Balkan kadınları çalıştayda buluştu

Trakya Üniversitesi ile KADEM Tekirdağ Temsilciliği'nin işbirliğiyle düzenlenen '˜Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayında Balkan ülkelerindeki kadın örgütlerinde görev alan kadınları bir araya geldiler. 8 Balkan ülkesinden ve Türkiye'den 40'a yakın siyaset, akademi ve kadın alanında çalışma yapan sivil toplum çalışmacısını buluşturan çalıştayda konuşma yapan Dr. Nilgün Tabakoğlu, Balkanlar'daki değerlerin yaşatılması vekuşaktan kuşağa aktarılmasında en önemli görevin Balkanlar'daki kadınlara ait olduğunu söyledi.

Balkan kadınları çalıştayda buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi (TÜ), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tekirdağ Temsilciliği'nin işbirliği ile hayata geçirilen, küreselleşme ekseninde milli ve manevi değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara tanışması ve Balkanlar'daki soydaş kadınların sorunlarına çözüm önerileri sunulması amaçlanan '˜Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı' düzenlendi. TÜ Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kosova Parlamentosu Başkan Vekili Müfera Şinik, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Karadağ Müftüsü Rıfat Feyziç, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu'nunyanı sıra Türkiye ve Balkan ülkelerinden siyasetçiler, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldılar.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştayda KADEM ve Trakya Üniversitesi tanıtım filmleri gösterildi. Çalıştayın açılış konuşmasını KADEM Tekirdağ Temsilcisi Zeynep Şentop Şahin gerçekleştirdi. Şahin, konuşmasında Türkiye'nin Trakya bölgesindeki topraklarıyla Balkan coğrafyasının içerisinde bulunduğunu belirterek; 'Türkiye, coğrafi açıdan bir Balkan ülkesidir. Bundan daha önemlisi; Türkiye Cumhuriyeti, yaklaşık 600 yıl Balkanlar'da hüküm sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasını taşımaktadır. Bu nedenle Türkiye, sadece coğrafi olarak değil; bu mirasın izinde siyasi, tarihsel ve kültürel yönden de bir Balkan ülkesidir. Sahip olduğumuz bu tarihsel bağlar, Türkiye'nin hem kendi sınırları içerisinde yaşayan Balkan kökenli nüfusu, hem de Balkanlar'da yaşayan Türk ve Müslüman toplulukları nedeniyle Balkanlar bölgesi için önemli kıldığı gibi, Balkanlar bölgesini de Türkiye için önemli kılmaktadır' ifadelerine yer verdi.

Şahin, KADEM'in kurulduğu 2013 yılından bu yana kadınların, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal hayata aktif katılımlarını destekleyici demokratik haklarının bilincinde olmalarına katkı sunan pek çok ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüğünü açıklayarak; 'Biz de KADEM Tekirdağ Temsilciliği olarak Trakya Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz bu çalıştay ile kadın sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları arasında ortaklıklar ve iş birliklerinin geliştirilmesinde katkı sunacak bir zemin oluşturmayı amaçlıyoruz. Diğer amacımız ise milli ve manevi değerlerin korunması, değer aktarımında ailenin ve eğitim kurumlarının desteklenmesi konusunda sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerde tarafından bilgi ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımını sağlamaktır. 8 Balkan ülkesinden ve Türkiye'den 40'a yakın siyaset, akademi ve kadın alanında çalışma yapan sivil toplum çalışmacısı çalıştayımıza değerli fikirleriyle katkı sunacaktır' dedi.

'En önemli görev kadınlarımızındır'

Şentop'un konuşmasının ardından çalıştayda bir konuşma da T.Ü.  adına düzenleme komitesi üyesi Dr. Nilgün Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, konuşmasında Balkanlar'ın Türklerin gönül coğrafyası olduğunu belirterek; 'Vatan edindiğimiz bu topraklarda soydaş ve akraba topluluklarımızın varlıklarıyla manevi değerlerimiz, kültürümüz, değerlerimiz yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Bu değerlerin yaşatılmasında, kuşaktan kuşağa aktarılmasında en önemli görev de hiç şüphesiz ki Balkanlar'daki kadınlarımıza aittir. Koşullar yaşanılan bölgeye göre değişse de azınlık durumunda kalmış kardeşlerimizin mücadelesine destek olmak, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek, aynı dava uğruna mücadele eden kurumlarımızı bir araya getirmek, kaynaştırmak ve çözüm odaklı kazanımlar elde etmek en önemli hedefimizdir. Trakya Üniversitesi olarak Balkanlar'daki soydaşlarımıza her zaman kucak açtık, açmaya da devam ediyoruz. Umuyorum ki Balkanlar'daki soydaş kadınlarımızın sesi olacağız ve onların sorunlarına çözüm önerileri getireceğiz' sözlerine yer verdi.

'Miras değil emanettir'

Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından çalıştayda bir konuşma da KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu yaptı. Gümrükçüoğlu, konuşmasında Osmanlı medeniyetinin, farklı kültürlerin bir arada yaşayabileceği bir hayat tesis ettiğini söyleyerek; 'Anadolu ve Rumeli arasında sağlanan toplumsal birlik, dünyada örneğine az rastlanan bir medeniyet anlayışının kardeşlik duygusu ile pekiştirilmiş halidir. Şimdi bize düşen; geleneğini mirasından edindiğimiz kültürel değerlerimize hayatımızda da yer vermektir. Kültürümüz, bizim için sadece bir miras değil; aynı zamanda gelecek nesillere aktarmamız gereken bir emanettir. Bugün farklı kültürlerin birlikte dostça ve kardeşçe yaşadığı bir medeniyetin rehberliğinde, kadın ve erkeğin birbirinin dostu ve yardımcısı olduğunu hatırlatıyoruz' dedi.

'Edirne, Evlad-ı Fatihan'a baba ocağıdır'

Gümrükçüoğlu'nun konuşmasının ardından bir konuşma da T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, konuşmasında Edirne'nin Evlad-ı Fatihan'a baba ocağı olduğunu söyleyerek; 'O yüzünden bu toplantının burada olması çok önemli ve çok anlamlıdır. Üniversitemiz, Türkiye'de Balkanlar kökenli en fazla öğrenciye eğitim veren, yıllardır Balkanlara gönül köprüleri kuran bir kurumdur. Üniversitemiz sadece eğitim verdiği öğrenciler aracılığıyla değil, ürettiği projelerle, farklı iş birlikleriyle, çeşitli çalışmalarla gönül coğrafyamızdaki tüm soydaşlarımızın sorunlarıyla da yakından ilgileniyor. Balkanlardaki soydaşlarımızın sesi, soluğu olmak için çabalıyor' ifadelerine yer verdi.

'Kadınlar kültürün taşıyıcılarıdır'

Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından bir konuşma da TBMM Başkanvekili ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop yaptı. Şentop, konuşmasında Balkanlar'daki yüzyıllar süren birlikteliğin yaklaşık 100 yıl önce sona erdiğini söyleyerek; 'Tabiri caizse babamız vefat etti ve o babanın çocukları, muhtelif yerlere dağıldılar. Ama ondan 100 yıl sonra biz yeniden bir araya gelmek, birbirimizi tanımak, birlikte bir şeyler yapmanın heyecanıyla buradayız. 21. yüzyılın başındayız. Başarısız 20. yüzyılın bizi getirdiği noktada insanlık yeni bir çıkış arayışı içindedir. Yeni dönemin başlangıcının izlerini görüyoruz. İşte bu noktada mirasımızın izleri önemlidir.Birçok görüşlerin siyasi, hukuki tezlerin çarpışacağı dönemde biz mirasımızı yeniden gözden geçirme yeniden alıcı gözle bakma niyetiyle bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Kadınlar, kültürün taşıyıcılarıdır. Bu çalıştayın bir başlangıç olacağını düşünüyorum' dedi.

Balkanlar'daki Türkler ile başladı

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Tabakoğlu ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem'in moderatörlüğünde '˜Mirasımızın İzinde: Balkanlar'da Türkler' konulu panel gerçekleştirildi. Açılış paneline Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Parlamento Başkan Vekili Müferrah Şinik, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Karadağ Müftüsü Rıfat Feyziç ve Batı Trakya Türk Kadın Platformu'ndan Dr. Pervin Hayrullah sunum gerçekleştirdiler. Panelin ardından hediye takdimi gerçekleştirilerek, çalıştayın ilk bölümü tamamlandı.