Beksaç, 'Selimiye Camisi içinde sırlar barındırıyor'
İslam coğrafyasının en önemli eserlerinden olan Selimiye Camisi içinde sırlar barındırıyor. Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, dünya tarihinde birçok başyapıtın sırlarla dolu olduğunu söyledi.
UNESCO kültürel eser listesinde yer alan Edirne Selimiye Camii Türk İslam Mimarisinin en önemli örneklerinden. Mimar Sinan'ın ustalık eseri, Türk İslam Mimarisinin mihenk taşı. Eşsiz kubbesi ile Osmanlı mimarisinin zirve noktası.
İslam coğrafyasının en önemli eserlerinden olan Selimiye Cami yaklaşık 5 asırdır İslam mimarisinin kutbu olmaya devam ediyor.
Cami içerisindeki semboller Osmanlı’nın gücünü ziyaretçilere yansıtarak göğe doğru yükselen minareleri ve kubbesinin gökyüzü ile yeryüzünü birleştirdiğine inanılıyor.
Dünya tarihinde birçok başyapıtın sırlarla dolu olduğunu söyleyen Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Engin Beksaç, İslam Aleminde de içerisinde çeşitli sırlar bulunduran yapıların olduğunu belirtti.
Selimiye Camisine bakıldığında tam bir evren sembolü olduğunu gördüklerini söyleyen Beksaç, “İşte Selimiye bu tür yapıtlarından biridir. Her ne kadar da unutulmuşta olsa Selimiye yapıldığı yüz yılda akabinde Osmanlı süresi boyunca bu sırların bilindiğini gayet bilinmektedir. Bu konuyla ilgili çok yazılmış kitaplarda vardır. Hatta Cumhuriyetin ilk yıllarında Sinan ve Selimiye ilgili derlemelerde de bu tip bilgilere ulaşıldığını biliyoruz. İster planı ister düzeni ister dış görünüşü ile Selimiye Camii başlı başına bir sırlar ve semboller abidesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Selimiye Camisi yıllardır süslemeleri ve minareleri ile yıllardır tahribat görmeden günümüzde yenilenmeden orijinal kimliğini korumasıyla dikkat çekici bir yapıdır. Her ne kadar bazı islam sanatında sembolü olmaz, görsel kültüreli bu geçersiz bir olgudur, Selimiye bu bütün eserleri bütün kültürel değerleri taşıyan insani bir evrensel abidedir. Selimiye Camisine baktığımızda tam bir evren sembolü olduğunu görüyoruz. Zaten 7 kat şekli ile birlikte gök kubbe ile yer yüzünü birleştiren bir görüntüsü ile bir evren dağı sembolü karşımıza çıkmaktadır. Bu görüntü ile Selimiye evrensel bir simge olduğunu ortaya koyar.” Şeklinde konuştu.
Selimiye Camisi’nin restorasyon öncesinde her hangi bir kayma yaşamadığını aktaran Beksaç, “ kentteki diğer camilerde kayma problemleri var. Selimiye Cami her noktasıyla orijinalliğini koruyor. Bize Osmanlının zirve olduğu dönemde Selimiye’nin yapılış amacını gösteriyor. Selimiye’nin 4 yana bakan minaresi ile tam bir evren sembollüdür. Bir cihan devleti sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır. Gördüğümüz 8 gen plan esas itibar ile bir korucuyu tılsımı taşımakta ve Mimar Sinan’ın cami içinde bir tılsım oluşturduğunu, yapının korunmasını ve evrenselliğinin korunması gerektiğini görüyoruz” dedi. Fahrettin Baydar