Bilimde cinsiyet eşitliği

Bilimsel araştırma basamaklarını, bilim felsefesini ve öğrencilerin her dönem ihtiyaç duyduğu etkinliklerin yanı sıra TÜBAT'ı anlatmak ve öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen'˜Akademisyenliğe İlk Adım' sempozyumunda dönem başkanlığını bir kadın ve bir erkek öğrencinin birlikte yapması dikkat çekti. Nazlı Polat ve Atakan Dündar'ın birlikte yürüttüğü TÜBAT başkanlık görevi, geleceğin akademisyenleri arasındaki eşitliğe örnek oldu.

Bilimde cinsiyet eşitliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (TÜBAT), '˜Akademisyenliğe İlk Adım' sempozyumu gerçekleştirdi. Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda düzenlenen etkinliğe TÜBAT Başkanları Nazlı Polat ve Atakan Dündar, TÜBAT önceki dönem başkanı Attila Ülkücü, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Bilimsel araştırma basamaklarını, bilim felsefesini ve öğrencilerin her dönem ihtiyaç duyduğu etkinliklerin yanı sıra TÜBAT'ı anlatmak ve öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen sempozyumda hekim adayları, akademisyenlerle bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bilim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını TÜBAT Başkanları Nazlı Polat ve Atakan Dündar yaptılar.

Açılış konuşmasına ilk bölümünü Atakan Dündar gerçekleştirirken, ikinci bölümünü ise Nazlı Polat tamamladı. Dündar, konuşmasında '˜Akademisyenliğe İlk Adım' etkinliğinin TÜBAT'ın 2018-2019 eğitim öğretim yılındaki ilk etkinliği olduğunu belirterek; 'Bilim, belli bir konuyu bilmek amacıyla çıkılan, belli bir amaca yönelen, bilgi edinme ve yöntemler araştırma sürecidir. Tüm insanlığın ortak özelliği olan merak, oluşan bilgi birikimiyle birlikte eski dünyayı yeni dünya ile buluşturmuş. Bu durum, bilimsel araştırma metotlarının değişerek gelişmesine ve büyük bir ivme kazanmasına ön ayak olmuştur. Bugün burada proje, makale, sunum çalışmalarını basamak basamak öğrenmek, bu çalışmaları bilim literatüründe hazırlamak, bu süreçte destek alabileceğimiz kurum ve kuruluşların farkında olmak ve sadece ülkemizde kalmayıp tüm dünyaya açılmak ilk amacımız olmakla beraber, bizlere yardım eden çok değerli hocalarımız önünde sizleri bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek TÜBAT ailesini çok mutlu edecektir' ifadelerine yer verdi.

Başkanların ilk etkinliği

Dündar'ın konuşmasının ardından açılış konuşmasına devam eden Polat ise hayatta bir insanın dönüm noktası olacak atılması gereken bazı adımlar olduğuna dikkat çekerek; 'Bizlerle birlikte sizlerin bilim adına burada bulunmanız elbette bir gün karşılığını bulacaktır. Etkinliğimiz süresinde daha önce belirlediğimiz çalışma basamakları hakkında bilgilenecek olan arkadaşlarımızın heyecanını paylaşırken; attıkları bu adımın kariyerleri için faydalı olacağını temenni ederek, kendilerine TÜBAT ailesi adına teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz' dedi. Konuşmasında TÜBAT Başkanlığı'nı Dündar ile birlikte ilk kez paylaştıkları bir etkinlik düzenlediklerini söyleyen Polat, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Deneyimlerini anlattı

Polat ve Dündar'ın açılış konuşmalarının ardından sempozyumdaki ilk konuşmayı ise TÜBAT önceki dönem başkanı Attila Ülkücü yaptı. Ülkücü, konuşmasında proje, sunum, makale ve poster çalışmalarının yapılması ve yapımı sırasında etiğe uygun hareket etmenin, bilimin gelişimine katkıda bulunduğunu ve çalışmaları yapan kişilere kariyer basamakları oluşturduğunu belirterek; 'Etkinlik süresinde çalışma basamakları konusunda bilgilenecek olan arkadaşlarımızın heyecanını paylaşırken, attıkları bu adımın kariyerleri için faydalı olacağını temenni ederek TÜBAT ailesine teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum' sözlerine yer verdi. TÜBAT'ın 1990 yılından beri aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğini söyleyen Ülkücü, TÜBAT üyeliğine kayıt yaptırdıktan sonra aldığı görevlerde yaşadığı deneyimleri öğrencilerle paylaştı.

Gün boyunca devam etti

Ülkücü'nün konuşmasının ardından gün boyu devam eden sempozyumda; '˜Araştırma Etiği' konulu sunumu Doç. Dr. Fatma Nesrin Turan, '˜Etkin Sunum Teknikleri, Sunum ve Poster Hazırlama' konulu sunumu Prof. Dr. Kenan Sarıdoğan, '˜Bilimsellik ve Araştırma' konulu sunumu Prof. Dr. Suat Erdoğan, '˜Proje Yönetimi ve Destek Veren Kuruluşlar' konulu sunumu Prof. Dr. Nurettin Aydoğdu, '˜Makale Türleri ve Yazımı' konulu sunumu Prof. Dr. Zafer Koçak ve '˜Yurt Dışı Eğitim Olanakları' konulu sunumu Doç. Dr. Cafer Zorkun gerçekleştirdiler. 

Bakmadan Geçme