• Haberler
  • Edirne
  • Başoğlu, Edirne Avrupa'ya 'İslam'ın mührü' mesajı veriyor

Başoğlu, Edirne Avrupa'ya 'İslam'ın mührü' mesajı veriyor

Edirne Müftüsü Hasan Başoğlu, sınır kenti Edirne'nin 43 tane camiyle Avrupa'dan bakıldığında 'İslam'ın mührü' mesajı verdiğini söyledi.

Başoğlu, Edirne Avrupa'ya 'İslam'ın mührü' mesajı veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kent merkezinin selatin camileriyle ve kültürel miraslarıyla Osmanlı tarihini yansıttığını belirten Başoğlu, “Edirne merkezdeki 43 tane camisi ile hemen Avrupa'ya sınır, Avrupa'dan buraya bakıldığında buranın minareleriyle birlikte karşı tarafa İslam'ın mührü olduğu mesajını veriyor. Payitaht dediğimiz Edirne'de peygamberin övdüğü İstanbul'un fethedilmeden önce bütün cami denemeleri Edirne'de yapılıyor. Mesela üç Şerifeli Camisi'nde ilk defa işte üç tane ayrı merdiven meselesi, geniş kubbe meselesi işte kare işte dikdörtgenden kareye geçiş. Mimar Sinan'ın yani tarihe mimarlığıyla damga vurmuş Mimar Sinan'ın Edirne'de ustalık eserinin olması bize ayrıca bir gurur veriyor.” Dedi.

Başoğlu, camilerin bitişiğindeki arastaların, medreselerin ve benzeri yapıların Edirne’nin bacasız bir fabrika olduğunu gösterdiği dile getirdi.

Edirne’ye gelen turistlerin ilk olarak Selimiye Camisi’ni ziyaret ettiğini aktaran Başoğlu, daha sonra selatin camiler ve tarihi yapıları gezdiğini söyledi.

Tarihi mirasın kent ekonomisine de katkıda bulunduğunu anlatan Başoğlu, “Tabii bazen bizim göremediğimiz, Edirne'yi ziyarete gelen misafirlerimiz oluyor. Zevkler, renkler ve ihtiyaçlar çok farklı oluyor.  Biz içindeyken bazen göremiyoruz. Tıpkı balığın suda suyun kıymetini bilmediği gibi ama dışarıdan gelen insanlar bazen serzenişlerde bulunuyor. İşte bu cami ne zaman bitecek diyor. Ama devletimiz o camiyi iki, üç yıl, dört yıl bu şekilde korumaya almaz ise ve maalesef gelenler rahatsız da olsa biz o camimizi Selimiye'mizi ileride tamamen kaybetme riskimiz var. İşte onun için bazen sabretmek lazım. İnşallah o camimizin inşaatları da bitecek. Selamete kavuşacak.” Şeklinde konuştu.

Selimiye'ye ve diğer camilerin ibadethane olduğunu unutmamak gerektiğini ifade eden Başoğlu, camilere galoşla girmek isteyen ziyaretçilerin olduğuna değindi.

Galoşların cami halılarına zarar verdiğini aktaran Başoğlu, camilere girişlerde kıyafette dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başoğlu, vatandaşlara camilerin usul ve adaplarına uyulması çağrısında bulundu.

Son yıllarda eski camilerdeki restorasyon çalışmalarının hızla ilerlediğinden Bahseden Başoğlu, “Bazen temellerinden yeniden yükseltilen camilerimiz var. Bunu yapanlara bütün devlet yetkililerine teşekkür ediyorum. Otuz kırk yıldır iki tane problem var. Yani bizim için eksiklik var. Bu daha müftülük yanmadan önce de olan bir şey. Edirne'ye yakışır. Payitahtta yakışır. Balkanlar'dan Müslüman ülkelerden insanlarımız geliyor. Oradaki din adamları geliyor.” Dedi.

Barış Karapaça