Bayram tatilinde yola çıkacaklar dikkat!
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, bayram tatilinde uzun yola çıkacak sürücüleri yol hipnozuna karşı uyardı.
Bu yıl 29 Mart’ta başlayacak 4 günlük Ramazan Bayramı tatilinde milyonlarca kişi yola çıkacak. Kilometrelerce yol gidecek vatandaşlar saatler süren yolculuklar yapacak.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, bayram tatilinde araçlarıyla uzun yola çıkacak sürücüleri uyardı. Uyku uzmanı Öztürk, yol hipnozuna larşı sürücülerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Saatlerce araç kullanmak zorunda kalacak olan sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka dinlenmesi gerektiğini aktaran Öztürk, “Sürücüler uykusunu almadan yola çıkmamalı. Uykusuzluk sürücüleri mutlaka zorlar. İdeal olanı sağlıklı bir uyku uyuduktan sonra yola çıkmak ancak bazen zamandan kazanmak için akşamdan yola çıkıp gece boyunca yol yapılıyor. Bu durumlarda mutlaka mola vermeye dikkat etmek, molalarda kahve tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra araç içerisinde kısa süreli şekerleme uykuları da uykusuzluk halini ortadan kaldırabilir." Sözlerini kullandı.
Sürücülerin uzun yolda mola vererek seyahat etmesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk, durdukları zaman kahve içmenin rahatlık ve uyku hissini tetikleyeceğini belirtti.
Kahvenin içinde bulunan kafeinin uykulu olma halini azaltacağını aktaran Öztürk, “Sürücülerin uzun süre aynı hızla gitmesi ve benzer yön değişikliklerine odaklanması yol hipnozuna neden olabilir. Uzun yolculuklarda sürücüler uykusuzluk ve yorgunlukla birlikte düz yolda hipnoz etkisine girebiliyor. Sürücünün gözü açık halde uyuması olarak tanımlanan ve trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri olarak görülen yol hipnozunda sürücü yol üzerindeki bir noktaya kilitlenip bir çeşit dalgınlık yaşıyor. Yol hipnozu, genellikle monoton ve tekdüze yolların yol açtığı dikkat dağınıklığından kaynaklanır. Yol boyunca dikkatimiz dağılabilir. Özellikle trafiğin daha az olduğu yerlerde yolun hipnotik etkisi kişi üzerinde bir hipnoz etkisi oluşturabilir. Bundan kaçınmak amacıyla doğrudan yola odaklanmak yerine araç içerisinde müzik dinlemek, zaman zaman aynaları kontrol etmek ve bir şeylerle ilgilenmek faydalı olabilir. Aksi takdirde yol hipnozuna kapılma riski doğar ve kazalar meydana gelebilir." Dedi.
Öztürk, sürücülerin molalarda yürüyüş yapmasının kan dolaşımını arttıracağını söyledi.
Araç koltuğunda uzun süre oturmanın kas ağrıları, tutulma ve uyuşmaya neden olabildiğini hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:
“Yol sırasında uzun süreli hareketsiz kalmak özellikle vücut ağırlığıyla beraber bacakların alt kısımlarında kanlanmanın azalmasıyla uyuşmalara neden olabilir. Bu durum farkına varmadan insanlardaki derin duyunun etkilenmesine sebep olur. Derin duyunun etkilenmesi gaza veya frene basarken ne şiddetle basıldığının farkında olunmamasına neden olur. Algımız bozulmasın diye mola verildiğinde 100-150 metre yürümek faydalı olacaktır." Kumru Öngün