Balık Pazarı'na sağlıklaştırma

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclisi'nin Kasım ayı olağan toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Sokak Sağlıklaştırması Projesi'nin başlayacağını söyledi. Gürkan, Balık Pazarı Caddesi'nde başlayacak projeyi belediyenin yanı sıra Edirne Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işbirliğinde gerçekleştirileceğini söyledi. Gürkan ayrıca yapı denetimleri ve korona virüsü salgını ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Balık Pazarı'na sağlıklaştırma
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclisi'nin Kasım ayı olağan toplantısı öncesi kentteki çeşitli çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürkan, başta Sokak Sağlıklaştırma Projesi olmak üzere çok katlı binalardaki iş yerlerinin depreme karşı dayanıklılığının denetlenmesi ve kentsel dönüşüm konularında açıklamalarda bulunurken; vatandaşları da korona virüsü salgınına karşı uyardı.

2014 yılında başlatılan Sokak Sağlıklaştırması Projesi hakkında bilgi veren Gürkan, 'Sokak Sağlıklaştırması; Safranbolu, Eskişehir Odunpazarı gibi birçok şehirde bu çalışmalar yapıldı. Yani tarihi bir dokusu olan bir sokağı ele alıp, hem tescilli binaları yenileme, iyileştirme, dış cephesini yenileme; hem de tescilli olmayan ya da tarihi özelliği olmayan binaları da o sokakla bir anlamda benzeştirme ya da o sokağı uygun hale getirme. Buna Sokak Sağlıklaştırma deniliyor. 2014 yılında yaptığımız çalışmalarla Edirne'de tarihi dokusu korunan ya da kısmen bozulmuş ya da tarihi dokusu çok güçlü ama epeyce bozulmuş 28 tane sokak tespit ettik. Bunların başında Saraçlar Caddesi geliyor; Çilingirler, Osmaniye, Balıkpazarı gibi. 28 tane sokağımızı tespit ettik ve çalışmalara başladık. Tabi zor, zahmetli ve uzun bir çalışma. Uzmanlar yıllarca çalıştılar. 2-2,5 yıl önce bunlar bitmeye başladı. Biz bitenleri yasa gereği Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na onay için gönderdik, Bir kısmı onaylandı, bir kısmında da kurulun istediği şekilde değişiklikler yapıldı. Edirne'deki ilk Sokak Sağlıklaştırmasını yapacağımız Balıkpazarı Caddesi kurul tarafından onaylandı. Balıkpazarı Caddesi'nde toplam 33 tane tescilli ve tescilsiz binamız var. 3 tane de duvarımız var. Duvar dediğimiz de Polis Parkı'nın, Emniyet Müdürlüğü'nün lojmanının duvarları. Balıkpazarı'nın girişinden başlayarak, Emniyet Müdürlüğü lojmanının olduğu bölgeye kadar gidecek' ifadelerini kullandı.

3 KURUM ORTAK ÇALIŞACAK

                Edirne Valisi Ekrem Canalp ile geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını açıklayan Gürkan, 'Kendisi de bu konularda çok ilgili. Birlikte daha süratli, daha ekonomik ve bir sinerji yaratarak birlikte yapabileceğimizi konuştuk. Cumhuriyet Başsavcılığı'mız Tarım Açık Cezaevi'nde Türkiye'de bir ilk olan çok örnek bir uygulama yaptı. Tarım Açık Cezaevi'ndeki mahkûmların hem sayısal olarak, hem de nitelik olarak daha üstün bir performansla yararlanmak adına Türkiye'de ilk olan ve Edirne'ye de çok yakışan Restorasyon İş Kolu diye bir iş kolu kurdu. Oradaki mahkûmlar bununla ilgili kurslar alıyorlar. Çünkü bununla ilgili ara elamana çok ihtiyaç var. İstihdama çok açık bir iş kolu. Hükümlülük süreleri boyunca bunun eğitimlerini, kurslarını alarak, bir anlamda ustalar yetişiyor. Sayın Valimiz, Sayın Başsavcımız ile birlikte bir toplantı yaptık. Balıkpazarı'ndan başlayarak, bu Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ni 3 kurumun güçlerini birleştirerek, birlikte yapma düşüncesi ortaya çıktı. Bununla ilgili protokol yapmak için sizlerden yetki isteyeceğiz. Beni çok heyecanlandıran, uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir olay. İnşallah Balıkpazarı ile başlayacağız. Çilingirler Caddesi var. Etap etap diğer caddelerimizde gelecek' dedi.

'TURİZM POTANSİYELİ GÜÇLENECEK'

                Edirne'nin tarihi kent merkezi ve kent merkezini çevreleyen sokakların bambaşka bir görümüne kavuşacağını söyleyen Gürkan; 'Hem tarihi mirası koruyarak, bizden sonraki kuşaklara daha güzel şekilde emanet etmemizi sağlayacak, hem de Edirne'mizin var olan turizm potansiyelinin daha da güçlenmesine yol açacak. Esnafımızın geliri artacak, turizm gelirleri artacak. Edirne bugün nasıl turizmde Türkiye'deki 3'üncü şehir haline gelmişse inşallah bunu koruyarak, gelen turist sayılarını da daha da çok artıracağız' sözlerine yer verdi.

BİNA DENETİMLERİNİ AÇIKLADI

                Gürkan, çok katlı binaların altında yer alan işyerleri ile ilgili başlatılan denetimler ilgili de açıklama yaparken; 'İzmir'de geçtiğimiz hafta 6,6 şiddetinde bir deprem yaşandı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Depremden sonra İzmir'e gittim. İzmir, dönüşünde de bir açıklama yaptım. Deprem öldürmez, bina öldürür gerçeğinden de hareketle ilk etapta birden çok katı bulunan binaların altındaki işyerlerini, bir görsel yüzeysel denetlemesine başladık. Denetimler devam ediyor. Mühendis arkadaşlarımız altında işyeri olan bütün binaları tek tek gezerek kolonlarla ilgili bir sıkıntı var mı, kirişlerde bir sıkıntı var mı, binaların oturuşmalarında bir sıkıntı var mı diye bir yüzeysel inceleme yapıyorlar. Sıkıntı gördüklerinde teknik incelemeler başlayacak. Şehrimizde 1. Murat Mahalle'mizde bir bloğumuz yerinde incelemeler, tespitler yapılarak boşaltıldı. Binadan ekonomik anlamda çıkma şansı olmayan vatandaşlarımıza destek olduk, taşıdık. Şu anda binada hiç oturan yok. Resmi Yapı Denetim Yetkisi olan firmanın bina ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Onların vereceği karara göre yıkımı gerekiyorsa, binanın yıkımı gerçekleştirilecek; güçlendirilmesi gerekiyorsa mal sahipleri ile görüşülerek o yola gidilecek' dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM YAKINDA AÇIKLANACAK'

Kentsel dönüşüm ile ilgili uzun süredir devam eden bir çalışmanın söz konusu olduğunu belirten Gürkan, kentsel dönüşümle ilgili fizibilite çalışmalarının bittiğini bununla ilgili de yakın bir zamanda açıklama yapacaklarını söyledi.

'MÜLKİYET SAHİPLERİ BAŞVURMALI'

                Gürkan, İzmir depreminden sonra en çok konuşulan konulardan biri olan riskli yapı denetiminin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi verirken; 'Riskli yapıda belediye olarak bizim denetim yapma yetkimiz ve sorumluğumuz var. Ama bir binanın riskli yapı denetimi, o bina sahiplerinden en az birinin başvurması halinde yapılıyor. Mülkiyet sahibi başvurmazsa riskli yapı denetimi yapılamıyor. Mülkiyet sahiplerinden en az bir tanesinin başvurusu gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yetki belgesi almış bir firmaya bunu iletiyor ve ondan sonra da süreç başlıyor. O bina, riskli bina statüsünde çıkarsa 60 gün içerisinde mal sahiplerinin binayı yıktırması gerekiyor. Bu süre bir kez 30 gün uzatabiliyor. Mal sahibi yıktırmazsa Valilik ya da Belediye tarafından yıkım gerçekleştiriliyor. Sonra bu yıkım ücretleri mal sahibinden isteniyor, tahsil ediliyor. Yasa bu şekilde. Süreç bu şekilde işliyor. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilgisine sunuyorum. Belediye olarak bizim bu yapı risklidir ya da bu yapı riskli değildir deme şansımız yok. Bu yetki sadece Riskli Yapı Denetim lisansı almış firmalarda var' ifadelerine yer verdi.

GÜRKAN'DAN KORONA UYARISI

                Gürkan, konuşmasında ayrıca vatandaşları da korona virüsü salgınına karşı uyararak, kurallara uymalarını istedi. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne'de de vaka sayısının giderek arttığına dikkat çeken Gürkan; 'Bu nedenle vatandaşlarımıza bu 3 hususu hatırlatmak istiyorum; temizlik, maske ve mesafeye mutlak süratle uymamız gerekiyor. Şehrimiz bu anlamda özel bir şehir. Çok uzun bir süre biz çok az vaka olan il statüsündeydik. Yine diğer illere göre çok fazla sıkıntımız yok ama bu tedbiri daha da arttırmamıza engel değil. Şehrimizin gümrük nedeniyle çok ziyaretçisi var. Diğer taraftan İstanbul, Çorlu, Çerkezköy'e komşu olmaktan dolayı üzerimizde bir baskı var. Tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Maske yüzde 95 oranında koruyor. Mutlak süratle her alanda maskemizi takmamız, bulunduğumuz alanları havalandırmamız, hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili Mart ayının başından beri Edirne Valiliği'nin koordinesinde bütün kurumlar ile birlikte çalışıyoruz. Tüm imkânları birlikte kullanıyoruz. Hangimizin neyi varsa, araç-gereci, personeli, malzemesi hiç birbirimizden sakınmadan bugüne kadar bu çalışmaları yaptık. Bu da Edirne'yi Türkiye'deki örnek iller statüsüne getirdi. Sağlık çalışanlarımız çok büyük bir özveri ile çalışıyorlar, onlara bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bizlerin de, vatandaşlar olarak sağlık çalışanlarına destek olması gerekiyor. Onların işlerini kolaylaştırması gerekiyor. Bu da alacağımız tedbirlerde mümkün' diye konuştu. Gürkan'ın açıklamalarının ardından gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında 19 madde görüşülerek karara bağlandı.