Boğulan birine nasıl müdahale edilmeli?

Yaz mevsimlerinin en keyifli ve en serinletici aktivitelerinden olan yüzme, yeri geldiğinde tarifsiz acılara da neden olabiliyor.       Yüzülmesi tehlikeli olan sular, dikkatsizlik ve tedbirsizlik en eğlenceli yaz aktivitesini acıya dönüştürebiliyor.

Boğulan birine nasıl müdahale edilmeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüksek sıcaklıkların bunalttığı vatandaşlar serinlemek için deniz ve havuzları tercih ediyor. Artan boğulma vakalarına karşı uyarılarda bulunan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Edirne temsilcisi Özkan Arsu, Yaz sıcaklarının kendini0 iyice hissettirmesiyle birlikte serinlemek için deniz, havuz, nehir, göl, gibi alanların tercih edilmesi bazı riskler taşıdığını belirtti.

Özellikle çocukların ve yüzme bilmeyenlerin önlem almadan serinlemek için suya girmesinden dolayı boğulma olaylarında artışa neden olduğunu söyleyen Arsu, Boğulma vakalarının önüne geçmek için halkın ve vatandaşların öncellikle çocuklar ve kendileri için güvenli alanlar tercih etmesi gerektiğini dile getirdi.

“Ailelerin nehirlerden, kanallardan ve barajlardan uzak durması gerek.”

Suya düşen kişiyi kurtarmaya giderken ağaç dalı, havlu gibi materyal olması gerektiğinin altını çizen Arsu, “Suya düşen bir kişi, ön kısmından değil arka tarafından onun görmeyeceği bir şekilde kurtarılmalıdır. Kurtaran kişi mağdur olan kişiyi direkt kucağına almamalı çünkü panik halinde olduğu için kurtarılması zor oluyor. Boğulma vakası geçiren birini gördüğümüzde eğer işi bilmiyorsanız ve yanınızda havlu, ip gibi herhangi bir materyal yoksa mağdurun yanına gidilmemeli. Giderseniz ve mağdur kişi sizi can havliyle yaklarsa sizde stres yaparsınız ve boğulma tehlikesi yaşarsınız. Mağdur kişi nefes alabilmek için suyun yüzeyine çıkmak isteyecektir o yüzden bir materyale tutunmak isteyecektir ve o an siz yanında olduğunuz için size sarılacaktır. Böylelikle mağdur kişi yüzeye çıkarken siz dibe çökeceksiniz ve boğulma riski yaşayacaksınız.” Sözlerine değindi.

Mağdur insanları kurtarmaya gidenlerin yüzde 90’ının işi bilmeyenler ya da yanında meteryal olmadan kurtarmaya çalışanlar olduğunu dile getiren Arsu, “boğulan kişiyi kurtarmaya gidenler kesinlikle yanında bir ağaç dalı, havlu, ya da bir ip varsa bu riski almalılar. Eğer bunu da yapamıyorlarsa mağdur kişi çok uzaktaysa ve kendinize güveniniz yoksa hatta yüzme bilmiyorsanız mağdurun yanına gitmemenin sağlık açısından daha doğru olacak” dedi. Sercan Güder