Bayram bereketi esnafın yüzünü güldürdü
Ramazan Bayramı tatili, Edirne esnafına adeta can suyu oldu. Bayramın özellikle ikinci gününde yaşanan ziyaretçi akını, kentin tarihi çarşılarını ve turistik noktalarını doldurdu. Esnaf, uzun süredir yaşanan durgunluğun ardından yoğunluktan oldukça memnun kaldı.
Edirne'de esnafın yüzü, Ramazan Bayramı tatilinde güldü. Özellikle bayramın 2'inci günü ziyaretçi akınına uğrayan kentte adeta adım atacak yer kalmadı. Tarihi ve turistik noktaları gezen turistler, hem yöresel lezzetlerin tadına baktı hem de yaptıkları alışverişlerle esnafa katkı sağladı
Edirne, bayram tatili boyunca hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline geldi. Kentin simge noktalarından Selimiye Meydanı ve tarihi çarşılar, adım atacak yer kalmayacak kadar dolarken, tava ciğerin meşhur adresleri önünde uzun kuyruklar oluştu.
Kentin simge noktalarından Selimiye Meydanı ve tarihi çarşılar adım atacak yer kalmadı. Esnafa can suyu oldu. Yüzünü güldürdü. Beklediklerinden fazla kalabalıkla karşılaşan esnaf, ziyaretçilerin yaptıkları alışverişler sonrası rahat bir nefes aldı.
Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda satış elemanı olarak çalışan Alev Kantur, "Hem arife günü hem de bayramın 2'inci günü güzel bir kalabalık vardı. Bu kadar yoğun olacağını tahmin etmemiştik. Çok kalabalıktı. Arife günü yerli halk alışverişe gelerek ihtiyaçlarını esnaftan karşıladı. Bayramda da 2'nci günü açtık. Turist yoğunluğu vardı. Hem tarihi mekanlarda hem de çarşılarda yoğun bir kalabalıkla karşılaştık. Uzun süredir işlerimiz durgundu. Esnaf olarak bu kalabalık ve alışverişler bizi çok mutlu etti" ifadelerini kullandı.
Şekerleme satışı yapan esnaflardan İlknur Arı, "Güzel bir bayram geçirdik. Yoğun bir kalabalık vardı. İşlerimiz de hareketlendi.Kavala kurabiyesi ve badem ezmesi satışları çok yoğundu. Bu kadar kalabalık olacağını düşünmemiştik. Gelen turistlerden herkes nasibini az da olsa aldı. Oluşan kalabalık bizleri sevindirdi" dedi.
Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafı Emin Özbostan, "Bayramda Edirne'de turist yoğunluğu yaşandı. Kente gelen turistler, tarihi noktaları dolaşıyor, ciğer yiyor ve esnaftan alışveriş yapıyor. Bayramın 2'inci günü dükkanımızı açtık. Sabahın erken saatlerinden itibaren güzel bir kalabalıkla karşılaştık. İşlerimize de olumlu yansımaları oldu. Araç yoğunluğu da çok oldu. Hava da güzel güneşliydi arada yağmur yağdı ama yağmur bereketi ile insanların bereketi birleşti çok memnun kaldık" ifadelerine yer verdi.
Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafı Mehmet Nal, "Uzun süreden beri işlerimiz durgundu.Eylül ayından beri piyasada durgunluk yaşanıyordu. Bayramın gelmesiyle birlikte hareketlilik yaşanmaya başladı. Güzel geçti. Güneşli bir hava vardı. Özellikle bayramın 2'inci günü her yer çok kalabalıktı. Bayram alışverişleri bize de iyi geldi" dedi.
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı ve Ciğerci Esnafı Uğurcan İmrak,"Günler öncesinden hazırlıklarımızı tamamlamış ve heyecanla misafirlerimizi beklemeye başlamıştık. Bu bayram biraz da kış sezonuna denk geldiği için kültür turizminin ön palanda olacağını tahmin ediyorduk. Düşündüğümüz gibi de oldu. Özellikle bayramın 2'inci günü kentte yoğun bir kalabalık vardı. Güneşli havanın tadını çıkarmak isteyenler bu fırsatı değerlendirdi. Tarihi noktaları dolaşan misafirler, meşhur lezzet tava ciğerin tadına bakmak için ciğercilere akın etti. Hemen hemen her dükkanın önünde kuyruk oluştu. Bu kalabalık tüm esnafa can suyu oldu. Güzel ve bereketli bir bayram geçirdik" şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar