Belediye mama üretecek

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, pandemi dönemiyle 40 tondan 100 tona çıkan sokak hayvanları mama ihtiyacı sonucu yeni bir proje hayata geçirileceğini duyurdu. Tanrıkulu, Edirne Belediyesi'nin temin edeceği makine ile yemek artıkları ve organik atıklardan sokak hayvanları için mama üretimine başlayacağını söyledi.

Belediye mama üretecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Türkiye'de 1 yıldır devam eden korona virüsü salgınında sokak hayvanları için hayata geçirilen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, Edirne Belediyesi'nin pandemi ile birlikte kentteki sivil toplum örgütleri ve hayvanseverlerle işbirliği gerçekleştirdiğini söylerken; sokak hayvanlarının özellikle beslenme sorununu çözecek yeni bir projenin hayata geçirileceğini duyurdu. Tanrıkulu, projenin daha önce Antalya'nın Kepez Belediyesi tarafından uygulandığını belirtirken; Edirne Belediyesi'nin, hayata geçireceği proje ile artık yemeklerden sokak hayvanları için mama üreteceğini söyledi. Proje için gerekli makinenin belediye tarafından temin edileceğini açıklayan Tanrıkulu, pandemi döneminde sokak hayvanları için mama alımını da 40 tondan 100 tona çıkardıklarını söyledi.

'MAMA İHALESİNİ 2,5 KATINA ÇIKARDIK'

                Edirne Belediyesi'nin pandemiden önce bazı restoranlar, fabrika yemekhaneleri, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile artık yemek protokolü imzaladığını hatırlatırken; 'Buralardan artan yemekleri alıyorduk ve Edirne'nin 10 noktasında besleme yapıyorduk. Pandemi başladığı zaman hayvanseverlerle bir araya geldik ve hemen organize olduk. 22 Dost Eli Derneği'nden Bir El Bin Nefes Derneği'ne, Kedi Babası Kerem'den Şenaycats'e kadar hayvanseverlerle bir program yaptık. Geçen yıl 40 ton mama ihalesi yapmıştık ve pandemiden sonra 100 tona çıkardık. Mama ihalesini 2,5 katına çıkardık ki ihtiyacımız da oldu. Çünkü artık yemek miktarı azaldı' ifadelerini kullandı.

'MAMA ÜRETECEĞİZ'

                Tanrıkulu, Edirne Belediyesi'nin sokak hayvanları için mama üretimine başlayacağını açıklarken; 'Ayrıca Başkanımız Recep Gürkan'ın talimatıyla yeni bir makine alacağız. Bu makine, artık yemeklerden mama üretecek. Antalya'nın Kepez Belediyesi bu uygulamayı yapmış. Biz de bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bundan sonra artık yemeklerden, organik atıklardan mama üreteceğiz. Bu çalışmalarımızı da sosyal medya hesaplarımızdan her gün paylaşıyoruz' dedi.

NATO KÖPRÜSÜNE KAMERA GELECEK

                NATO köprüsü bölgesinde geçtiğimiz günlerde cansız bedenleri bulunan köpeklerle ilgili de açıklama yapan Tanrıkulu; 'Geçtiğimiz günlerde NATO köprüsü bölgesinde nahoş bir olay oldu. 4 tane köpek yavrumuzu yakmışlar. 3-4 tanesi de ölü bulundu. Biz de savcılığa şikâyetçi olduk. Biz de Başkanımız Recep Gürkan'ın talimatıyla oraya gittik ve incelemelerde bulundu. Edirne Belediyesi olarak bu alana kamera koyacağız. Orası çok büyük bir alan ve jandarma bölgesi olduğu için Jandarma komutanımız ile görüştüm ama çok uygun olmadığını söyledi. Yine de Başkanımızın talimatıyla o bölgeye 7 gün 24 saat görüntü alınacak, gece görüşü de olan bir kamera koyacağız. Bunun altyapısı için ekiplerimizi görevlendirdik. Bu olayı kimin yaptığına dair bir ipucu bulmamız kamera olmayınca çok zor. Olaya çok üzüldüm ve duyulmasının ardından Edirne dostu olan birçok insan arayıp üzüntülerini bildirdi. ABD'nin Kaliforniya eyaletinden bile bir Edirneli aradı. Ayrıca siyasi partilerin hayvan hakları kurullarından arayanlar oldu. Bu nedenle 1-2 hafta içinde kamera sistemini kurmak istiyoruz. Edirne'de hayvanlarla ilgili bir sorun olduğunda çok üzülüyorum. Bu şehirde kötü bir şeyi asla düşünmüyorum. Bir insan neden sokaktaki bir cana zarar verir ya da öldürür? Bunu anlayamıyorum. Hem bir hekim, hem de bir insan olarak anlamlandıramıyorum. Ne yazık ki bu bir psikiyatrik bir vakadır' sözlerine yer verdi.

'KÜÇÜK BELEDİYELER EDİRNE'YE BIRAKTI'

                Tanrıkulu, pandemi döneminde Edirne'ye çeşitli küçük belediyelerden sokak hayvanlarının bırakıldığını belirtirken; 'Edirne'de o kadar güzel insanlar var ki sokaktaki canlar pandemide arttı. Çünkü küçük belediyelerin bizim gibi bakımevleri yok. Biz eski TOKİ ve otogar bölgesinde bugüne kadar görmediğimiz küpesiz birçok köpek gördük. Küçük belediyelerde sayıları artınca bize bırakıldığını düşünüyoruz. Bunun da tespitini yaptık. Bir şey de demiyorum çünkü haklılar. Bu durumu valiliğe ve bakanlığa da yazdım. İl Özel İdaresi'nin veya Valiliğin bu tür belediye sınırları dışındaki yerlere geçici barınaklar açması lazım. 2-3 bin nüfuslu bir belediye bizim kadar para harcayamaz. Bizim barınağımızda 3 veteriner, 4 veteriner teknisyeni olmak üzere toplam 16 tane çalışanımız var' dedi.

'SATIN ALMAYIN, SAHİPLENİN'

                Edirnelileri hayvan sahiplenmeye davet eden Tanrkulu; 'Halkımızdan da şunu rica ediyorum; pandemide hayvanlarını terk etmesinler. Pandeminin ilk günlerinde sosyal medyada korona virüsünün hayvanlardan bulaştığına dair yanlış bilgiler çıktı. Sokaklar cins köpeklerden geçilmez oldu. Geçtiğimiz günlerde Çin Aslanı sahiplendirdik. Barınakta öyle cins köpekler var. Bu canlar insanlara alışmışlar ve terk edildikleri zaman inanılmaz üzgün duruyorlar. O yüzden satın almayacağız, barınaklardan sahipleneceğiz. Geçtiğimiz günlerde yine Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı'dan şarkıcı Gülben Ergen'e kadar giden bir köpeğimiz oldu. O kadar çok sevindik ki. Yağmur Islattı o hafta toplam 7 köpek sahiplendirmiş ve buna da çok sevindim. Lütfen satın almayalım, barınaklardan sahiplenelim' diye konuştu.