemekhanede bulunan su sebilinin kullanılması, matara kullanımı ve geri dönüşümün çevreye katkısı gibi konularda bilgi verildi.

Bolca Ana'da geri dönüşüm
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Çevre ve Geri Dönüşüm Topluluğu, üniversite yerleşkelerinde atıkların ayrıştırılması, çevre temizliği ve atık üretecek ürünlerin tüketilmesi ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. 2018 yılında kurulan topluluk, Balkan Yerleşkesinde en çok atık çıkmasına neden olan yerlerden biri olan Bolca Ana Yemekhanesinde stant kurarak hem öğrencilere farkındalık amacıyla broşür dağıtarak bilgi verdi, hem de yemekhanenin mevcut geri dönüşüm kutularına bir yenisini daha ekleyerek geri dönüşüm farkındalığına katkı sundu.

Bolca Ana Yemekhanesinin en yoğun olduğu saatlerde geri dönüşüm farkındalığı etkinliğini düzenleyen topluluk, yemekhanedeki öğrencilerin masalarını tek tek gezerek geri dönüşüm kutularının ve su sebilinin bulunduğu alanları paylaşırken; plastik, cam ve kâğıt geri dönüşümü ile su sebili ve matara kullanımının çevreye faydaları ile ilgili bilgiler verdiler.

Topluluk Başkanı Selin Can, Bolca Ana Yemekhanesinde geri dönüşüm farkındalığı etkiliği düzenlediklerini belirterek; 'Çünkü yemekhanelerde çok büyük bir sirkülasyon var. Tüm üniversite burada yemek yiyor ve ekmeklerin plastik poşetlerin içinde olması, suyun da plastik bardaklarda verilmesi sebebiyle çok fazla plastik atık çıkıyor. Trakya Üniversitesi'nde aslında geri dönüşüm kutuları ve konteynerleri var. Burada aslında geri dönüştürülebilecek büyük bir potansiyel var. Plastiklerin çöpe gitmemesini sağlayabiliriz. Bolca Ana Yemekhanesinden çıkan atıkların bir kısmını Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu, yerleşkelerde yaşayan hayvanlara dağıtıyor. Ama atıklara yönelik bir kompost yapımı olabilir. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor' ifadelerine yer verdi.

'Plastik yerine matara kullanılmalı'

Öğrencileri, matara ve su sebillerinin kullanması amacıyla bilgilendirdiklerini söyleyen Can; 'Bolca Ana Yemekhanesine ÇEVSAM ve Plastiğe Hayır Platformu aracılığıyla su sebili kuruldu. Bununla birlikte bir öğrenci bile plastik bardakları kullanmayı bırakıp mataraya geçerse kazanım olur. Günde 2 pet şişe kullandığını düşündüğümüz bir öğrencinin sadece matara kullanmaya başladığını düşünürsek yıllık oranda çok büyük bir fark oluşuyor. Burada bir kişiden bahsediyoruz ama Bolca Ana Yemekhanesine çok fazla öğrenci geliyor. Bugün etkinliğimizde su sebilinin kullanılmasının önemini de öğrencilere anlatacağız. Ayrıca bugün Bolca Ana Yemekhanesinin girişine de geri dönüşüm kutusu bırakacağız. Bolca Ana Yemekhanesinin çeşitli yerlerinde de geri dönüşüm kutuları var. Biz de bu kutuların bulunduğu yerleri öğrencilere anlatarak kullanımını arttırmayı amaçlıyoruz' dedi.

'Tıp Fakültesi'nde yüzde 70 azaldı'

Geri dönüşüm kutularının plastik, kâğıt ve cam olmak üzere 3 çeşitten oluştuğunu açıklayan Can; 'Cam atıklar için büyük bir kumbaramız var. Plastik ve kâğıt atıklar da geri dönüşüm kutularında ayrı ayrı toplanıyor ve konteynerlere iletiliyor. Edirne Belediyesi ekipleri de gelip buradan alıyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2018 yılına oranla öğrencilerde bu yıl daha fazla geri dönüşüm farkındalığı oluştu. 2018 yılında Tıp Fakültesi'nde başlattığımız geri dönüşüm atıklarından kitap alımı ve kitaplık oluşturulması etkinliğimiz büyük bir farkındalık yaratmıştı. Bu yıl ise su sebilinin kazandırılmasıyla birlikte tatlı şikâyetler alıyoruz. Kantindeki su satışlarının yüzde 70 oranında azaldığını öğrendik. Bu sonuç aslında çok güzel bir geri dönüştür. Plastik şişe kullanımında ciddi bir azalma olmuş. Ayrıca amfilerin daha temiz kaldığını da görüyoruz. İlk günlerde geri dönüşüm kutuları bir haftada dolmazken, artık her gün doluyor. İnsanlar geri dönüşümün nereye gittiğini bilmiyorlardı. Artık bildikleri için daha çok şevkle bu faaliyetlerimize sahip çıkıyorlar. Diğer fakültelerde de hareketlenmeler var. Güzel Sanatlar Fakültesi'nde güzel bir hareketlenme var. Eğitim Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde de yavaş yavaş farkındalık artmaya başladı' sözlerine yer verdi.

'Tekirdağ'a gönderiliyor'

Edirne'de geri dönüşüm fabrikasının bulunmadığını söyleyen Can; 'Buradan alınan atıklar, atık ayrıştırmaya götürülerek Tekirdağ'a iletiliyor. Buraya gönderilmeseydi, katı atık olarak gömülecekti. En azından ayrıştırılarak yeniden değerlendirildiğini biliyoruz' dedi.

Hem yerleşkeleri hem kenti temizliyorlar

Can, Trakya Üniversitesi Çevre ve Geri Dönüşüm Topluluğu'nun faaliyetleri ile ilgili de bilgi verirken; 'Topluluk olarak 2018-2019 akademik yılının ikinci döneminde kurulduk. Kuruluşumuzun ardından ilk olarak Balkan Yerleşkesinde bir farkındalık yaratmak için '˜Yerleşkemizi Temizliyoruz' etkinliği yaptık. Bu etkinlikte sigara izmaritlerinin çevreye ne kadar etkisi olduğuna dikkat çekmeye çalıştık. İkinci etkinliğimizde ise çocukları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istedik. Bu amaçla Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi'nde çocuklara yönelik bir etkinlik yaptık. Müzede çevre ve geri dönüşüm ile ilgili bir odada çocuklara yenilebilir enerji kaynaklarını, geri dönüşümün önemini anlatırken bez çanta kullanımına yönelmelerini sağladık. Çocuklara geri dönüşüm oyunları oynattık. Atığını doğru yere atan çocuklara bez çanta hediye ettik. Üçüncü etkinliğimiz ise Çevre Festivali oldu. Çevre Festivali'nde birçok farklı alanda atölyelerimiz vardı ve farklı toplulukları bir çatı altında buluşturduk. İlk gününde atölyelerde ve sergilerde plastik alternatiflerinin ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Balmumundan bez çanta yapımı, seramik yapımı, hava kirliliğini azaltmak için bisiklet topluluklarının faaliyetleri, doğa sporlarından bahsettik. Ayrıca Mühendislik Fakültesi'nden topluluklar katılarak sürdürülebilir yaşamı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını anlattılar. Hayvanların kışın üşümemeleri için de battaniye diktik. İkinci gününde ise festivalimize doğa sporları ile başladık. Doğada yoga ve dans ile doğa fotoğrafçılığı etkinliklerimiz oldu. Festivalimizi Tunca Nehri kıyısında festivalimize katılan tüm arkadaşlarımız ile temizlik yaparak tamamladık. 2018-2019 akademik yılını da festivalimiz ile kapattık' ifadelerine yer verdi.

İklim adaletine dikkat çektiler

2019-2020 akademik yılı faaliyetlerini de tanışma kahvaltısı ile başlattıklarını söyleyen Can; 'İkinci etkinliğimizde de iklim adaleti oyunu oynattık. Bu oyunda farklı sosyo-ekonomik koşullardan gelen kişilerin, iklim felaketlerinden nasıl etkilendiği ve iklim felaketlerine sebep olan kişilerin en az etkilenenler olduğunu, mültecilerin bu konudan ne kadar zarar gördüklerini göstererek insanların empati yapmasını sağlayacak oyunlar oynattık. Ayrıca aynı gün içinde bir temizlik etkinliği de organize ettik. Üçüncü faaliyetimizde ise Tekirdağ'da düzenlenen Trakya'nın çevre sorunları paneline katıldık. Bu panelde biz de Edirne'deki çevre sorunlarından bahsettik ve oradaki çevre topluluğu ile etkileşimde bulunduk. 11 Kasım'da ise 11 milyon fidan dikimi etkinliğine katıldık' dedi. Can'ın açıklamalarının ardından topluluk üyeleri, Bolca Ana Yemekhanesindeki geri dönüşüm farkındalık etkinliğini gerçekleştirdiler. 

Bakmadan Geçme