Bilim Tiyatrosu'ndan perde
Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından 2-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 4. Trakya Bilim Şenliği'nde '˜Pediatrik Anamnez, Tanı ve Tedavi' konusunda sahneye çıkan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Ülfet Vatansever, oğlu Mert Vatansever ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Stajyer Dr. Nur Melek Aydınlı konuyla ilgili hem sunum gerçekleştirdiler hem de kısa skeçlerle birlikte sunumlarını tiyatro ile desteklediler.
Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen 4. Trakya Bilim Şenliği, 2-3 Aralık tarihleri arasında Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Ulusal Bilimsel Araştırma Toplulukları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Pratik Gelişim ve Tıbbi Entegrasyon Topluluğu ve Namık Kemal Üniversitesi Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından da desteklenerek geleneksel hale gelen Bilim Şenliği, üniversitelerdeki hekim adaylarını bir araya getirdi.
Bilim Şenliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bilim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından programda Trakya Üniversitesi'nin tanıtım videosu gösterildi. Tanıtım videosunun izlenmesinin ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Beşlisi, Bilim Şenliği'nin açılış konserini gerçekleştirdi.
'Bilim bir bayrak yarışıdır'
Konserin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Pratik Gelişim ve Tıbbi Entegrasyon Topluluğu Başkan Yardımcısı Duygu Uzun konuşma yaptı. Uzun, konuşmasında Bilim Şenliği'nin 3 okulun dostluğunu temsil etmesinin yanı sıra bilimsel çalışmalarda aktif olarak yer almak isteyen öğrencilerin platformunu sağlamanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Uzun'un konuşmasının ardında Namık Kemal Üniversitesi Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu Eş Başkanları Uğur Doğru ve Kaan Bat da birer konuşma yaptılar. Doğru ve Bat'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Attila Ülkücü yaptı. Ülkücü, konuşmasında bilimin bir bayrak yarışına benzediğini belirterek; 'Bayrağı alan nesil, kendi parkurunu en iyi şekilde tamamlamaya çalışır. İçinde bulunduğumuz bilgi ve birikim çağında kendi parkurumuzu en iyi şekilde koşmaya çalışıyoruz' dedi.
'Trakya Üniversitesi Trakya'ya açık'
Ülkücü'nün konuşmasının ardından Bilim Şenliği'nde bir konuşma da Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun yaptı. Prof. Dr. Uzun, konuşmasında Trakya Üniversitesi Rektörlüğü olarak her zaman öğrencileri öncelikli kılarak aktiviteleri yerine getirdiklerini söyleyerek; 'Başından beri bu tür etkinlikleri destekliyoruz ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Burada çok güzel bir aktivite gerçekleştiriyorsunuz. Daha önceki yıllardan itibaren bu aktivitelerinize başlamanız olmanız bizim için umut vericidir. Trakya Üniversiteleri arasında da bu iletişimin sağlanmış olması da bizim için mutluluk vericidir. Trakya Üniversitesi'nin tüm imkânları sadece öğrencilerine değil, aynı zamanda Trakya Bölgesi'ndeki Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'deki üniversitelerimizin öğrencilerine de açıktır. Lütfen birlikte ortak projeler gerçekleştirin' ifadelerine yer verdi.
Sunuma skeçli destek
Prof. Dr. Uzun'un konuşmasının ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Ülfet Vatansever, oğlu Mert Vatansever ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Stajyer Dr. Nur Melek Aydınlı; '˜Pediatrik Anamnez, Tanı ve Tedavi' konusunda sunum gerçekleştirdiler. Sunumun açılış konuşmasını Stajyer Dr. Nur Melek Aydınlı gerçekleştirirken; Prof. Dr. Ülfet Vatansever, oğlu Mert Vatansever ve Stajyer Dr. Nur Melek Aydınlı'nın sunumlarını skeçlerle desteklemeleri dikkat çekti. Aydınlı, sunumuna zehir ve zehirlenmelerin tanımı ile başlarken; hangi maddelerin zehir olmadığıyla ilgili bilgiler verdi. Aydınlu, sunumunda ruj, tükenmez kalem boyaları, sabun, şampuan, pil, mum, tebeşir kalemi, kil, mürekkep, makyaj malzemesi, el ve tıraş losyonları ile kremlerinin zehir olmadığını açıkladı.
Anne-oğul sahnede
Aydınlı'nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Ülfet Vatansever, oğlu Mert Vatansever ile birlikte sahneye gelerek skeçlerini canlandırdılar. Mert Vatansever'in annesinin rujunu yiyen meraklı bir çocuğu canlandırdığı skeçte, Prof. Dr. Ülfet Vatansever ise telaşlı bir annenin sahneledi. Aydınlı'nın rujun zehir olmadığına dair uyarılarını dinleyen telaşlı anne rolündeki Vatansever ve oğlu Mert Vatansever, rujun zehirli madde olmadığı öğrendiler. Vatansever ailesinin performansı, katılımcılar tarafından alkış aldı.
Tedavi gerektirenleri açıkladı
Aydınlı, sunumunda fazla miktarda alındığı zaman tedavi gerektiren maddeleri de açıklayarak; 'Bunlar da kolonya, deodorant, saç boyaları, saç spreyi, 20'den fazla olduğunda kibrit, oral kontraseptifler ve güneş yağlarıdır' dedi. Aydınlı'nın açıklamalarının ardından yeniden sahneye gelen anne ve oğul Vatanseverler, temizlik malzemesi içen çocuğun tanı ve tedavi sürecini canlandırdılar.
Değişikliklere dikkat çekti
Çeşitli zehirlenme konularında skeçlerin canlandırıldığı sunumda Aydınlı, zehirlenen çocuklarda genellikle kesin tanı koydurucu bir bulgu olmayabileceğini belirterek; 'Ani gelişen bilinç kaybı durumunda öncelikle zehirlenme düşünülmelidir. Öykü, tanıda çok yardımcı olur. Bazen de aile zehirlenmenin farkında değildir veya durumu gizler. Klinik ve laboratuvar muayeneleri ile diğer hastalık olasılıklarının uzaklaştırılması ile tanı şüpheli olarak konulur. Zehirlenme şüphesi ile getirilen her hasta dikkatle muayene edilmelidir' dedi. Aydınlı, sunumunda korunmadaki en etkili önlemin ilaç veya toksik madde ambalajında ve içeriğinde yapılan değişiklik olduğuna dikkat çekti. Sunum ve skeçlerin ardından Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Attila Ülkücü, Prof. Dr. Ülfet Vatansever, oğlu Mert Vatansever ve Stajyer Dr. Nur Melek Aydınlı'ya teşekkür belgelerini takdim etti.