Bayır deresi su mercimeğiyle kaplandı

Edirne'de bulunan bayır deresi çevrede yaşanan kirlilik yüzünden yeşile büründü. Kapıkule sınır kapısı yolunda bulunan Bayır Deresi her yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan çevre kirliliği sebebiyle yeşile büründü.

Bayır deresi su mercimeğiyle kaplandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bulgaristan’dan doğan ve Edirne’ye akan Tunca Nehri’nin kollarından olan Bayır Deresi, çevrede yaşanan kirlilikten dolayı su mercimeği ile kaplandı.

Yıldırım Mahallesi yakınlarında ve Kapıkule sınır kapısı yolu üzerinde bulunan dere tesis ve evsel atıklar nedeniyle kirlendi. Kirlenen derenin yüzeyi su mercimeği ile kaplandı.

Geçtiğimiz günlerde 11. Bölge Müdürlüğü ve belediye ekiplerince temizlenen derede su akışının durması sebebiyle çöpler gün yüzüne çıktı. Yüzeyi su mercimeği kaplanan derenin sürekli temizlenmesi gerekiyor.

Bayır Deresinin eskiden temiz aktığını ve balık tutuklarını belirten Mehmet Almaç,  “Eskiden burada balık tutardık. Mahalleli devamlı gelip su alırdı. Şimdi gördüğünüz gibi ziyanlık. Yukarıdan başlıyor pislik, şişeleri falan atıyorlar. Su maymunları da burada yaşıyor. Belediye ile su işlerinin ortaklaşa burayı temizlemesi gerekiyor” İfadelerini kullandı.

 Bölgede aşırı yağışın ardından yaşanan su taşkınları ile birlikte sevimli kemirgen hayvanlar Bulgaristan’dan doğarak Edirne’den geçen Meriç ve Tunca Nehirlerinden kentte geldiklerini belirten Ali Keskin’de yaşanan kuraklıkla birlikte sayılarında azalma olduğunu belirtti. Kirli ve çöplüğe dönen derede sadece su maymunlarının yaşadığına dikkat çeken Keskin;  Benim burada çiftliğim var. Bu sevimli hayvanların burada yuvaları var. Zararsız hayvanlardır. Ot yerler, kök yerler, bitki yerler. Geçenlerde temizlendi dere ama tekrar insanların çöp atmasıyla dere yine kirlendi ve çöplüğe döndü. Yaklaşık 15 gün önce Devlet Su İşleri ekipleri dereyi temizleyerek pırıl pırıl yaptı. Üzerinden kısa süre geçmesine rağmen deremiz yine batmış durumda. . Komşularımız sağ olsun hiç dikkat etmiyorlar. Dere kirlendiği için artık içinde hiçbir canlı yaşamıyor. Suda sadece su maymunları barınıyor, onlarında sayısı her geçen gün azalıyor.” Sözlerini ekledi

EBRU YILDIZ GÜNENÇ