• Haberler
  • Edirne
  • Balkan Üniversiteleri Arama Kurtarma Ekipleri Kıyasıya Yarışıyor

Balkan Üniversiteleri Arama Kurtarma Ekipleri Kıyasıya Yarışıyor

Edirne'de, 'Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması' gerçekleştiriliyor. 15 üniversiteden öğrenciler, 5 etaplık yarışmada dereceye girmek için yarışıyor.

Balkan Üniversiteleri Arama Kurtarma Ekipleri Kıyasıya Yarışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği, Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu tarafından, ilk kez “Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması” gerçekleştiriliyor. Yarışmaya Türkiye dâhil 9 Balkan ülkesinden, 15 üniversite ve 161 öğrenci katılıyor.

Türkiye'nin farklı illerinden gelen konusunda uzman AFAD görevlileri öğrencilere yarışmada karşılaşacakları koordinasyon süreci, enkaza giriş, enkaz çalışmaları, tırmanma yarışması, çadır kurma ve arazide kayıp arama konularda eğitim verdi.

Türkiye'de dâhil 9 Balkan ülkesinden gelen yarışmacılar ilk olarak etap hakkında koordinasyon noktasında bilgi alıyor. Ardından 5 etabı düzgün ve hızlı şekilde tamamlamaya çalışıyor.

Yarışmaya Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya ile Türkiye'den Trakya, Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli, Bandırma Onyedi Eylül üniversitelerinden öğrenciler katılıyor.

Organizasyon 26 Mayıs Pazar günü ödül töreni ile sona erecek.

Balkan İşbirliği Platformu, Edirne Valiliği, üniversite, AFAD'ın ortaklaşa yürüttüğü bir proje çerçevesinde Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması düzenlendiğini söyleyen Edirne İl Afet ve Acil Durum  (AFAD) Müdürü Elvan Kaya, bu şekilde bir organizasyonun ilk kez düzenlendiğini ve 20-26 Mayıs tarihleri arasında eğitimlerle başlayan bir yarışma olduğunu söyledi.

Bu yarışmanın düzenlenmesindeki amacın balkan ülkelerindeki gençlerde afet bilinci oluşturmak ve arama kurtarma ile ilgili temel bilgiler edinmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Müdür Kaya, eğitimlerini tamamlayıp daha sonra işbirliği ve sosyalleşmeyi sağlamak istediklerini aktardı.

İlerleyen günlerde Balkan ülkelerinde veya bölgemizde meydana gelebilecek afetlerde temel düzeyde bilgilenmiş ve afet bilinci almış gençler yetiştirebilmek amacıyla bir proje çerçevesinde Türkiye'de ilk kez böyle bir organizasyon düzenlendiğini söyleyen Kaya, bunu devamlı hale getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ankara AFAD' tan gelen görevlilerin 3 gündür eğitim verdiğini ve  eğitimler sonrası yarışma başladığını belirten Kaya, niyetlerinin sadece yarışma değil, bu konuda farkındalık oluşturmak olduğunu dile getirdi.

AFAD Kentsel Arama Kurtarma Afet Acil Durum Eğitim Merkezi Sorumlusu Serdar Türker, Yarışmanın kültürel etkinlikler, sosyal etkinlikler, kentsel arama kurtarma, doğada arama kurtarma ve yapay tırmanış etaplarından oluşan 5 kategoride icra edildiğini söyledi.

Yarışmada takımların dereceye girmek için kıyasıya mücadele ettiğini belirten Türker, takımların sahada kıyasıya mücadele ettiğini aktardı. 

Yarışma etaplarının 2 gün süreceğini ifade eden Türker, daha sonra 26 Mayıs Pazar günü kapanış törenleriyle katılımcılara ödül töreni düzenleyerek ülkelerine göndereceklerini söyledi.

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, 9 Balkan ülkesinden gelen misafirlerin 3 gün boyunca eğitim aldığını ve son 2 günde yarışma süreci olduğunu söyledi.

Yarışma sayesinde bilgi ve tecrübelerini Balkanlardan gelen öğrencilerle paylaştıklarını söyleyen Aktaş, Bu yarışmadaki amacın afet farkındalığı ve arama kurtarma alanında bilgi verip, tecrübelerini paylaşmak olduğunu belirtti.

5 Gündüz Edirne'de olduklarını ve çeşitli eğitimler aldıklarını söyleyen Bulgaristan Ulusal Spor Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Natalia Stoyonova, AFAD ekipleri tarafından zorluklar ile nasıl başa çıkabilecekleri hakkında bilgilendirildiklerini ifade etti.

Dereceye girenlere ödülleri 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek törenle verilecek. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar