• Haberler
  • Edirne
  • Barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü

Barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de içme suyunun sağlandığı barajların doluluk oranı yüzde 20'ye kadar düştü. Kayalıköy'de yüzde 15, Süloğlu'nda yüzde 43 ve Kırklareli Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 53'e kadar geriledi.

Barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya bölgesi bu yıl kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya... Mevsim yağışlarının az olması ve kurak geçen kış nedeniyle hem tarımsal sulamanın yapıldığı nehirler hem de barajların doluluk oranı dip seviyeye kadar düştü.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle barajlarda su seviyesi de oldukça azaldı.  Kuraklık, bilinçsiz sulama ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları barajlardaki doluluk oranlarını düşürdü.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde barajlardaki su seviyeleri önemli ölçüde düştü.Kuraklıktan en çok Edirne etkilendi. Kente içme suyu sağlayan bazı barajlarda doluluk oranı yüzde 20'inin altına düştü.

Sulama amaçlı kurulan barajlarda da içler acısı durum yaşanıyor. Altınyazı, Sultanköy ve Armağan gibi barajlarında doluluk oranı beklenenin altına düştü. Kırklareli'nde kurulu ve İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlardan Pabuçdere yüzde 5,3 -Kazandere'de ise doluluk oranı yüzde 1,53'e düştü.

Trakya’nın bir diğeri kenti Tekirdağ’a içme suyu sağlayan barajlardan Naipköy'ün doluluk oranı yüzde 25, Çokal ise yüzde 79 oldu.

Sulama amaçlı kurulan barajlardan Karaidemir'de ise su seviyesi yüzde 26'ya geriledi.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ