Bir kamyon çöp topladılar

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, 15 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında Edirne Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği '˜Edirne'yi Temizliyoruz' etkinliğine Edirne'den sivil toplum örgütleri, odalar, spor kulüpleri ve vatandaşların yoğun katılımı oldu. Etkinliğin sonunda ise bir kamyon çöp toplanması dikkat çekti

Bir kamyon çöp topladılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği temizlik etkinliği ile 15 Eylül Dünya Temizlik Günü'nü kutladı. Atatürk Anıtı'ndan başlayan temizlik günü etkinliğine Edirne Kent Konseyi, Edirne Tabip Odası, TMMOB Edirne Makine Mühendisleri Odası, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası, Tüm Yerel Sen Edirne Şubesi, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, AKUT Edirne Şubesi, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, TEMA Vakfı Edirne Temsilciliği, Edirne Belediyesi Edirnespor Kulübü, Edirne Doğa Sporları Kulübü, Bahçeşehir Edirne Koleji, Filiz Okulları Edirne ve mahalle muhtarları da de destek verirken, çok sayıda bisiklet sporcusu ve vatandaşlar da katıldılar.

Atatürk Anıtı'nda oluşturulan kortejin Saraçlar Caddesi'nden AKUT Edirne Şubesi'nin belirlediği 7 sokak güzergâhına gruplar halinde dağılarak gerçekleştirdiği temizlik etkinliği, Tunca Nehri kıyısında tamamlandı. Temizlik önce Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunarak; 'Bugün, Dünya Temizlik Günü'dür. 150 ülkede insanlar sokaklara çıkıp kentlerini,sokaklarını temizliyorlar. Bizde Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bugün '˜Edirne'yi temizliyoruz' kampanyasını başlattık. Bu kampanyada bize destek olan kurumlar Edirne Belediyesi, Edirne Kent Konseyi, Edirne Tabip Odası, TMMOB Edirne Makine Mühendisleri Odası, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası, Tüm Yerel Sen Edirne Şubesi, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, AKUT Edirne Şubesi, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, TEMA Vakfı Edirne Temsilciliği, Edirne Belediyesi Edirnespor Kulübü, Edirne Doğa Sporları Kulübü, Bahçeşehir Edirne Koleji, Filiz Okulları Edirne ve mahalle muhtarlarıdır.Bu kurumlar buraya katılarak bize destek oldular. Bu kadar kalabalığın anlamı, bu kadar çok kurumun katılım sağlaması ile oldu' ifadelerine yer verdi.

Eren, konuşmasında çevre kirliliğine dikkat çekerek; 'Gerçekten heryerimiz çok kirlendi. Sokaklarımız, nehir kıyılarımız, piknik yerlerimiz, denizlerimiz çok kirlendi. Bizde '˜Artık temizleyelim' diyerek yola çıktık. Tabii ki 2 saat içinde bütün Edirne'yi temizlemek mümkün değil.  Ama amaç farkındalık oluşturmaktır. Çok kirlendiğimizi, her yerin çok kirli olduğunu, artık bunun sağlığımızı ve doğayı tehdit eder hale geldiğini ve artık kirletmememiz gerektiğini anlatan bir çalışma olacak. Aslında '˜Belediye temizler, çöpü toplar' diyoruz ama Belediye bunu yaparken bizde vatandaş olarak kapımızın önünü kirletmeyerek,esnaf olarakdükkânımızın önünü, sitemiz varsa sitemizin içini temizlemeye başlarsak; işte o an yurttaş olmuş olacağız. Çevremize, çöpümüze sahip çıkacağız' dedi.

'Çalışmalarımız devam edecek'

Edirne'yi temizliyoruz etkinliğinin ardından Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği'nin çevre temizliği çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Eren; 'Biz bu çalışmanın ardından şunları da yapmak istiyoruz; '˜temizledik bitti' değil, arkasından kirlenmeyi önleyecek çalışmalar, kaynağında plastiği azaltma çalışmaları, poşet kullanımına karşı alternatif file ve kese kâğıdı, kumaş torba çalışmalarınıda bunun arkasından gündeme getireceğiz. Tek kullanımlık ürünler dünyamızı kirletiyor. Lütfen tek kullanımlık ürünleri 2 dakika içerisinde kirletip atmayalım. Atacaksak da geri dönüştürülecek ortamlara bırakalım. Katılan kurumlara, derneklere, çevre dostlarına teşekkür ediyorum' sözlerine yer verdi.

'Plastiğe Hayır Platformu'nun etkinliğine de katılacağız'

Eren, Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe Edirne Belediyesi'nin de katkı koyarak destek verdiğini açıklayarak; 'Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'na da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca AKUT Edirne Şubesi'ne teşekkür ediyoruz çünkü bu etkinliğin detaylı planlamasını onlar gerçekleştirdi.Biraz sonra sokaklara dağılacağız ve AKUT Edirne Şubesi'nden görevliler, bizi telsizlerle yönlendirecek. Gerçekten planlı bir temizleme kampanyasının arkasından Tunca Nehri kıyısına varacağız. Elimizdeki çöpleri bize ayrılan yere bırakacağız ve Tunca Nehri kıyısında son bir temizlik daha yapacağız. Devamında da Süvari Köprüsü'nde de Plastiğe Hayır Platformu'nun düzenlediği etkinliğe de katılarak destek vereceğiz' dedi.

1 kamyon çöp toplandı

Eren'in açıklamalarının ardından etkinlik katılımcıları başta Saraçlar Caddesi olmak üzere Edirne'de toplam 7 sokakta temizlik çalışması gerçekleştirdiler. Tunca Nehri kıyısında sona eren etkinliğin sonunda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve katılımcılara teşekkür etti. Temizlik etkinliğinin sonunda bir kamyon çöp toplanması dikkat çekti. Toplanan çöpler, Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından alındı. 

Bakmadan Geçme