Belediye çevreye gönülsüz

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Eren, Edirne Kent Konseyi'nin evsel atıklar evlerde ayrıştırılır başlıklı toplantısında gerçekleştirdiği sunumda Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği'nin düzenlediği Çevre Dostu İşletmeler Plastiğe Hayır Diyor projesine dikkat çekerek, projeyi Edirne Belediyesi'nin destek vermemesine rağmen gerçekleştireceklerini açıkladı. Eren, sunumunda Tunca Nehri kıyısındaki kirliliğe de dikkat çekerek, Edirne Belediyesi'nin Tunca Nehri kıyısına el atması gerektiğini söyledi.

Belediye çevreye gönülsüz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Eren, Edirne Kent Konseyi'nin '˜evsel atıklar evlerde ayrıştırılır' konu başlığı ile farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği yılın son toplantısında '˜Çevre Dostu İşletmeler Plastiğe Hayır Diyor' adlı proje ve Tunca Nehri kıyısındaki plastik ve çöp toplama etkinlikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eren, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği'nin düzenlediği '˜Çevre Dostu İşletmeler Plastiğe Hayır Diyor' projesine 2017 yılı yaz aylarında başladıklarını açıklayarak; 'Çalışmamız yaklaşık 5 ay sürdü. '˜Çevre Dostu İşletmeler Plastiğe Hayır Diyor' adlı bir projeyi yazdık. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Plastiğe Hayır Platformu, Edirne'de plastik kullanımını azaltmak üzere işletmeleri gezdi, tek tek sahipleriyle konuştu. Sunumunda plastik kullanmayan işletmelere yeşil logo verilmesi gibi bir çalışmayı hazırladık. Hazırladığımız dosyayı Edirne Belediyesi'ne sunduk. Gezdiğimiz işletmelerin de özelliklerini, kaçının plastik kullanmadığını, cam şişe kullanımını ayrıntılı bir şekilde yazdık. Ekiplerimizle yaklaşık 50 firma gezdik. Bu çalışmayı Edirne Belediyesi'ne ve Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği'ne sunduk. EDESOB çok olumlu buldu ve esnafla birlikte çalışmalarımıza katılacağını söyledi. Edirne Belediyesi de başta çok ılımlı gibi göründü ve '˜tamam' dediler. Bir daha da randevularımıza dönmediler. Logo çalışması yapacaktık ve geri dönmediler. Anladık ki belediye, kendisine bir '˜stop' koydu' ifadelerine yer verdi.

'Belediye gelmese de yapacağız'
Eren, '˜Çevre Dostu İşletmeler Plastiğe Hayır Diyor' projesi ile toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyerek; 'Çevre kirliliğini kaynağında önleyecektik. Plastik kullanımı azalacaktı ve geri dönüşüme katkıda bulunacaktık. Çünkü firmaların büyük bir kısmı zaten plastik şişe kullanımından vazgeçmeye başlamış. Birçok firma cam şişede sunumu uygun görüyor. Projenin hedef kitlesi belliydi, güzelce planlanmıştı. Gönüllü insanlar vardı ve günlerce saatler boyu emeğini harcayarak böyle bir proje hazırlamıştık. Bunu hatta kent ölçeğinde bir çalışmaya dönüştürecek kadar Edirne Belediyesi'nin önüne hazır bir şekilde koymuştuk. Yeşil logo projesi belki de Türkiye'de ilk olacaktı. Ekiplerle ziyaret ettik, projeyi anlattık, ne kadar plastik tükettiklerini konuştuk. Esnaf odalarını davet ettik. Basını bilgilendirme toplantısı yapacaktık ki bunu Edirne Belediyesi gelmese de önümüzdeki günlerde yapacağız' dedi.

'Plastiği azaltacağız'
Projenin hedefleri arasında plastik materyalini azaltmak olduğuna dikkat çeken Eren; 'Örneğin; pipet kullanmamalarını istedik. Birçoğu çok isteyen müşterilerine pipet vereceklerini söylediler. Bir de bu materyallerin, örneğin cam şişelerin, belediye tarafından toplanmasını sağlayacaktık. Bu da projenin artısı olacaktı. Biz hâlâ Edirne Belediyesi'nden yapılmış bir projeye el atmasını bekliyoruz. El atmazsa biz kendimiz sembolik olarak yeşil logoları hazırlayıp bunu gerçekleştiren kafelere, restaurantlara yeşil nokta logosu şeklinde vereceğiz. Logo çalışmasını biraz daha geliştirdikten sonra bir form hazırlayıp bütün işletmelere dağıtacağız. Projeyi özendirerek, işletmelerin katılımının artırılması için altyapı çalışması oluşturacağız. Sivil toplumun oluşturduğu denetim ekibi de olabilir. Logo alan işletmelerin sosyal medya ve basında tanıtılması da bu programın bir parçası olacak' sözlerine yer verdi.

'Geri dönüşsüz katliam başlıyor'
Edirne'de plastik kullanımının azaltılmasına dikkat çekmek amacıyla Plastiğe Hayır Platformu'nun başlattığı ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve sivillerin de katıldığı etkinliklerle Tunca Nehri kenarında plastik ve çöplerin düzenli olarak toplandığını söyleyen Eren; 'Buradaki amaç, çöpler nehir kenarına kadar geldiğinde ve atık nehre karıştığında geri dönüşsüz bir katliam başlıyor. Biz, onu önlemek için nehir kenarına kadar gelmiş çöpleri toplayarak nehre karışmasını önlüyoruz' dedi.

'Edirne Belediyesi Tunca'ya el atmalı'
Edirne Belediyesi'nin Tunca Nehri kenarına el atması ve uyarı levhaları asması gerektiğini söyleyen Eren; 'Bunu defalarca Edirne Belediyesi'nden istedik. Fakat hiçbir dönüş olmadı. Fazladan iki tane konteyner kondu. Biz yine toplamaya devam ediyoruz. Yerinde ayrıştırmaya birkaç önerimiz var. Pilot bölgelerde okunmayan el ilanlarından çok evsel atıkların ayrı poşetlere kapı önlerinde toplanmaya başlanmasıyla Edirne Belediyesi pilot başlangıç yapmalı. Zekice tasarlanmış projeler, farkındalığı daha hızlı artırıyor. Edirne Belediyesi'ne bunun üzerinde çalışmasını öneriyoruz. Sonuç olarak aslında hepimiz yediği ekmeğin kırıntılarını bu da karıncanın payı diyerek toprağa veren Anadolu insanından sadece bir duygu uzağız' ifadelerine yer verdi.